Bir kimsenin hakkının verilmesini ya da başkalarının kendisinin hakkına saygı göstermesini istemek yetkisine talep hakkı denir. Kişi talep hakkını kullandığı halde hakkına kavuşamamış ya da başkaları tarafından hakkına saygı gösterilmemiş olabilir.
Talep hakkı (Anspruch) alacağı isteme yetkisine denir. Dar anlamıyla alacak hakkı, borçludan edimi yerine getirmesini isteme hakkını alacaklıya veren haktır.
Talep Hakkı: Bir kimsenin, bir hak sahibinin, bir kişiden belirli bir davranışta bulunmasını, bir şeyi yapmasını ya da yapmamasını isteme hakkıdır. Talep hakkı özü itibariyle, geniş anlamıyla alacak hakkını da kapsar. Talep hakkı dar anlamda da kullanılır.
Alacak hakkı doğrudan doğruya sahip olunan bir haktır ve bu hakka sahip olmak için başka herhangi bir hakka gerek yoktur. Alacak hakkına örnek olarak mülkiyet hakları, şahsiyet hakları ya da iştira hakları verilebilir. Bu haklar alacak hakları olur.
Alacak hakları: Bir borç ilişkisi içinde, alacaklıya borçludan edimi talep etme yetkisi sağlayan haklardır. Bir kimseye, bir başkasından; bir edimi vermesini, yapmasını veya yapmamasını isteme yetkisi sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Talep sonucu ya da netice-i talep, davacının, davalının neye mahkûm edilmesini, mahkemeden neye karar verilmesini istediğini be- lirtmesidir11. Davacı, talep sonucu olarak sadece belirli bir aslî talep ileri sürebileceği gibi, davaların yığılması şeklinde (m. 110) birden fazla aslî talebe de yer verebilir.
Buna göre, davanın tarafları dava dilekçesine göre belirlenir. Dava dilekçesine göre, mahkemeden hukuksal korunma talep eden davacıdır, kendisine karşı hukuksal korunma talep edilen kişi ise davalıdır.
Medenî usûl hukukuna hâkim olan taleple bağlılık ilkesi gereği, Hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir (HMK md. 26). İcra hukukunda da esas olan, hâkimin talep olmadan karar verememesidir.
Taleple bağlılık ilkesi, Medenî Usul Hukuku'nda yer alan yargılamaya hâkim olan ilkelerden bir tanesidir ve hâkimin, tarafların talepleriyle bağlı olduğunu, talepten fazlasına veya talepten başka bir şeye karar veremeyeceğini; ancak duruma göre talep sonucundan daha azına karar verebileceğini ifade eder.
Alacaklı kişinin talebi ile borçlu kişinin bir takım mallarına el konulması demektir. İcra müdürlüğü aracılığı ile yapılmaktadır.
Takip talebinde bulunan alacaklının başvurma harcı, binde beş peşin harç ve posta giderlerini talep ile birlikte peşin olarak icra dairesine vermesi gereklidir. ÖZETİ: Alacaklı takip talepnamesini düzenleme hakkına sahip bulunduğundan, icra müdürlüğünün takip talepnamesini kabul etmeme yetkisi bulunmamaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre davacı, dilekçeler teatisi aşamasında talep sonucunu serbestçe genişletebilir veya değiştirebilir (HMK m. 141, I).
(1) Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. (2) Süresinden sonra karşı dava açılması hâlinde, mahkeme davaların ayrılmasına karar verir.
Karara çıkmış davanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanması gerekir. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay ya da hak ihlali halinde Anayasa Mahkemesinin dosyayı incelemesi ile tamamlanır. Temyiz yoluna gidilmezse, dosyanın karara çıkmasından sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanmış olur.
Talep Dilekçesi, davacının hazırladığı bir belgedir. Mahkemede davayı açan kişi veya kuruma, davacı denir. Davacı dilekçesinin yanında genellikle bir mahkeme ilamı da olur ya da bu belge, dava sırasında istenebilir. Talep Dilekçesinde, talebin niteliği ve nedeni ve davadan çıkması beklenen sonuç ya da çare belirtilir.
Bu durumda aynı yargı çevresinde yer alan, aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış olan davalarda birleştirme kararı, talep üzerine veya kendiliğinden hüküm verilinceye kadar her zaman verilebilecektir.
Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128).
(1) Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler. (2) Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Davadan vazgeçme HMK madde 123'te “Davanın Geri Alınması” başlığı altında hüküm altına alınmıştır; “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.”
HMK'nun 107. maddesinin gerekçesine göre, alacak belirli hale geldiğinde artırım, sadece bir kez yapılabilir. İkinci kez artırım yapılmak istenirse, iddianın genişletilmesi yasağı ile karşı karşıya kalınır.
Talep artırımı, tahkikat aşaması sona ermeden evvel hâkimin vereceği iki haftalık kesin süre içinde yapılmalıdır.
Takip talebini alan icra müdürü, şekil kontrolleri yaptıktan sonra,uygun görürse takibi onaylar.Ardından borçluya bir ödeme emri gönderilerek; 7 gün içinde borca, 5 gün içerisinde kambiyo senedine ve imzaya itiraz edebileceği yahut bu süreçte takip borcunu ödememesi halinde hakkında haciz işlemi uygulanacağı ihtar ...
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri