260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
260.
İşleyişi : Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde, yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
260 HAKLAR HESABI
260 Haklar Hesabının İşleyişi: Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç olarak kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde itfa edilir. Yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
260 HAKLAR
Genellikle beş sene içinde itfa edilirler. Diğer bir deyişle, aksi belirtilmedikçe beş senelik amortisman ayrılır.
Tek düzen hesap planında duran varlıklar bölümünde yer alan ve boş olan 265 veya 266 hesabın Finansal Kiralama Konusu Kıymetler Hesabı olarak kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.
İlgili 35 soru bulundu
261.
Halk arasında “hava parası” olarak ifade edilen ve VUK'ta peştamallık ifadesi de kullanılan şerefiye THP'da “Bir işletme devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının (öz varlık) değeri arasındaki olumlu farkların izlenmesinde kullanılır.
267- DİĞER MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
Yukarıda sayılanların dışında kalan diğer maddi olmayan duran varlık kalemlerinin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Yukarıda sayılanların dışında bir maddi olmayan duran varlık ortaya çıktığında, o duran varlık için yapılan harcamalar üzerinden bu hesaba borç yazılar.
260 Haklar: İmtiyaz, patent, lisans, ticari marka ve unvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları kapsar.
263. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ hesabı kullanılmaktadır. Araştırma ve geliştirme giderlerinin maliyet unsurları, bu işlerle ilgili malzeme, işçilik, personel ücretleri, bu alandaki araç ve gereçlerin kullanım giderleri, amortismanları ve diğer benzer kalemlerden oluşur.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
264 Özel maliyetler hesabı, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi ya da ekonomik değerinin devamlı yükseltilmesi maksadıyla yapılan giderleri ve bu gayrimenkullerin kullanılması için tutulan, kira süresi tamamlandığında mülk sahibine bırakılan varlıkların tutarlarını içerir.
259 Hesap İşleyişi
259 Verilen Avanslar Hesabı, ödeme yapıldığında hesaba borç olarak kaydedilir, sipariş edilen malzeme teslim alındığında ilgili hesabın borcu karşılığında bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
Beşinci yı lın sonunda itfası tamamlanan kuruluş ve örgüt lenme giderleri "262 Kuruluş ve Örgütlenme Gi derleri Hesabı" ile "268 Birikmiş Amortismanlar Hesabı"nın ters kayıt yapılması suretiyle kapatılır.
Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğine göre haklar yararlanma süreleri içinde, yararlanma süreleri belli değilse beş yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir. 333 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel tebliği ekinde ise haklar için amortisman süresi 15 yıl olarak belirlenmiştir.
Leasing Avantajları
İşletme, leasing sayesinde nakit akışlarına uygun, daha uzun vadeli ve esnek geri ödeme planları belirleyebilir. Ödenen kiranın kâr payı kısmı, kiracı tarafından ait oldukları dönemlere ait gider olarak yazılır.
260 Hesap İşleyişi
Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç olarak kaydedilir. Faydalanma süreleri içerisinde ise itfa edilir. Faydalanma süreleri belli değilse, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
258 Hesap İşleyişi
Yapımı devam eden veya yapılan yatırımlar için gerçekleşen harcamaların 258 nolu muhasebe hesabında borç olarak kaydedilmesi gerekir. Ek olarak yatırımların duran varlık hesabına borç olarak kaydedilip ilgili hesaba ise alacak olarak kaydedilmesi ile işleyişi gerçekleşir.
258 hesap, yapılmakta olan yatırımlar hesabı olarak da adlandırılır. İşletmelerde yapımı süren ve yapımları tamamlandığında ilgili bütçenin duran varlık hesabına aktarılacak olan her türlü araç gerecin yanı sıra işçilik ve giderlerin izlendiği hesaptır.
262 Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri Hesabı: İşletmenin kurulması, yeni bir şubenin açılması, işlerin sürekli olarak genişletilmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir değer elde edilmeyen giderlerin aktifleştirilmeleri durumunda izlendiği hesaptır.
261 Şerefiye Hesabı: Bir kuruluş devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının değeri arasındaki olumlu farkların izlendiği heaptır. Şerefiye hesaplanırken rayiç bedelin tespit edilmemesi halinde, net defter değeri esas alınır.
268 Birikmiş Amortismanlar Hesabının İşleyişi: Ayrılan amortismanlar ilgili gider hesapları karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir, satılan, devredilen, kullanma yeteneğini kaybedenler ise birikmiş amortismanlar hesabına borç kaydedilir, ilgili maddi olmayan duran varlık hesabına da alacak kaydedilir.
264 ÖZEL MALİYETLER HESABI
264 Özel Maliyetler Hesabının İşleyişi: Yapılan harcamalar bu hesaba borç olarak kaydedilir. Bu harcamalar kira süresi içerisinde, kira süresinin 5 yıldan fazla olması durumunda ise 5 yılda eşit tutarlar ile amorti edilir.
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.
Bir varlığın muhasebe kayıtlarında gösterilen hesaplama türü olan 257 birikmiş amortisman, o varlığın birikmiş amortisman tutarının 257 olduğunu ifade eder. Bu tutar, varlığın ne kadar yıprandığına veya eskidiğine bağlı olarak değişebilir.
257. Birikmiş Amortismanlar. Sınırlı ömre sahip olan maddi duran varlıklar, kullanıma bağlı olarak ömürlerini tüketecek, bununla birlikte değerlerinin de azalması beklenecektir. Varlıkların, değerinde kullanımına bağlı olarak meydana gelen değer azalış tutarını amortisman olarak ifade etmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri