Özellikle tütsülenmiş et-balık tavuk peynir, aşırı tuz içeren gıdalar, salamuralar, yanmış ya da çiğ olarak tüketilen etler, nitrit - nitrat tuzları içeren gıdalar, konserveler ve hazır gıdalar mide kanseri riskini arttıran yiyecekler listesinde yer almaktadır.
Mide kanseri sigara kullananlarda daha çok görülür. Bununla birlikte mide kanseri; midesinde polip bulunanlarda, helikobakter pilori enfeksiyonu olan veya tütsülenmiş gıda ve turşu gibi yiyecekleri çok fazla tüketen özellikle Asya toplumlarında daha sık görülen bir kanser türüdür.
Özellikle sigara ve alkol tüketimiyle sağlıksız beslenmenin kanser hastalığı açısından başlıca risk faktörleri olduğunu vurgulayan Akdur, "Kanser hastalığıyla mücadelede; sigara ve alkolden tümüyle uzak durmak, sağlıklı beslenme, güneşin zararlı ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı ve erken teşhis çok önemli bir ...
İlgili 26 soru bulundu
1 – SOĞAN VE SARIMSAK
Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğan, kanser düşmanı besinlerin başında geliyor. Bu sebzelere kokusunu veren içerdikleri biyoaktif sülfür bileşikleri kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Özellikle gastrointestinal bölgedeki kanserlere karşı koruyucu olduğu biliniyor.
"Ev yoğurdunun, belki de en az bilinen ve en önemli faydası ise çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olmasıdır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda, günde 200-300 gram doğal yoğurt tüketmenin başta kolon kanseri olmak üzere, meme, mide, yumurtalık, endometriyoz kanserinden koruyucu olduğu bildirilmiştir.
Kanserin en çok sevdiği yiyecek: Şeker.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Çalışmaya göre, yoğurdu fazla tüketen kadınlarda meme kanseri riski yüzde 39 oranında düşerken, çedar ve krem peynirlerini fazla tüketen kadınlarda meme kanserine yakalanma olasılığı yüzde 53 oranında artıyor. Uzmanlar krem ve çedar peynirin kanser riskini artırdığını söyledi.
Kanser tedavisi sırasında süt ve süt ürünleri özellikle yararlı. Ancak yine de şeker ve şekerli gıdalar, besleyici değeri yüksek olan gıdaların yeterli oranda tüketilmesini engellediğinden aşırı tüketilmemeli.
– Sarımsak, kırmızı soğan ve pırasa gibi sebzeler mide kanserinden koruyucu bitkilerin başında gelir. Kırmızı soğan günde bir orta boy, sarımsak 2-3 diş tüketilebilir. Diş sarımsak pişirilmeden önce kırılmalı ve 10 dakika kadar beklenmelidir.
Mide kanseri çoğunlukla 55-60 yaşından sonra ortaya çıksa da gençlerde de görülebilir. Rahatsızlık sırasında görülen belirtiler başka rahatsızlıklarla benzerlikler gösterebilir.
Örneğin kanser hücreleri oksijeni sevmez. Yani şöyle bol oksijenli yürüyüş yaparsanız doğada, temiz havada, içinize oksijeni çeke çeke dolaşırsanız kanser hücreleri bunu sevmez.
Balın yapısındaki fenolik ve flavanoid bileşiklerin, kanserin önlenmesi yönünde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu kimyasalların bal içindeki miktarı, bal türüne göre değişmektedir. Balın bu özellikleri nedeniyle, neredeyse doğal bir kanser aşısı olduğu çeşitli bilimsel yayınlarda belirtilmektedir.
Bazı çığır açan çalışmalarda, karahindiba özünün farklı organ sistemlerinde kanser hücrelerinin büyümesini azalttığını tespit edildi. Yapılan dört haftalık bir çalışmanın ardından karahindiba kökü özünün kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını sınırlayabileceğini tespit etti.
Az yağlı pirinç lapası veya makarna, normal veya probiyotik yoğurt, yayla çorba, ayran gibi besinler tüketebilirsiniz. Tuzlu kraker, tuzlu bisküvi yiyebilirsiniz. Muz, şeftali, kabuksuz elma ve haşlanmış patates tercih edebilirsiniz.
Kanser düşmanı olan muz kansere karşı direnci arttırır. Muzda bulunan A vitamini gözlere iyi gelir.
Kanser hastalığı çağımızın en tehlikeli hastalıkları arasında yer almaktadır. Marul ise özellikle belirli kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Var olan kanser hücrelerinin de en aza indirmesini sağlar. Marulun özellikle suyu lösemiye oldukça iyi gelmektedir.
Kahve, kanser hastaları için bir tavsiye gıda diyebiliriz. Kahve sadece kalın bağırsak kanserinin seyrini yavaşlatmıyor. Mide ve pankreas kanserinin seyrini yüzde 13, karaciğer kanserinin ise yüzde 52 yavaşlatıyor. Kahveyi aynı zamanda karaciğer dostu olarak görüyoruz.
Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve Alzheimer, kalp hastalıkları ile kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir (Winson, 2012).
En etkili kuruyemişler
Doza bağlı olarak bu etkileri araştırıldığı zaman ceviz ve pekan cevizi en yüksek çoğalmayı durdurucu etkiyi gösteriyor. Üçüncü sırada ise yer fıstığı bulunuyor. Antioksidan etkisi o kadar güçlü ki, 25 adet cevizde 100 portakal 'da bulunduğu kadar C vitamini var.
Prof.Dr.Canan Karatay katıldığı bir söyleşide, ekmeği zehir olarak niteleyip, kanser yaptığını belirterek; “Unlarda yüzde 10 katkı maddesi var. Bunların içinde bromür var. Bromür ağır metaldir ve kanser yapar.
Hastalığa karşı tutumu olumlu olan hastaların tedavi süreçleri daha iyi geçer. Ancak, moralin bozuk olması kanser tedavisinin daha etkisiz olacağını göstermez, kanser tedavisinin başarısını etkilemez.
TÜRK Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, kanser hastalarının bakliyat, yumurta ve kemikli koyun etini mutlaka tüketmesi gerektiğini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri