Lifli gıdalar dışkının yumuşamasına yardımcı olarak tuvalete çıkmanın kolaylaşmasına destek olur. Tüketilen sıvı içine hapsederek dışkının geçişini kolay hale getirir. Bu nedenle lifli gıdalar kabızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir.
Bu sayede daha kolay gaz çıkışı olmaktadır. Sezeryan doğum sonrası tam olarak iyileşmeden ağır kaldırmaktan, spor yapmaktan ve fiziksel olarak sizi zorlayacak tüm işlemlerden kaçınmalısınız. Sezeryan Sonrasında Büyük Tuvalet Ne zaman yapılır? Doğumdan sonra 1 – 2 gün tuvalete çıkma ihtiyacı duymayabilirsiniz.
Doğumdan sonraki birkaç gün boyunca dikişlere uygulanan buz paketleri şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bol kıyafetler ve pamuklu iç çamaşırı giy, Bol bol su içip lifli yiyecekler tüketerek kabızlığı önle, Tuvalete çıktığında kendini zorlamaktan kaçın ve dikişlerin üstüne temiz bir ped koyarak destekle.
Doğumdan sonra bir iki gün tuvalete çıkma gereksinimi duymayabilirsiniz. Doğumdan sonra ne kadar erken ayağa kalkıp yürürseniz bağırsak hareketleri de o kadar çabuk başlar. Bol su içip lifli besinler yiyin. Tuvalete gitme hissi geldiğinde hiç beklemeyin ancak tuvalette kendinizi zorlamayın, ıkınmayın.
İlgili 45 soru bulundu
Doğumdan sonra kabızlık problemi, normalde birkaç gün ila 1 hafta içerisinde geçer. Tabi bu zaman içerisinde kendinize de biraz izin vermelisiniz. Sezaryen ya da normal doğum yapan anneler, tuvalete çıkmada zorluk yaşayacakları düşüncesiyle, bu ihtiyacı erteleyebiliyorlar.
Gün içerisinde 2 bardak papatya çayı içerek gaz probleminden kurtulmak mümkündür. Sıcak Su: Duş alırken suyun sıcağa yakın olması, annenin rahatlamasını sağladığından dolayı gaz çıkarmaya yardımcı olacaktır. İlaç Kullanımı: Doktorun verdiği ilaçları kullanmak gaz sıkıntısını çözer.
Laksatif etkisi ile dışkıyı yumuşatan, liften zengin elma, havuç, incir, üzüm, avokado, kuru erik, kayısı, brokoli, enginar, fasulye, mercimek, kepekli tahıllar ve keten tohumu yanı sıra bol su içmek ve egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini tetiklemesi nedeniyle kabızlığı geçirmede etkilidir.
Doğum Sonrası Vücut. Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir.
Zengin lif içeren gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi kabızlığın düzeltilmesinde büyük rol oynar. Günlük sıvı alımı günde 2 litreye çıkarılmalıdır. Kuru erik, elma, portakal, bezelye, yeşil fasulye, barbunya, pişmiş yulaf ezmesi, badem, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği lif açısından oldukça zengin gıdalardır.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur.
Bol yeşillik içeren salatalar, salatalık, domates, ıspanak, havuç, bezelye gibi sebzelerle beslenen anne adayının sezaryen sonrası toplanması daha hızlı olacaktır. Sebzeleri zeytinyağıyla pişirmek de süte ve dikişlerin iyileşmesine katkı sağlayacaktır.
Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Sezaryen doğum sonrası iyileşme
Sezaryen doğumdan 4 saat sonra yürüyüş başlayabilir.
diye düşünmeyin. Çünkü bu, emzirmeye ve adet görmenize engel olabilecek başka hastalıklara göre değişebilir. Bir araştırmaya göre, süt yetersizliği gibi nedenlerle emziremeyen annelerin çoğu ilk adetlerini 12 hafta içinde görmüş oluyorlar. Çok az annenin ise ilk adet kanaması 6 ay sonra oluyor.
Çünkü sezeryan doğumda bir ameliyat söz konusu olduğu için doktor yönlendirmesiyle hareket etmek gerekir. Bazı durumlarda sezeryan sonrası dikişlerin alınması beklenir. Dikişlerin alınmasından sonra da korse kullanımı için 2-3 hafta beklenmesi önerilir.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Diyetinizde yeterli lif olmaması sık sık kabızlığa yol açar. Bunu önlemek için günde en az 20 gram lifli gıda tüketmeye çalışın. Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Bağırsak hareketleri normalde kişiden kişiye değişir. Ancak haftada üç defadan fazla tuvalete çıkamamak kabızlık olarak nitelendirilir. Nedenleri arasında genellikle beslenme şekli, yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar gibi birçok sebep sayılabilir.
Gaz Sıkışmasından Kurtulmanın Yolları Gaz Çıkaramıyorum Ne yapabilirim? Gaz çıkarmanın en etkili yollarından birisi olan ve ilki olarak akla gelen, bir kanepe veya yatağa cenin pozisyonunda yatmaktır.
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Normal doğumda da kesi ve dikiş olağandır. Ancak sezaryen doğum için atılan dikişlerin tamamen iyileşmesi 4-6 haftalık bir süreci bulabilmektedir. Bu süreç içerisinde de dikişlerin pansumanı ve hijyeni için oldukça yüksek düzeyde titiz davranmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri