En sağlıklı ekmek türleri arasında yer alan tam buğday ekmeği demir, çinko ve kalsiyum açısından son derece zengindir. Tam bir buğday ekmeğinin kalorisi 636 kaloridir. İnce bir dilimde ise 50- 60 kalori bulunur. Lif oranı bakımından beyaz ekmeğe göre çok daha yüksek bir orana sahiptir.
Tam Buğday Ekmeği:
Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir.
Bilimsel adı Triticum monococcum olan siyez buğdayı, İngilizce “Einkorn Wheat” yani küçük kızıl buğday olarak bilinir. Bu zamana kadar gelmesinin en büyük sebebi sıkı kavuz yapısıdır. Hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olan buğday, kurak iklim koşullarında ve fakir topraklarda yetişebilir. Soğuğa dayanıklıdır.
Bu nedenle tam buğdaylı ekmeğin daha besleyici olduğu ve tokluk sağladığı söylenebilir. Tam buğdaylı ekmek; lif miktarının yüksek olması sayesinde beyaz ekmeğe göre çok daha yavaş sindirilir, kabızlığı önleyicidir, kan şekerinin ve kolesterolünün dengede kalmasını sağlayarak kalp sağlığını destekler.
Sonuç olarak, diyette hangi tam tahıllı ekmeği tüketmek daha iyi olduğu, kişinin özel ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlıdır. Çavdar ekmeği glütensiz ve düşük glisemik indeksi ile kan şekeri seviyelerini dengeleyerek tokluk hissini artırırken, tam buğday ekmeği daha fazla lif, vitamin ve mineral içerir.
İlgili 17 soru bulundu
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Tam buğday ununa benzer şekilde, çavdar unu da lif, protein, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Ancak, çavdar ununun tadı, tam buğday ununa göre daha keskin ve acımsıdır. Tam buğday ve çavdar arasındaki fark, sadece besin içerikleriyle sınırlı değildir. Her iki tahıl türü de farklı kullanım alanlarına sahiptir.
Özellikle çölyak hastaları için yüksek tehlike oluşturmaktadır. Çünkü gluten hassasiyeti ile şizofreni arasında güçlü bir bağ vardır. Yani gluten hassasiyetine sahip insanlar, gluten tükettiklerinde şizofren bile olabilirler. Kolesterolün yükselmesinde de rol oynamaktadır.
Tam buğday ununda B vitamini, folat, çinko ve demir yer alır. Bu maddeler ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde aktif rol oynar. Hastalıklardan uzak bir bedene sahip olmak için rafine un yerine tam buğday unu tercih edebilirsiniz.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır. Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir.
Tam buğday ekmeği tam tahıllı ekmek arasındaki fark nedir sorusu kafanızı karıştırıyor olabilir. Tam buğday ekmeğinde buğday çekirdeklerinin kullanıldığı buğday unu kullanılır. Arpa, mısır, darı, kinoa, pirinç, çavdar gibi diğer tahılların kullanıldığı ekmeklere ise tam tahıllı denir.
Tam buğday unu ise buğdayın saf hali ile öğütülüp çuvallanması ile elde edilen tamamen doğal ve faydalı bir undur. Buğday tanesinin kısımları olan kepek, endesperm ve ruşeym'in tamamı bu unda mevcuttur. Dışardan bir katkı maddesi de eklenmediği için tam buğday unu olarak adlandırılır.
Tam buğday ekmeği günde 6-8 dilim arasında tüketilebilir. Lif, mineral ve vitamin zenginliğine sahip olan tam buğday ekmeği diyet sırasında mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. tam buğday ekmeği kansızlık yapar mı sorusu da merak edilenler arasındadır.
Tam buğday ürünlerinde, tam buğday tanesi kullanılır ve tam buğday unu içerir. Tam tahıllı ürünlerde ise arpa, mısır, çavdar, kinoa, buğday gibi ürünler de kullanılır. Öte yandan bütün tam buğday ürünleri aslında birer tam tahıllıdır. Ancak tüm tam tahıllı ürünler tam buğday değildir.
Tam buğday ekmeği lif bakımından zengin olan içeriği sayesinde kişiyi çok uzun bir süre tok tutar. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Midenin boşalmasını ve acıkmayı geciktirir. Bu sayede zayıflamaya yardımcı olur.
Lif oranının yüksek olması ile dikkat çeken tam buğday ekmeği, zayıflamak isteyen kişilerin bağırsak sağlığını korur ve metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu yönü ile de kilo verme konusunda bir yardımcıdır. Metabolizmayı harekete geçirir ve yağ yakımının hızlanmasını kolaylaştırır.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Tam buğday ekmeği, içeriği lif, mineral ve vitaminler sayesinde son derece besleyici bir ekmek türüdür. Tam buğday ekmeği, buğdayın tamamından yararlanılarak elde edilir. Tam buğday, kepek, endosperm ve rüşeym isimli üç bölümünden oluşur.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır.
Süper besinler arasında yer alan çavdarın 100 gramı yaklaşık 40 gram kadar toplam lif, 2.5 gram kadar da çözünebilir lif içeriyor. E, B1, niyasin ve folik asit vitaminlerinden zengin olan çavdar; çinko, bakır, selenyum ve magnezyumun da en iyi kaynaklarından biri.
Tam Buğday Unu (Whole-Wheat Flour veya Wholemeal Flour): Buğday tanesinin içinde bulunan buğday kepeği ve ruşeym, değirmendeki, ezerek öğütme aşamasında korunur. Buğday unları içerisinde besleyici yönü en zengin undur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri