Taktil duyu, vücudun en büyük organı olan deride yer alan reseptörler aracılığı ile dokunma duyusunun algılanmasını sağlayan duyu sistemidir. Vücudun en erken gelişmiş duyu sistemlerinden biri olan dokunma duyusu; hafif dokunma, titreşim, basınç, sıcaklık ve ağrı hakkında bilgi verir.
Taktil Duyu (dokunma): Deride bulunur, vücudun en büyük organıdır. Dokunma, basınç ve ağrı seviyesiyle ilişkilidir ve bu suretle ısıyı (sıcak ve soğuğu) ayırt etmemize yardımcı olur. Dokunma sosyal gelişimin önemli bir parçasıdır.
Dokunsal hassasiyet, bazı öğrenme güçlüğü olan çocuklarda sıklıkla görülen bir sinirsel bozukluktur. Bu bozukluk bir çocuğun dokunmaya duyarlı olmasına neden olur, öğrenmeyi engellememektedir ancak dokunsal hassasiyet ile ilişkili davranış reaksiyonları ve rahatsızlıklar öğrenme sürecini etkileyebilir.
Taktil sistem dokunma hissimizdir; özellikle el, ayak ve başımızdaki duyusal bölgelerden regüle edilir. Proprioception; vücudumuzun pozisyon hissini ifade eder ve uzaysal boşlukta vücut farkındalığımızı, hareketlerin koordinasyonunu ve planlanmasını, duyusal güveni, kendine güveni kapsar.
Hareket, yerçekimi ve/veya denge duyusu olarak da bilinen vestibüler duyu, düzgün hareket etmemizi sağlar. Bu duyumuz sayesinde aktiviteler yaparken dengemizi koruyabiliriz. Denge duyusu, yürürken ve koşarken dengemizi sağlarken, otururken ve ayakta dururken dik durmamıza da yardımcı olur.
İlgili 25 soru bulundu
Visseral (interoseptif) duyular seröz ve müköz membranlardan, düz kaslardan kaynaklanan ner- deyse tümü bilinç dışı yönetilen genel duyulardır. Görme, işitme, tad ve koku alma gibi özel duyu şe- killeri kranial sinir muayeneleri bölümünde ayrıca ele alınacaktır.
Proprioseptif duyu, vücudumuzun pozisyonu ve hareketlerimiz hakkındaki gerekli bilgiyi beynimize veren duyu sistemidir. Proprioseptif sistem, kişiye çevreye adapte olma ve çevreyle etkileşimi öğrenmek için gereken adımların kazanılmasını sağlar.
Taktil Uyarana Karşı Aşırı Tepki Verme- Taktil Savunmacılık
Taktil duyu hassasiyeti dokunma reseptörleri tarafından algılanan duyusal uyaranın çok fazla algılanması ve bunun sonucunda dokunma duyusuna aşırı tepki vermektir.
Çocuklarda Dokunsal (Taktil) Hassasiyet
Dokunma duyusu anne karnında gelişen ilk duyudur. Bu duyumuz temas ettiğimiz nesnelerin şekil, boyut ve ağırlığı hakkında bize bilgi verir. Bunun yanında sıcak-soğuk algımızla da ilişkili olup beklenmedik dokunmaları algılayarak korunmamızı sağlar.
Hangi Çocuklar Duyusal Bütünleme Terapisi Almalıdır? Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır.
Termal taktil stimülasyon uygulaması, disfajiye yönelik bakımda sıklıkla önerilen, noninvaziv ve nonfarmakolojik bir hemşirelik uygulamasıdır. Termal taktil stimülasyon uygulamasında, -1℃ ve 3℃ arasındaki buzlu suda bekletilen metal bir aparatın anterior fauceal pillar bölgelerine dokundurulması söz konusudur.
Öğrenme güçlüğü olan bireylerin motor ve duyusal problemleri vardır; duyu bilgilerinin algılanması ve bütünleştirilmesinde zorluk çekerler. Duyusal uyaranları bütünleştirememe davranışsal ve öğrenme problemlerine neden olur. Bu durum “Duyu Bütünleme Bozukluğu” olarak tanımlanır.
Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişimi ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler.
En çok bilinen duyu organları, en basit haliyle, "5 duyu" olarak da adlandırılan; görme, koklama, işitme, tat alma ve dokunma işlevlerini yerine getiren göz, burun, kulak, dil ve deridir.
Duyu bütünleme terapisinde çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve çocuğun duruma uygun adaptif cevap açığa çıkarması sağlanır. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansır.
Dokunsal hassasiyetin, beynin dokunsal girdiyi işleme biçiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu hassasiyeti taşıyan kişiler için temas, kişiye eziyet hissettirir ve mümkün olduğunca dokunmadan kaçınır.
Etrafımızla iletişim ve sosyal beceriler için gereklidir. Güvende hissetmemizi sağlar. Dokunma duyusunun 2 bileşeni vardır. İlki, potansiyel zararlı olabilecek durumlara karşı uyaran, koruyucu taktil duyu sistemi, ikincisi de hatırlama ve dokunuşların anlamlarını ayırt etmeye yarayan ayırt edici taktil duyu sistemidir.
Duyusal hassasiyet, çevreden ve vücuttan beyne iletilen duyusal uyaranlara karşı düşük eşiğe sahip olunmasıdır. Duyusal hassasiyeti olan bireyler uyaranlara karşı aşırı hassasiyet gösterirler ve rahatsız olurlar. Duyusal kaçınma, duyusal hassasiyeti olup bu durumun farkında olan kişilerin uyaranlardan kaçınmasıdır.
Serbest sinir uçları: En az özelleşmiş reseptörlerdir. Dokunma ve basınca duyarlıdırlar, acı ve ağrı duyusunun algılanmasında rol alırlar.
Dokunsal sistem vücudumuzdaki en büyük duyusal sistemdir . Dokunma, acı, sıcaklık ve basınç gibi etkenlerle ilgili bilgileri reseptörler(minik bilgi ileten mekanizmalar)aracılığıyla beyne iletir. Bu sayede kişi vücudunu ,çevresini algılamakta ve hayatta kalabilmek için önemli bilgilere sahip olur.
Duyu bütünlemesi, günlük hayatta kullanılmak üzere vücudumuzdan ve dış dünyadan alınan bilginin beyin seviyesinde organize edilerek kullanılır hale getirilmesi işlemine verilen isimdir.
Somatik duyu korteksi, beyin korteksinin duyu bilgilerini doğrudan doğruya (dokunma, baskı, titreşim, ağrı, sıcaklık gibi) beden duyularından alan ve yan lopların ön tarafında bulunan kısmıdır. Bedenden gelen tüm duyuların ilk değerlendirmesi burada yapılır ve beynin diğer kısımlarına değerlendirilmek üzere gönderilir.
Kinestezi: Kinestezi, insan vücudunun hareketinin farkındalığıdır yani hareket duygusudur. Hareket duygusu, hareketlerin süresi, yönü, genliği, hızı, ivmesi ve zamanlaması dâhil olmak üzere eklem hareketini takdir etme yeteneğini ifade eder.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri