Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 1 Ocak 2022 itibarıyla başlatılması ve tüm özel sektör çalışanlarının dahil edilmesi düşünülen sistem için henüz başlangıç tarihi belirlenmemiş durumda. Kapsam dahilindeki tüm çalışanlar, öncelikle karma TES'e dahil olacak.
OVP'ye göre kıdem tazminatı sistemi “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” (TES) adı altında yeniden kurulacak. Bu sistemde, işverenler her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8,33'ünü tazminat olarak ödeyecek. Bu tutar, çalışanın kişisel hesabında toplanacak ve emeklilik döneminde kullanılabilecek.
Zorunlu BES sadece işçileri değil, 45 yaş altında olan tüm işçi ve memurları kapsamaktadır. Üstelik daha önce bireysel emeklilik yaptıranlar da sisteme otomatik olarak dahil edileceklerdir.
Zorunlu (Otomatik) Bireysel Emeklilik Kimleri Kapsıyor? Zorunlu bireysel emeklilik istemi 45 yaşın altında olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kamu ve özel sektör çalışanlarının tamamını kapsamaktadır. T.C. vatandaşı olmayan ve 45 yaşını doldurmuş çalışanlar ise zorunlu BES'te kapsam dışında tutulmaktadır.
a) 50 ve üzerinde ancak 100'den az çalışanı olan işyerlerinde; 01.01.2018 tarihinden itibaren, b) 10 ve üzerinde ancak 50'den az çalışanı olan işyerlerinde; 01.07.2018 tarihinden itibaren, Bireysel Emeklilik Sistemi zorunlu olarak uygulanacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Zorunlu (otomatik katılım sistemi) BES'de 45 yaş sınırı 2022 yılında kalkmıştır. 2023 yılı için BES zorunluluğu nedir? 2022 yılında 5 ve üzeri işçi çalıştıranlar kapsam dahilindeydi. 2023 yılı için son durum nedir? Ayrıca 45 yaş sınırı kalktı mı?
10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ı, BES'te 10 yıl süreyi tamamladığında ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunda ise devlet katkı payının tamamı alınır.
(5) Katılımcının vefat etmesi halinde birikimleri ve varsa devlet katkısı hesabındaki tutar, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlara veya kanunî mirasçılarına ödenir.
Otomatik BES - BES Kesintisi
Kazancınızın %3'ü işvereniniz tarafından emeklilik şirketine aktarılmak üzere maaşınızdan kesilir. Daha fazla birikim elde etmek isterseniz, işvereninizden daha yüksek tutarda kesinti yapılmasını talep edebilirsiniz.
İşverenin bu madde kapsamındaki yükümlülüklerine ve bu madde uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması hâlinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yüz Türk lirası idari para cezası uygulanır.” Şeklinde düzenleme yapılmıştır.
Sisteme katılmak için yaş sınırı var mıdır, sisteme dahil olmak için bir yerde çalışmam gerekiyor mu? Bireysel emeklilik sistemine katılımda yaş sınırlaması yoktur.
Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de farklı veya aynı şirketten birden fazla BES sözleşmesi yapılıp yapılamayacağı ve emeklilik anında hangisinin dikkate alınacağıyla ilgili. Evet birden fazla BES sözleşmesi yapılabiliyor.
Sistemde 6 yılını dolduranlar devlet katkı payının %35'ini alabilir. Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır.
İkinci sütun emeklilik, tamamlayıcı ya da mesleki emeklilik olarak da adlandırılan, devletin yürüttüğü ve kişileri emeklilikte yoksulluktan koruma temel amacına dayanan, kamu emeklilik sistemleri yanında, vatandaşlara ilave bir katkı sağlamayı amaçlayan bir sistemdir.
TES'in temel amacı emekli olunan dönemde kişinin emekli maaşına ek olarak bir miktar daha ücret alması ve bu sayede emekli olduğunda eline daha fazla ücret geçmesi. Ancak bu ücret 60 yaşından sonra alınabileceği için kıdem tazminatı konusu hala kafalardaki soru işaretini koruyor.
Buna göre çalışan emeklilik yaşı geldiğinde SGK'den emekli olabiliyor ve ayrıca 60 yaşına geldiğinde TES kapsamında ikinci bir emekli aylığı alabiliyor. Kişi, iki emekli aylığını da herhangi bir kesinti veya oransal azalma olmadan aynı anda alabiliyor.
BES - İşten Ayrılma
Çalışanın işten ayrılması durumunda çalıştığı gün kadarki ücretinin %3'lük kısmı Otomatik BES sözleşmesine aktarılır. Sözleşme işveren tarafından sonlandırılmaz. Sadece “Çalışan Durum Güncelleme” dosyası ile işten ayrılma bildirimi yapılır.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
499'uncu maddesi ile TMK eşin yanındaki diğer mirasçıları ve miras paylarını düzenlenmiştir. Çocuğu olmayan eş; Mirasbırakanın anne-babası ve onların çocukları ile birlikte mirasçı kalırsa, mirasın yarısı eşin, diğer yarısı öbür mirasçılara kalır.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Toplu para ödeyerek emekli olmak isteyen vatandaşlar sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Tekrar sigortalı olmak isteyenler ise talep dilekçesi ile başvurmaları yeterli.
Çalışanların her ay brüt maaşlarından yüzde 3 kesilerek, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktarılıyor. 45 yaş altı çalışanların işverenleri tarafından sisteme dahil edilmesine imkan tanıyan otomatik BES'te maaşlardan yapılan kesinti tutarı da artacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri