Taksirli yaralama suçunda, fail hareketi kendi iradesiyle yapmakla birlikte hareketinin neden olacağı neticeyi öngörememektedir. Örneğin, otomobil sürerken ani bir dalgınlıkla önündeki araca çarpan ve araçtakilerin yaralanmasına neden olan sürücü taksirle yaralama suçu işlemiş olur.
Trafik kazası taksirli suç mudur? Trafik kazaları, kasten işlenen fiillerle değil taksirle işlenen fillerle meydana gelir. Trafik kazası, failin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle oluşur. Bu nedenle, trafik kazası hem genel taksirle hem de bilinçli taksirle meydana gelebilir.
Taksirle yaralama suçunda; failin öngörülebilir bir neticeyi “öngöremeyerek” dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hakaret ederek yaralama teşkil eden fiili işlemesidir. Taksirli yaralama suçunda, fail hareketi kendi iradesiyle yapmakta fakat hareketinin neden olacağı neticeyi öngörememektedir.
Yaralamalı trafik kazası suçu basit suç hallerinden olduğundan istisnai durumlar hariç olarak takibi şikâyete bağlı bir suçtur ve şikâyet zamanaşımı süresi yaralanmanın meydana geldiği günden itibaren 6 ay olarak belirlenmiştir.
Taksirle Yaralama Suçu Sicile İşler Mi? Taksirle yaralama suçu Türk Ceza Kanunu'nda yer almakta olup bir suç teşkil etmektedir. Fail hakkında verilen ceza sonucunda hapis cezası da verilse adli para cezası da verilse failin sabıkasına işlenecektir.
İlgili 16 soru bulundu
Taksirle işlenen suçlarda ceza 3 yıldan az, kasten işlenen suçlarda ceza 5 yıldan az ise, kişisel nedenler göz önünde bulundurularak infazın ertelenmesi mümkündür.
Taksirli suçlar arasında adam öldürme , yaralama , iflas , genel güvenliğin tehlikeye sokulması gibi birçok eylem bulunur. Kişi çevreyi kirlettiğinde bunu taksirle gerçekleştirmiş olabilir. Taksirle casusluk fiilinin işlenmesi ya da trafik güvenliğinin taksirle tehlikeye sokulmasına istinaden suç işlenebilmektedir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Ölümlü ve yaralanmalı çarpışmalarda siz şikayetçi olmasanız bile kamu davası açılır.
Yaralamalı Trafik Kazası Kamu Davası
Türk Ceza Kanunu madde 89'a göre trafik kazalarında kusurlu kişiye 'Taksirle Yaralama' suçundan dolayı ceza davası açılabilmektedir. Açılan ceza davasında kazaya sebebiyet veren kusurluya 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası uygulanmaktadır.
Kaza sonrası eğer tutanağa itirazımız varsa öncelikle eldeki delilleri toplamamız gerekir. Bu deliller kamera kayıtları, görgü tanıkları veya araçlar üzerindeki kaza izleridir. Bu deliller toplandıktan sonra bir dava dilkeçesi oluşturulur ve “Sulh Hukuk Mahkemesi”nde tespit davası açılması suretiyle kişi hakkını arar.
Basit taksir; failin öngörülebilir bir neticeyi “öngörmeyerek” dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareketle fiili işlemesidir. Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Bunların yanı sıra trafik kazası neticesinde meydana gelen yaralanma veya ölüm olayları neticesinde ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kamu davası açılır. Buna ilişkin hükümler 5237 sayılı TCK nun özellikle 85 ve 89 maddelerinde belirlenmiştir.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL. 8000 x 50/100=4000 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır.
Trafik kazalarında ölüm, yaralanma, araç hasarı, değer kaybı maddi tazminat kapsamındadır. Kazanın oluş şekli, nerede meydana geldiği ve ortaya çıkan hasarlar maddi tazminatı güvence altına alan zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
Dolayısıyla boşanmada tazminat kararının kesinleşmesi icra edilebileceğini, yani ödenmesi gerektiğini gösterir. Sonuç olarak boşanma tazminatı ödenmezse icra ve haciz yolu ile zorla tahsil edilir. Yani boşanma davasında kazanılan tazminat nasıl alınır şeklinde bakıldığında icra ve haciz mümkündür.
Meydana gelen trafik kazası neticesinde manevi tazminat; kazaya neden olan araç sürücüsünden, araç sahibinden ve/veya aracın işleteninden talep edilebilecektir.
Kanunda sırasıyla malvarlığına karşı suçların tipikliği tarif edildikten sonra, “Etkin pişmanlık” başlıklı TCK m.168'de malvarlığına karşı suçlardan hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflas, taksirli iflas için tatbik edilebilecek nitelikte etkin pişmanlık hükmüne yer ...
Taksir, kusurlu failin bir ödevi yerine getirmemesi nedeniyle gereken özen ve dikkati gösterme yükümlülüğünün ihlali; suçun öngörülebilir sonucunun öngörülemediği bir durumdur. Taksir bir nevi ihmal durumudur. Cezai sorumluluğa yol açma kastı gibi suçun ahlaki unsurlarından biridir.
Bir kimseyi taksirle öldürmenin cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri