Tam Zamanlı Çalışma Saatleri Ne Demek? Tam zamanlı çalışma 4857 sayılı iş kanuna göre haftalık olarak 45 saat çalışma saatine sahiptir. Yine iş kanununa göre ise bu durum günlük olarak 7,5 saate denk gelir. Tam zamanlı çalışanlar günlük 7,5 saat olmak üzere 6 gün boyunca 45 saat çalışırlar.
Yasal olarak belirlenen haftalık tam çalışma süresi 45 saat iken, kısmi süreli çalışanlarda bu durum haftada en fazla 30 saat olarak belirlenmiştir.
Tam zamanlı çalışma süresi 45 saat olduğundan kısmi süreli bir çalışanın haftalık çalışma süresi ise 30 saata denk geliyor. 6 gün çalışmış olan işçiye yedinci gün haftalık izin verilmesi zorunluluğu nedeniyle 30 saat olan çalışma süresinin 6 gün içinde tamamlanması gerekiyor.
Tam zamanlı çalışma süresi haftalık 45 saat ile sınırlıdır ve 6 gün çalışmış olan personele 1 gün haftalık izin verilmesi zorunludur. Bunun üzerine part time çalışma sistemini hesaplayacak olursak 6 gün içinde 30 saat çalışma süresi sınırı vardır.
Tam zamanlı ve kısmi zamanlı çalışanların haftalık ortalama çalışma süresi (2022) Tam zamanlı çalışanlarda haftalık çalışma süresinin en düşük olduğu ülke ise 37,4 saat ile Finlandiya. Kısmi zamanlı istihdam edilenlerin haftalık ortalama çalışma süresi AB genelinde 21,8 saat; Türkiye'de ise 17,4 saat.
İlgili 43 soru bulundu
Tam zamanlı çalışma 4857 sayılı iş kanuna göre haftalık olarak 45 saat çalışma saatine sahiptir. Yine iş kanununa göre ise bu durum günlük olarak 7,5 saate denk gelir. Tam zamanlı çalışanlar günlük 7,5 saat olmak üzere 6 gün boyunca 45 saat çalışırlar. Tam zamanlı çalışmada 1 ya da 2 gün izin olabilir.
Bununla birlikte yapılan çalışma esnasında yemek molası, çay molası veya dinlenme arası gibi isimlerle fiilen çalışılmayan zaman dilimleri bulunmaktadır. Ara dinlenme süresi olarak adlandırılan bu süreler İş Kanunu gereği çalışma sürelerinden sayılmaz ve haftalık çalışma süresinden düşülür.
Yarı Zamanlı Eleman Ne Demek? Haftada en az 30, en fazla 36 saat çalışan personellere yarı zamanlı eleman denir. Sektöre, çalışılan kuruma ve personel ihtiyacına göre çalışma saatleri farklılık gösterebilir.
Yarı zamanlı çalışma saatleri haftalık en az 16 en çok 30 saat çalışılır. Genelde günlük 4-5 saat çalışmalara yayılan part time işlerde kişiler en az 1 gün izin hakkı elde edebilirler. Part time çalışmada günlük maksimum 11 saat çalışılabilir.
Örneğin 2023 Temmuz ayında asgari ücret saatlik brüt 59.62 TL, net 50.68 TL olduğundan part-time çalışan maaşı en az 6.081,23 TL olur. Part-time işlerde maaş asgari ücretin artışı ve işveren inisiyatifine göre değişir.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Yönetmeliğin 4/3.maddesine göre günlük çalışma süresi 11 saatten fazla olamaz. Buna göre haftada 45 saatin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak adlandırılacak ve buna göre ücret ödemesi hesaplanacaktır.
Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Full time, part time'ın tam tersidir. Tam zamanlı bir çalışma prensibini benimser. Haftalık çalışma süresi 30 saatin üzerinde olur. Full time olarak çalışan bir kişi iş kanununda belirtilen tüm haklara sahiptir.
Tam Zamanlı Çalışma nedir
Ara dinlenmeler ve haftalık tatil günleri bu süreyi kapsamamaktadır. İş kanununun 4857 sayılı kanununda belirtilen haftalık çalışma saati eğer tam olarak yani 45 saat olarak çalıştırılacaksa, bu günlük olarak en fazla 7,5 saat çalışma anlamına gelmektedir.
Bu yarım günler nedeniyle işyerinde çalışılmadığında işçilere, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Saat 13:00 sonrasında çalışıldığında, çalışma yarım gün için yapılmışsa yarım gün, tam gün için yapılmışsa tam günlük ücrete hak kazanılır.
Asgari ücretin saatlik karşılığı
İşçinin saatlik ücreti aylık 30 iş günü üzerinden hesaplanır. Haftada 1 gün yasal bağlamda zorunlu ücretli izin ve 45 saatlik haftalık standart çalışma saati vardır. Haftalık çalışma saati haftanın diğer günlerine yayıldığında günlük mesai 7.50 saattir.
Günlük ve saatlik maaş hesaplamaya örnek verecek olursak; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin saatlik ücreti 3500 / 30 / 7,5 = 15,55 TL'dir. Bu hesaplamaya göre; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin günlük ücreti: 15,55 X 7,5= 116,66 TL'dir. Bu rakam çalışma günü ile çarpıldığında ödenecek ücret ortaya çıkar.
· Part time çalışma sistemi haftalık 30 saatten aylık 120 saat olarak hesaplanır. · Kısmî çalışma saatlerinde, günlük 7.5 saatlik çalışma bir tam güne denk sayıldığı için 11.402.32 / 30 şeklinde bir hesaplama yapıldığında part time çalışan bir kişinin 7,5 saate tekabül eden 1 gününün ücreti; 380,07 olarak bulunur.
Olağan koşullarda yarım çalışmanın analık izninin ardından başlaması gerekmektedir. Çünkü işçinin yarım çalışma yapabileceği ve yarım çalışma ödeneği alabileceği süre, analık izninin bittiği tarihi takip eden gün başlar.
7.5 saatten fazla, örneğin 9 saat çalışan işçiye ise en az 1 saat ara dinlenmesi verilmedir.
Çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olmalıdır.
Örneğin, haftada 40 saat çalışan bir iş yerinde günlük çalışma saati, 40 saat / 6 gün = 6,66 saat olur. Haftalık çalışma saati hesaplama bu rakamı 6 gün ile çarparak elde edilir. Aylık çalışma saatini bulmak için 6,66 saat x 30 gün = 200 saat olarak hesaplanır.
Türkiye'de 4857 sayılı çalışma kanununun 63'üncü maddesine göre, haftalık çalışma süresi 45 saat. Buna göre, haftanın beş günü çalışılan bir iş yerinde, mesai günde dokuz saatten fazla olamıyor. Mola süreleri de düşüldüğünde günlük çalışma süresinin yedi buçuk saatten fazla olamayacağı hesap ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri