Göz kapağının şişmesi çok yaygın bir semptomdur ve genellikle alerji, iltihaplanma, enfeksiyon veya yaralanmaya bağlıdır. Göz kapağının derisi 1 mm'den daha incedir ve aynı zamanda gevşek ve esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle göz kapağınız oldukça kolay bir şekilde dış etkenlere bağlı olarak şişebilir.
Göz kapağı şişmesinin en yaygın nedeni gözde meydana gelen alerjilerdir. Göz alerjileri, gözde kaşınmaya, göz kapağının tahriş olmasına ve şişmelere sebep olabilir. Göz alerjisi, polen ya da toz gibi maddeler yüzünden ortaya çıkarak gözleri etkilemesinden dolayı oluşur.
Kapaklar, genellikle ilgili bölgede meydana gelen iltihaplanmalar, yaralanmalar, alerjik maddeler ve darbeler sonucu şişer. Sıklıkla soğuk kompres uygulamaları, dinlendirme ve doktor önerisiyle kullanılan damlalar yardımıyla kısa sürede tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Göz kapağındaki şişlik çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelse de bazı şişliklerin tedavi edilmesi gerekir. Şişlik hem alt hem de üst göz kapağını etkileyebilir. Göz kapağındaki şişlik tek gözle sınırlı kalabileceği gibi her iki gözde de ortaya çıkabilir.
Göz altı şişliği, yorgunluk ve uykusuzluk gibi sebeplerden dolayı göz çevresinde torbalanmaya neden olabilir. Bazen çok ağlamak ya da alerjik reaksiyonlar da bu tür bir duruma yol açabilir. Ani ısı değişimleri, sinüs sorunları ve genetik yatkınlık da göz altı şişliğinin sebeplerindendir.
İlgili 37 soru bulundu
Göz Altı Torbaları Neden Olur? Yatar pozisyonda kan dolaşımının değişmesi ve yer çekiminin etkisiyle göz çevresinde sıvı birikir ve sabahları göz altı torbaları bu nedenle daha belirgin hale gelir. Uzun süre ekrana bakmak, yorgunluk, stres, uykusuzluk gibi nedenler göz altı torbalarının oluşmasına neden olur.
Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Gözlerde oluşan ve kaşıntıyla beraber baş gösteren alerjik etkenli göz şişmeleri hekimlerimizin önerdiği kremler ya da antibiyotiklerle tedavi edilir. Böyle durumlarda mutlaka gözler temiz tutulmalı, elle temas etmemeli ve mümkünse kendiliğinden geçmesi beklenmeden hekime gitmelidir.
Share: Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.
Arpacık akut ve pürulan bir kapak inflamasyonudur. Kirpik dibindeki bezlerin blokajı ve enfeksiyonu neticesinde oluşur. Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır.
Şiş gözler ve göz altındaki koyu halkalar, kalıtsal yüz özellikleri, alerjiler, stres, göz yorgunluğu ve cilt dokusu gibi bireysel cilt özellikleri gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkar.
Göz kapaklarının şişmesi, alerji veya enfeksiyon gibi altta yatan bir nedenin belirtisidir. Göz kapaklarında şişlikle birlikte başka belirtileriniz de olabilir: Kaşıntı veya kaşınma hissi gibi göz tahrişi. Işığa karşı hassasiyet (fotofobi).
Göz kapağı şişliği günlerce devam edebilir. Tekrarlayan ataklar sonucunda göz kapağında incelme ortaya çıkar ve göz kapak derisi zayıflar. Hatta bazen göz kapağını kaldırmaya yarayan kas da etkilenebilir ve bu durumda göz kapağı sarkması yanında göz kapağında düşme de (pitozis) ortaya çıkabilir.
Gün boyu ayakta durduğumuz için yerçekiminin etkisi ile göz çevresi kan dolaşımından etkilenmez ancak, gece uykuya yattığımızda yatar pozisyonda yerçekimi ortadan kalktığından yüz bölgesinde ödemlenme ve şişlik daha fazla olur.
Akut böbrek yetmezliği belirti ve semptomları, altta yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterir ve şunları içerebilir: İdrar çıkışında azalma. Bacaklarda, ayak bileklerinde ve göz çevresinde şişme.
Gözde ödem; göz kapağı, göz çukuru ve gözün çevresinde yer alan her hangi bir alanda ortaya çıkabilir. Genel olarak alerjik göz hastalığı, enfeksiyonlar, vücutta ödem tutulması ile bazı böbrek rahatsızlıkları ile bu durum oluşabilir.
Gözün öne çıkması: Gravese bağlı salgılanan fazla tiroid hormonları göz çevresindeki kasların ve yağ dokusunun şişmesine ve gözün öne çıkmasına neden olabilir. Bu gözlerin öne doğru kabarması Graves hastalığının karakteristik belirtilerindendir. Buna eksoftalmus denir.
Tiroid hastalığının tedavisinde ilk aşama medikal ya da cerrahi tedavidir. Aktif inflamatuar dönemde göz bulguları konservatif olarak tedavi edilir; gözyaşı damlaları ve gerekirse kortizon tedavisi uygulanmaktadır. Sigara kulanımı göz bulgularını kötüleştirdiği için kesinlikle kullanılmamalıdır.
Göz arkasında sıvı toplanması denince akla ilk gelen olay retina dekolmanıdır. Gözde bir yırtık oluştuktan sonra, bu yırtıktan sıvı sızarak retina tabakasıyla gözün dış duvarı arasında sıvı birikmesiyle ortaya çıkan tablodur. Bu durumda ani görme kaybı söz konusudur ve gözün en önemli rahatsızlıklarından birisidir.
Göz altı torbalarının oluşumunu hızlandıran pek çok etken bulunduğunu söylemek mümkündür. Yaşlı ve yorgun bir ifadeye neden olan bu torbalar uykusuzluk, yorgunluk, genetik faktörler, ilaç reaksiyonları ve aşırı tuzlu tüketimine bağlı olarak gelişen sıvı tutulması gibi nedenlerden kaynaklı da ortaya çıkabilmektedir.
Göz muayenesi ile tanı konulabilir. En sık kullanılan tanı yöntemi göz dibinin Retina anjiyografisi ile incelenmesidir. Son yıllarda kullanıma giren retina tomografisi (OCT) kistoid maküla ödeminin tanısında en net bilgi veren yöntemdir.
En sık gördüğümüz ödem; kornea tabakasındaki ilk 1-2 günde kaybolan geçici ödemdir.
Tiroid problemleri: Hipotiroidizm veya hipertiroidizm gibi tiroid problemleri de göz kapaklarının şişmesine neden olabilir. Göz kapaklarında şişme, Graves hastalığı adı verilen bir tiroid bezi hastalığının belirtisi olabilir.
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Göz kapağı iltihaplanması yani arpacık hastalığını teşhis etmek için göz muayenesinin yanı sıra göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyulmaktadır. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde tedavi planlaması yapılır ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi etkisini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri