Tali yollar ve ana yollar karşılaştırıldığında “Geçiş üstünlüğü kime aittir?” sorusu ortaya çıkıyor. Çoğumuzun da ehliyet kurslarında öğrendiği gibi geçiş üstünlüğü her zaman ana yol üzerinde seyreden araçlara aittir.
Aksine bir işaret yoksa eğimsiz iki dar yolda aşağıdaki araçların karşılaşması halinde geçiş hakkı sırası ile; 1-Otomobil, Minibüs, Kamyonet'in (Kendi aralarında da verilen sırada) 2-Otobüs 3-Kamyon 4-Traktör (arazi taşıtı) 5-İş makinesi 6-En son motorsuz araçlarındır.
Bölünmüş yoldan veya geçiş yolundan gelen araçların geçiş üstünlüğü vardır. Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Geçiş yolundan, karayoluna çıkan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Bu nedenle de trafikte yer alan kuralları iyice içselleştirmeliyiz. Bu içselleştirmeye kavşak geçiş üstünlüğü sıralamasından başlayabiliriz. Bu sıralamada ilk olarak ana yoldan gelen araçlara her zaman yön verilir. Eğer iki eş değer yol kesişiyor ise sağdan gelenlere öncelik verilmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
- Kavşaklarda geçiş önceliğine sahip olan araçlara yol vermemek kazaya neden olacağı için asli kusur olmaktadır. - Yolun daraldığı alanlarda geçiş önceliğine sahip olan araçlara öncelik vermemek asli kusur hali olmaktadır.
Özetleyecek olursak geçiş üstünlüğüne sahip araçlar istisna olmak üzere kontrolsüz kavşakta sağdan gelen aracın ilk geçiş hakkı vardır ama sağdan gelen araç sağa veya sola dönüş yapacak ise ilk geçiş hakkı soldan gelen aracındır.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
Trafikte Sorumluluk Hareketi - Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar sırasıyla; ambulans, itfaiye araçları, polis araçları ve sivil savunma araçlarıdır. | Facebook.
Geçiş üstünlüğü; görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarıdır.
Tali yol; trafik yoğunluğunun ana yola göre daha az olduğu yollara denir. Ana yollar birinci dereceli yollar, tali yollar ise ikinci dereceli yollar olarak trafik literatürüne geçmiştir.
Trafiğin; yol, insan, araç ve çevre gibi birçok ögesi bulunur. Ancak en önemli unsur olarak başta insan gelmektedir. Çünkü insan trafikte belirleyici unsur özelliği taşır. İnsanlar trafiğin her yerindedir; yolcu, sürücü, yaya vb. şeklinde sıralayabiliriz.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile, gece seleltör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Şahsi aracı ile seyahat eden kişilerin herhangi bir şekilde geçiş üstünlüğünden faydalanma şansı yoktur. Ayrıca geçiş üstünlüğü ayrıcalıklı olarak tanımlanabilecek araç türlerinin yalnızca acil durumlara müdahale etmeye gittiği zamanlar için geçerlidir.
Geçiş üstünlüğü ne zaman kullanılır? Geçiş üstünlükleri genellikle acil hasta, afet durumu, kaza anları, yol çalışması, güvenlik korteji, özel geçiş törenleri ve güvenlik önlemi sağlamasının gerekli olduğu zamanlarda kullanılırlar.
Acil müdahale gerektiren durumlarda görevli olan ambulans, itfaiye, polis ve zabıta gibi araçların trafikte geçiş üstünlüğü bulunur. Görevli araç sürücüleri trafik kurallarına uygun şekilde çakar lamba ve siren kullanarak geçiş üstünlüğünü trafikte seyir hâlinde olan diğer araç sürücülerine bildirirler.
Aracınızı yolun kenarına çekin. Yol açmak amacıyla kenara çekilirken şerit değiştirmeniz gerekiyorsa sinyal kullanmayı unutmayın. Kavşaktaysanız yola çıkmayın, ambulansın geçmesini bekleyin. Ambulans geçtikten sonra trafik kurallarına uyarak yolunuza devam edin.
EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) bulunan trafik ışıklı kavşakta, sürücüler sirenleri açık bir ambulansa yol vermek için kırmızı ışıkta geçmesi durumunda, görevli personel tarafından görüntü izleniyor ve herhangi bir cezai işlem uygulanmıyor. Aksine sirenleri öten ambulansa kırmızı ışıkta yol vermemenin cezası var.
Olası bir kaza durumunda, tali yoldan çıkan sürücü, kazadaki sorumluluğu araştırılmaksızın suçlu sayılır; çünkü geçiş üstünlüğünün ana yoldan gelen araçlarda olduğu trafik kuralları'nda açıkça belirtilmiştir. Geçiş üstünlüğünün tali yola verildiği durumlar ise oldukça nadirdir ve mutlaka bir levha ile belirtilir.
Trafik kazalarının en büyük nedenlerinden biri kavşaklarda geçiş önceliği kurallarına uyulmaması. Trafik işareti ve işaretçilerinin olmadığı kavşaklarda her, sürücü sağından gelen araca yol vermelidir.
Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Kontrolsüz Kavşak Levhası T-21 bir tehlike uyarı işaretidir. Kırmızı üçgen içerisinde siyah simge şeklindedir. Karayolları Genel Müdürlüğü levha standardında 60, 75 ve 90 cm eşkenar üçgen ölçülerindedir. Karanlıkta kolay fark edilmesi için reflektif malzemeden üretilir.
Dönel kavşaklarda kural olarak geçiş üstünlüğü değil geçiş önceliği vardır. Dönel kavşaklarda aksi bir trafik levhası yoksa (ki doğru mühendislik uygulanan bir dönel kavşakta olmamalıdır) geçiş önceliği kavşak içerisindeki araçtadır. Yani kavşağa ilk giren her zaman önceliklidir.
Geçiş Hakkı:Yayaların ve araç kullananların diğer yaya ve araç kullananlara göre,yolu kullanmak sırasındaki öncelik hakkıdır. Karayolları trafik kanununda sokak ve cadde ayrımı yapılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri