Eczanelerde sadece eczacılar çalışmamaktadır. Eczanede çalışan personelin eczacı mesleği dışında kalan bölümüne Eczacı Yardımcı Personeli (Kalfası) denmektedir. Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir.
Eczane elemanı gerekli ilaçları alması konusunda hastalara yardımcı olan, eczacıların aracılığı ile gereken işleri tamamlayan ve gerektiğinde laboratuvarlarda çalışan kişilerdir. Eczane elemanlarının ilaç depolarında da çalışması mümkündür. İlaçlarla ilgili işlerin her aşamasında eczane elemanı yer alır.
Eczacı kalfası, eczacıya yardımcı olmak için eczanede çalışan kişilerin dahil olduğu meslek grubudur. Eczane teknisyeni olarak tanımlanmış bu meslek grubu, eczacı kalfası olarak da bilinir.
Yardımcı eczacı iş tanımı nedir sorununu cevabı; eczacı eşliğinde reçetedeki ilaçları hazırlamak, iş kayıtları ile ilgilenmek, faturaları düzenlemek ve ilaç satış işlemlerini yapmak için eczacıya yardım etmektir, şeklinde verilir.
Sağlık sektörünün yadsınamaz aygıtı olan eczaneler için nitelikli personel arayışı bulunan bir meslektir. Eczacı kalfası bir nevi eczacının asistanıdır. Eczacının gözetiminde iş süreçlerini yerine getirir.
İlgili 23 soru bulundu
Herhangi bir eczanede çalışmak için ilköğretim mezunu olmanız yeterlidir. Tabi ki sadece lise mezunu olmak yeterli değil, aynı zamanda eczacı kalfası kurslarından yararlanarak belge almanız gerekir.
Eczacı kalfası; eczanenin belli başlı çalışma sistemine hakim, eczaneye ait ekipmanları ve araç gereçleri kullanabilen, müşterilerin reçetesinde yer alan ilaçları hazırlayan, ilaçların giriş ve çıkış kaydını tutup faturasını düzenleyen, ilaç satış işlemini yapan ve eczacı gözetiminde çalışan kişidir.
Eczacı Ne Kadar Maaş Alır? Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
Eczacı olmak isteyenler 5 yıllık eczacılık lisans programından mezun olmaları ve zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. 6 aylık zorunlu stajlarını yapmayanlar mezun olsalar dahi eczane açamaz ve hastanelerde eczane teknisyeni olarak çalışamazlar. Bir diğer seçenek ise UES sınavına girmektir.
Özel sektörde eczanelerde görev alan teknikerlerin temel görevi, gelen hasta ve yakınlarına ihtiyaç duyulan ilaç ve sağlık malzemelerinin sunumunu yapmaktır. Eczane içerisinde görev alan diğer çalışanlarla birlikte eczacının vermiş olduğu görev ve sorumlulukları yerine getirir.
Eczacılık öğrencilerinin eğitim süreleri boyunca hastane ve eczane stajları da bulunmaktadır. “Eczacılık Fakültesi Lisans Diploması” takdim edilir. Eczacılık Fakültesi mezunlarına “eczacı” unvanı verilir.
Eczacı kalfası, eczane içerisinde iş süreçlerini yönetirken eczacıya yardımcı olan bir ara elemandır. Genellikle, müşteri karşılama, düzen-tertip, temizlik ve müşteriyle ilgilenme hususunda görev alır.
Eczacı teknisyeni; eczacılık yapabilen fakat eczane açmaya yetkisi bulunmayan kişilere verilen mesleki unvandır. Eczacı teknisyenleri; eczanelerde eczacıya yardımcı olmak üzere çalışırlar.
Eczacı, doktor ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından reçete edilen ilaçları hazırlayıp satmak ve hastalara ilaç kullanımı hakkında bilgi vermekle yükümlüdür.
Lise diploması olan kişiler veya genel lise dengi mezun olmuş kişiler eczane yardımcısı kursu almaya uygun kişilerdir. Eczacı yardımcısı olmak için teknik olarak tek eğitim şartı budur. Genellikle eczacıdan veya diğer bilgili iş arkadaşlarından iş eğitimi alırlar.
Sonuç olarak, eczacı olmak için öncelikle Eczacılık bölümünü tamamlamak gerekiyor. Eczacılık mesleğini icra etmek için gereken diğer koşullar hakkında ise, meslek kanununu incelemeniz faydalı olacaktır.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir. eczane çalışanı /eczane teknisyenine bu süre içersinde, bir saat öğle arası ve yarım saatten az olmamak üzere iki kez çay ve sigara molası verilir. eczane çalışanı /eczane teknisyeni bu aralardan feragat edemez.
MEB onaylı eczane yardımcılığı veya eczane hizmetleri kurslarına gitmek ve sertifika sahibi olmak da yeterlidir. Bu eğitimi alan ya da kurslara giderek sertifika sahibi olan kişiler eczane elemanı olarak çalışabilirler. Eczanelerde staj yaparak iş tecrübesi edinmek de mümkündür.
Eczane Hizmetleri Programı 2 yıllık bir ön lisans programıdır.
Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
Doğrudur. SSK primleri taban ücret yani 16 yaşından büyükler için (aylık 693,00 TL) üzerinden bildirilecek, çalışanın maaş bodrosu 16 yaşından küçükler için aylık 589,50 TL üzerinden hesap edilecektir. Sigortalı yapmanızda sorun yoktur.
Toplam staj süresi 130 (yüz otuz) iş günüdür. Stajlar; Staj I, Staj II, Staj III ve Staj IV olmak üzere dört (4) dönemden oluşur. Bir ay 20 (yirmi) iş günü, bir hafta beş (5) iş günü ve bir iş günü en az altı (6) saatlik çalışmayı kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri