Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır. Yetişkin ve Çocuklarda Heimlich Manevrası; Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.
Tam Tıkanma Belirtileri
Acı çeker, ellerini boynuna götürür. Konuşamaz. Rengi morarmıştır. Bu durumda Heimlich Manevrası (karına bası uygulama) yapılır .
Bebek kısmi olarak tıkanma yaşıyor ise kendi kendine nefes alması ve öksürmesi için desteklenmelidir. Bunu yapmak için bebek kucağa alınarak başı yükseltilir veya gazını çıkarıyormuş gibi omza yaslayarak cismi çıkarması beklenir. Bebeğin öksürme sırasında kusması ile kustuğunu yutmamasına dikkat edilmelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Bebeklerde burun temizleme suyu kullanımı daha çok burun tıkanıklığına neden olan mukusun kıvamı koyu olduğunda tercih edilir. Burunda aşırı koyu kıvamlı salgılar biriktiğinde her iki burna da birkaç damla salin (serum fizyolojik) damlatılması mukusun inceltilmesi için yeterli olabilir.
Bunun için bebeğinizi tamamen sırt üstü yatırmak yerine rahat edebileceği biraz daha dik bir pozisyonda yatırmayı tercih edebilirsiniz.
Bebeklerde (0-1 yaş) Temel Yaşam Desteği
Bebeklerde de kalp masajı ve yapay solunum sayısı 30:2 olacak şekilde uygulanır. Bebeklerde de dakikada 100 bası uygulanır, Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Solunum zorluğu çeken, bilinci açık tüm hasta ve yaralılara, yarı oturur pozisyon verilir.
Bebek tam tıkanma yaşıyor ise aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır. *Bebek ilk yardımcının kolu üzerine ters olarak yatırılır. *Başparmak ve diğer parmakların yardımıyla bebeğin çenesini kapsayacak şekilde boynundan tutulur ve yüzüstü pozisyonda öne doğru eğilir.
Eğer hastanın bilinci kapalı ise; • Kişiyi yere yatır, yabancı cismi kör dalışla temizle. Havayolunu aç ve solunum vermeyi dene. • Hasta soluk almaya başlarsa iyileşme pozisyonuna getir. Halen soluk alamıyorsa; • Yan pozisyonda hastanın sırtına 5 kez vur. Tıkanma devam ediyorsa düz zeminde yatır ve başını yana çevir.
Bebeklerde buruna dokunulmaz. İlk yardımcı ağzını; bebeğin ağzını ve burnunu tamamen alacak şekilde açar. Bebeklerde yapay solunum hızı dakikada 20–25 kez olacak şekilde ayarlanır. 1 dakikadaki kalp atım sayısı yetişkinlerde 60–100, çocuklarda 80–100, bebeklerde ise 100–120 arasındadır.
Heimlich manevrası 1 yaş üzerindeki çocuklara uygulanabilmektedir. 1 yaş altındaki çocuklara ise sırt vurusu ve göğüs basısı şeklinde uygulama yapılabilir.
Hasta yaralı bilinci tamamen kapalı soluk alıp vermiyorsa hemen Temel Yaşam Desteğine başlanmalıdır. Bebek temel yaşam desteğine 2 kurtarıcı solukla başlanır. 30 Kalp masajı ile devam edilir.
KALP KRİZİNDE İLKYARDIM
Sıkan giysiler gevşetilir, sakinleştirilir. • Nabzı ve solunumu değerlendirilir. • Kullandığı kalp ilacı varsa verilir. • Bilinci açıksa hasta yarı oturur pozisyonda bekletilir.
Bebeklerde ağız ve buruna birlikte üflenir. Bebeklerde mümkün olduğu kadar çok hava üflenir. Erişkinlerde verilen her soluktan sonra 10 saniye bak dinle hisset yapılır.
Çocuğa 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır. (30'a 2 oranında) İlk Yardımcı yalnız ise 30'a 2 oranında göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112 Acil Servis aranarak yardım talep edilir. Temel Yaşam Desteğine çocuğun yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
23- Temel yaşam desteğine hasta/yaralının yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Gece boyu kuru hava ile temas eden bebek burnu, kurur ve tıkanıklık daha da yoğun olur. Bunun önüne geçebilmek için, rahatsızlığın fazla olduğu ve uykuyu engellediği gecelerde, bebeğinizin odasında buhar makinesi çalıştırabilirsiniz.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Bebeklerde burun tıkanıklığı nedenlerinden biri de farklı hava solunduğunda burun içindeki dokuların şişmesi veya mukus üretildiğinde meydana gelir. Burun tıkanıklığı olan bebekler nefes sorunu yaşadığından ağızdan nefes alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri