Taktî', aruzla yazılmış bir şiirin veznini bulmak için mısraları tef'ilelere (cüz) göre bölmek veya şiiri bu bölümleri esas alarak okumaktır. Bu okumaya taktî' etmek denir. Bu işlem şiiri güzel okumak için öğretici birer usuldür.
Uzun bir hadisin belli bir kısmını alıp rivayet etme anlamında bir terim. Sözlükte “bölmek, parçalamak” anlamına gelen taktî' kelimesi, hadis terimi olarak birkaç konuyu içeren bir hadisin sadece ihtiyaç duyulan kısmını almayı veya bir kısmını bir yerde, diğer kısmını aynı senedle başka bir yerde nakletmeyi ifade eder.
Not: Aruz kalıplarını tef'ilelerine ayırmaya " takti' " adı verilir. Takti kelime anlamı olarak kesmek, ayırmak anlamı taşır. Yukarıda aruz kalıpları tefilelerine ayrılmış yani takti edilmiş olarak verilmiştir.
Veted iki türlüdür: Çemen (=gider) kelimesinde olduğu gibi iki harekeli ve bir sakin harften oluşan lafızlara "veted-i mecmû' "; lâle (=gitse) kelimesinde olduğu gibi bir harekeli, bir sâkin, tekrar bir harekeli harften oluşan lafızlara "veted-i mefrûk" denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan imale kelimesi ''meyl'' sözcüğünden türetilmiştir. Meyl, eğiklik ve eğim manasına gelirken imale, yüzünü bir yere dönmek ve bir yere doğru eğilmek demektir. Manzum eserlerde dizeyi vezne uydurabilmek için kısa bir heceyi uzunmuş gibi okumaya da imale denir.
İlgili 27 soru bulundu
İmâle (çekme, imâle-i maksûre): Kısa hecenin vezin gereği uzun sayılması. Zihaf: Vezin gereği uzun hecenin kısa sayılması.
ân” (uzun ünlü+ünsüz) veya “tâb, mâh” (ünsüz+uzun ünlü+ünsüz) benzeri uzun ünlülü hecelerde olduğu gibi imâle-i memdûde yapmak kusur sayılabilir.
Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir. Genellikle 19. yy aşıkları tarafından kullanılan selisin en fazla yazılan tipi gazel biçiminde olanıdır. Hece ölçüsünün on beşli kalıbına da uyan selislerin en belirgin özellikleri farklı bir ezgiye sahip olmalıdır.
6. Teşdîd: Şeddesiz bir harfi ölçü gereği şeddeli olarak kullanmaktır: "Per"in "perr"; "ümîd"in "ümmîd" yapılması gibi.
Tefeşşi: Şin harfinin sesi, mahreci olan dil ortasından ön dişlerin ardına kadar ağız içinde yayılmasıdır. Şin harfinin sesi dilin üst damağa yaklaştırılması ile dil ortasında oluşan bir sestir.
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Rahmî'nin eseri iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, 77 beyitlik manzum tercüme olup aruzun "fâilâtün fâilâtün fâilün" kalıbıyla yazılmıştır. Bu bölümde 17 adet harf-i cerin anlamlarına yer verilmiştir.
(ﺗﻔﻌﻠﻪ) i. (Ar. fa'l'den tef'ile) Aruz vezniyle yazılan bir mısrâ veya beyitteki “fâilâtün, feilâtün, fâilün, mef'ûlü, mefâilün, müstef'ilün vb.” vezin parçalarından her biri, cüz.
Zîhaf, "kısma" demektir. Aruz kalıbına uydurmak için uzun hecenin kısa okunmasıdır. Aruzda kullanılması sakıncalı görülür.
Sözlükte vasıl (vasl) “bir şeyi diğer bir şeye bağlamak, ulamak, eklemek” anlamına gelir. Meânî âlimlerinin çoğu vasıl ile bir cümlenin diğerine "ve" (vâv) bağlacıyla atfedilmesini, fasıl ile de (fasl) bu atfın terkedilmesini kasteder. Bunlardan her birinin anlatım sırasında gerekli olduğu yerler vardır.
âyeti kerîmelerde نأ ve لَ birleşik olarak لَأ şeklinde yazıldığında tecvid tahlili karıştırılabilmekte ve şeddeli lâm görünüşünden dolayı idğâm-ı misleyn bilâ ğunne veya teşdîd bilâ ğunne denilmektedir.
Şiddetlendirme, ağırlaştırma, bir suçun cezasının bazı nedenlerle ağırlaştırılması ve aktarılması. Bunun sebebleri ne de teşdîd sebebleri denilir.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde de tuluat ile ilgili ayrıntılı açıklama yapılmıştır. Tuluat en basit tanımı ile "doğaçlama" demektir. Daha önceden provası yapılmamış ve kendiliğinden ortaya çıkmış olan durumlara doğaçlama denir.
Aruz vezni olarak da adlandırılan aruz ölçüsü, uzun ve kısa hecelerin özel bir düzende yerleştirilmesi ile şiirde ahenk oluşturma tekniğidir. Arap edebiyatında ortaya çıkan aruz ölçüsü önce İran edebiyatına, 11. yüzyılda da Türk edebiyatına geçmiştir.
İstiklal Marşı Hangi Aruz Kalıbı İle Yazılmıştır? İstiklal Marşı'nın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy pek çok şiirinde olduğu gibi, İstiklal Marşı'nda da aruz ölçüsünün en çok başvurulan kalıplarından birisi olan ve 15 heceden oluşan "feilâtün / feilâtün / feilâtün / feilün" kalıbını kullanmıştır.
8. İstiklâl Marşı'nın ölçüsü aruzdur. Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır.
Şiir içinde uzun okunması gereken dize zihaf ile kısa okunur. Örneğin "bir misafir misali dünyâda biz" dizesinde "a" sesi normal şartlarda uzun okunur fakat burada zihaf örneği olduğundan kısa okunması gerekir.
Bir harfin sesini belli belirsiz çıkarma, genizden ve hafifçe söyleme.
Harekeye sessizce dudaklarla işaret etmek anlamında kıraat terimi. Bir kıraat ve tecvid terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri