Normal şartlarda anne sütü alan bebeklere 6 aydan önce su verilmez. Bebek, ihtiyacı olan suyu anne sütünden karşılar.
“Neden bebeğe ilk 6 ay su verilmemeli?” sorusunun bir diğer cevabı ise anne sütünde bulunan vitamin ve mineraller ile ilgilidir. İlk 6 ay bebeğinize vereceğiniz su, onun karnının doymasına neden olabilir. Yani bebeğiniz, anne sütünü daha az tüketebilir; ihtiyacından daha az vitamin ve mineral vücuduna girebilir.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Ancak uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamalıdır.
Bebeğinize, her öğünden sonra su teklif etmelisiniz. Kabız olduysa su tüketimini arttırmak gerekebilir. 1 yaşındaki bir bebeğin ağırlığı yaklaşık olarak 10 kilodur ve günlük su ihtiyacı 800 - 1000 ml'dir. Su içmeye yeni başlayan 6 – 12 aylık bir bebeğe günde 300 – 400 ml su verilmesi tavsiye edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Yenidoğan Bebek Su İhtiyacını Anne Sütünden Karşılıyor
Dünyaya gözlerini yeni açan bebeğin tüm ihtiyacını, değerli bir besin kaynağı olan anne sütü karşılamaktadır. Bu bağlamda, annenin sadece anne sütüyle beslenen bebeğine su vermesi gerekmiyor. Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor.
Değerli anneler, bebeğinize ilk 6 ayda yani emzirdiğiniz süre boyunca su vermenize gerek yok. Anne sütünün yüzde 87'si sudur. Buradan ihtiyacını alır. 6.aydan sonra ise her 2-3 saatte bir su vermenizi öneriyorum. 2 yaşına kadar kaynatılmış su verin.
Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir. Hazmı kolay yiyeceklerin tercih edilmesi bebeğin gaz veya sindirim sorunu yaşamasını önlemektedir.
Ayrıca banyo termometresi de kullanabilirsiniz. En ideal su sıcaklığı 37-38 C'dir.
6 AYLIKTAN KÜÇÜK BEBEKLERE NEDEN SU VERİLMEZ? 6 aydan daha küçük bebeklere su verilmemesinin sebebi az miktardaki suyun dahi bu yaştaki bebeklerde midesini şişirmeye sebep olmasıdır. Bu durumda çocuk anne sütünü veya mamasını daha az yiyecektir. Dolayısıyla vücuda gereksinim duyduğu besinleri alamayacaktır.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Bebekler Ne Kadar Su İçmeli? 12 aylık sürece kadar yavrularınıza su vermemeniz gerektiğini, fakat 6 aylık dönemde ek gıdaya geçiş sağlandı ise mamanın ardından çok az miktar su verilebileceğini söylemiştik. Bunun sebebi, bebek mama yedikçe susuzluk hissedebilir ve dışkılamada kabızlık meydana gelebilir.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Bebekler 4. aydan itibaren oturmaya başlar. Bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar. Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder.
Herkes susuz kalabilir ancak küçük çocukların ve yaşlıların susuz kalması daha tehlikeli ve olağandır. Şiddetli ishal ve kusma riski en fazla olan grup, bebekler ve çocuklardır.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar. Zamanla fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilmeye başlarlar.
Bebekler; cilt altı yağ dokularının kalınlaşarak vücut ısısını korumaya başladığı, kafasını dik tutabildiği, yaklaşık 7 kiloya ulaştığı 4'üncü aylarından itibaren denize ve evlerindeki özel havuza girebilir.
Ayrıca yine sadece ilk haftalarda banyo yaptığımız ortam sıcaklığı 1-2 derece ısıtılabilir. Ancak ortam ısısı uygun sıcaklıkta ise ve uygun şekilde giydirildi ise bebek kolay kolay üşümeyecektir. Yani yenidoğan döneminde üşümesin diye dikkat edebiliriz. Ama sadece en fazla ilk 1 ay.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor.
Böylece bebeğin gelişimi takip edilir. 5 aylık kız bebeklerin bu dönemdeki boyu, 57 ila 70 cm. uzunluğunda, ağırlığı 5000 ila 8700 gr. aralığında ve baş çevresinin ortalama 42 cm. olması beklenir. 5 aylık erkek bebeklerin boyunun 58 ila 70 cm. ağırlığının 5100 ila 9000 gr. aralığında ve baş çevresinin ise 42 cm. olması ...
4,5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak anne sütü devam mamaları verilmesi mümkündür. Bebeğe ek gıda olarak meyve suları, sebze suları ya da keçi sütünden yoğurt da verilebilir.
Anne sütüyle beslenen çocukların ilk 3-4 ayında ortalama kilo artışı yaklaşık 30 gr/gün'dür. 4. aydan sonra kilo artış hızı düşer ve 4-6 ay arasında günde 18 gram, 7-9 ayda günlük 12 gram ve 9-12 ayda günlük 9 gram norm olarak sayılır.
Ek gıdaya başlandığında biberon ile bebeklere su vermek, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler ve sağlıksız beslenmeye yol açar. Bu dönemde suyu bardak veya suluk ile verilmesi önemlidir.
Bebeğiniz için seçeceğiniz içme sularının doğal kaynaklardan çıkmış olması mineral yönünden zengin olduğunu gösterir. Mineral yönünden zengin içme suları yumuşak içime sahip olmalıdır. Doğal kaynak suyu sodyum oranınca düşük olmalıdır. Çünkü bebeklerin böbrekleri fazla sodyum oranından etkilenebilir.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri