Yarı yoğuşmalı kombilerde, mevcut yapının içerisine bir eşanjör ilave edilerek %101 verimle yoğuşma sağlanır. Tam yoğuşmalı kombilerde ise özel bir yapı içerisinde yoğuşma sağlandığı ve bunun için de özel bir yanma odası tasarlandığı için verim %109'a kadar çıkabilmektedir.
Yoğuşmalı kombiler her türlü tesisat yapısında kullanılabilir. Yerden ısıtma veya evlerde kullanmaya alışık olduğumuz radyatörlü sistemler ile çalışabilirler fakat yerden ısıtma düşük sıcaklıklarda çalıştığı için daha çok tasarruf etme imkanı sağlar.
Tam yoğuşmalı kombiler piyasada 20 kw güç kombiden başlatarak 45 kw güce kadar satılır. Yarı yoğuşmalı kombiler ise 20 kw ila 24 kw güçte satışa sunulur. Bu bağlamda tam yoğuşmalı kombi olduğu ancak, 24 kw gücün üzerinde bir güce sahip olduğunda anlaşılabilir.
Kombilerde Su Buharı Salınımı
Hermetik kombilerde su buharı atık gazlar ile birlikte doğrudan atmosfere salınır. Ancak yoğuşmalı kombilerde su buharının, ısı üretiminde rolü vardır. Yoğuşmalı kombiler, isminden de anlaşılacağı üzere yoğuşma teknolojisine sahip olan kombilerdir.
Yarı yoğuşmalı kombilerde daima tasarruflu olacak şekilde kullanılabilir. Çünkü tasarruf, performans gibi etmenler evin büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Fiyat ve tasarruf bakımından kıyaslama yapıldığında metrekare açısından küçük evlerde yarı yoğuşmalı kombi kullanımı oldukça avantajlıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Yarı yoğuşmalı kombilerde, mevcut yapının içerisine bir eşanjör ilave edilerek %101 verimle yoğuşma sağlanır. Tam yoğuşmalı kombilerde ise özel bir yapı içerisinde yoğuşma sağlandığı ve bunun için de özel bir yanma odası tasarlandığı için verim %109'a kadar çıkabilmektedir.
En yüksek yarı yoğuşmalı kombi gücü 24kw olduğu için 150 metrekareden daha küçük alanlarda bu kombileri tercih edebiliriz. Tam yoğuşmalı kombileri ise 350 metrekare alana kadar ısıtma için tercih edilebilir. Her marka kombi firması yarı yoğuşmalı kombi üretilmemektedir.
Yoğuşmasız (konvansiyonel) kombilerin verim değerleri hiçbir zaman yüzde 100'e ulaşamazken, yoğuşmalı kombiler harcadıkları enerjinin bir kısmını tesisata tekrar geri verdiklerinden, verimleri yüzde 100'ün üzerinde değerler ile ifade edilir. Kısacası, yoğuşmalı kombiler yüksek verim değerlerine sahiptir.
Hermetik kombiler, yoğuşmalı kombilere göre daha ulaşılabilir ve uygun fiyatta olduğundan konut tiplerinde hermetik kombiler daha fazla tercih edilmektedir. Hermetik kombiler ilk yatırım olarak daha ekonomikken, yoğuşmalı kombiler uzun vadede daha fazla tasarruf sağlar.
Eğer yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız kombinizin ısı ayarı 55 dereceyi geçmemelidir. Yoğuşmalı kombilerde ısı ayarı 50 derecenin üzerine çıkarsa yoğuşma oranı düşecektir. Yoğuşma oranının düşmesi demek, kombiden istenilen performansı alamamak demektir.
Yoğuşmalı kombileri en verimli şekilde kullanabilmek için kalorifer sıcaklığının 50 derecenin üstüne çıkmaması önerilir. Uzmanların önerdiği ideal ortam sıcaklığı olan 22 dereceyi yakalayabilmek için yoğuşmalı kombinin 50 derece olarak ayarlanması yeterlidir.
Kombilerin ürün ekonomik ömrü, Sanayi Bakanlığı tarafından 15 yıl olarak belirlenmiştir.
Çift yoğuşmalı kombilerde tek yoğuşmalı kombilerden farklı olarak ilave bir eşanjör daha bulunur. Bu eşanjör yardımıyla da yüksek verimli bir iklimlendirme sağlanmış olur. Çift yoğuşmalı kombiler de tıpkı tam yoğuşmalı kombiler gibi ısıtmada verimin %109'lara çıktığı kombilerdir.
Yoğuşmalı kombi özellikleri arasında yakıt tüketiminde %30'lara varan doğalgaz tasarrufu sağlaması öne çıkmaktadır. Bu nedenle, 40 m2'den 200 m2 ve üzerine kadar tüm metrekarelerde tam yoğuşmalı kombi kullanabilir ve yakıttan tasarruf edebilirsiniz.
Radyatör Uzunluğuna Göre Kombi Seçimi
Tabloya göz atarak, 24 kw kombi kaç metre petek ısıtır sorusuna karşılık 5 metre - 9 metre arası yanıtını bulabilir veya 6 metre petek için kaçlık kombi sorusuna karşılık 24kW kombi kapasitesinin uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Sadece yoğuşmalı kombilerde enerji tasarrufu yüzde 5 daha fazladır. Yoğuşmalı kombiler baca gazı dışarıya atarken gazın su buharına dönüşmesine yoğuşma denir. Buhar özel eşanjöre ısı verir, ortaya çıkan bu ısıyı kullanarak ortalama yüzde 5 gibi bir tasarruf sağlar.
Diğer kombilerle kıyaslandığında yoğuşmalı kombilerin % 25 ile % 35 arasında bir tasarruf sağladığını söyleyebiliriz.
En iyi kombi markası olarak ülkemizde satışı yapılan yabancı markalar Vaillant Kombi, Viessmann , Bosch Kombi, Buderus diyebiliriz. Kombi içinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve performansı diğer yerli markalara göre iyidir denilebilir. Genelde kombi ömrü daha uzun ömürlüdür.
Yoğuşmalı kombinin yanı sıra, tam yoğuşmalı kombi ne demek sorusuna da cevap aranmıştır. Bu tür tam yoğuşmalı kombi ise, daha az doğalgaz harcayarak daha çok ısınabilme olanağı sağlar. Tam yoğuşmalı kombilerde yer alan fan modülasyonu sayesinde, tüketilen gaz miktarına göre yüksek yanma verimi elde edilir.
Kısaca çok daha az yakıt tüketimi için yoğuşmalı kombi önerilir. Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50°C üzerine çıkmaması gerekir.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Nisan 2018 itibariyle ülkemizde yürürlüğe giren Erp Yönetmeliği kapsamında firmalar artık sadece Yoğuşmalı kombi üretebilecek. Son tüketici halihazırda kullandığı konvansiyonel kombiyi kullanmaya devam edebiliyorken, piyasada bulunan stoktaki konvansiyonel kombileri de satın alabilecek.
Bir kombi 24 saatte kaç m3 gaz yakar? Bir kombi 24 saatte kaç m3 gaz yakar, 40 derece çalışan kombi 24 saatte 10 metreküp doğalgaz tüketir.
Ancak stüdyo dairede ya da görece küçük 2+1 dairede yaşıyorsanız hermetik kombiler işinizi görecektir. 160 metrekarenin üstünde bir dubleks daireye sahipseniz de hermetik kombiler yerine yoğuşmalı kombileri tercih edebilir, böylece konutunuzun büyüklüğüne uyum sağlayacak en doğru modeli seçebilirsiniz.
Örneğin; 120 metrekarelik bir alan için kombi hesabı yapmak istiyorsanız 120 m2(alan) X 2,7m(yükseklik) X 50(katsayı) = 16.200 kcal/saat işleminden ideal kombi kapasitesi 16.200 kcal/saat olarak belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri