OVP'ye göre kıdem tazminatı sistemi “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” (TES) adı altında yeniden kurulacak. Bu sistemde, işverenler her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8,33'ünü tazminat olarak ödeyecek. Bu tutar, çalışanın kişisel hesabında toplanacak ve emeklilik döneminde kullanılabilecek.
OKS, 45 yaş altındaki tüm kamu ve özel sektör çalışanlarını kapsar. 45 yaş ve üstündeki çalışanlar işverenlerinden talep etmeleri halinde sisteme dahil edilebilirler.
Yeni Emeklilik Sistemi
Ayrıca, “BES” ve “TES” gibi bireysel emeklilik sistemlerine de katılabilecekler. Yeni sistemde, emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'e yükseltilecek. Çalışanlar, 35 yıl çalışma süresi ve 65 yaş şartını yerine getirdikten sonra emekli olabilecekler.
Bireysel Emeklilik Sisteminden de emekli olabiliyor muyum? Bireysel Emeklilik Sisteminden emekliliğe hak kazanılması için BES sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde kalmak koşulu ile 56 yaşını tamamlamış olunması gerekmektedir.
Bireysel Emeklilik Sistemine en mükemmel yatırım enstrümanı deniyor. Çünkü sistemin başladığı yıldan bu yana, yani 14 yılda emeklilik fonları yatırımcıya ortalama yüzde 197, reel olarak da yüzde 65 kazandırdı.
İlgili 23 soru bulundu
Hak ediş için en az 3 yıl sistemde kalmalısınız.
3'üncü yılın sonunda %15'ini, 6'ncı yılın sonunda %35'ini, 10'uncu yılın sonunda %60'ını, Emekliliğe hak kazandığınızda ise devlet katkısının tamamını alabiliyorsunuz.
Emeklilik hakkını elde ettiğinizde emeklilik hesabınızdaki birikimlerinizi toplu olarak veya belirli bir program çerçevesinde alabileceğiniz gibi yaptıracağınız yıllık gelir sigortası ile ömür boyu veya belirli süreler için düzenli olarak emekli maaşı alabilirsiniz.
Emeklilik döneminizde ek gelir sağlayarak refah seviyenizi artırmanın en güvenli yolu Bireysel Emeklilik Sistemi'nden geçiyor! Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşınızı tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
2023'TE 120 BİN TL
Öte yandan 2023 yılı için açıklanan yeni brüt asgari ücret üzerinden hesaplama yapıldığında gelecek yılın devlet katkısı üst limitinden yararlanabilmek için ödenmesi gereken katkı payı tutarı 120 bin 96 TL olarak ölçülüyor.
4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren otomatik katılıma ilişkin hükümleri uyarınca, işverenler çalışanlarını Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) dahil etmekle yükümlüdür.
Zorunlu BES sadece işçileri değil, 45 yaş altında olan tüm işçi ve memurları kapsamaktadır. Üstelik daha önce bireysel emeklilik yaptıranlar da sisteme otomatik olarak dahil edileceklerdir. Belirlenen süre içinde çıkmazlarsa iki farklı BES hesapları olma durumuyla karşı karşıya kalacaklardır.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR? TES'in temel amacı emekli olunan dönemde kişinin emekli maaşına ek olarak bir miktar daha ücret alması ve bu sayede emekli olduğunda eline daha fazla ücret geçmesi. Ancak bu ücret 60 yaşından sonra alınabileceği için kıdem tazminatı konusu hala kafalardaki soru işaretini koruyor.
Türkiye'de ikametgahı bulunmayan T.C. vatandaşı ve mavi kartlılar yabancı para cinsinden katkı payı ödeyerek bireysel emeklilik sözleşmesi başlatabilirler.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) 2024'ün son çeyreğinde yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 3 yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı. OVP'ye göre, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) 2024'ün dördüncü çeyreğinde yürürlüğe girecek.
Yeni kıdem tazminatı yasası hakkında son dakika bilgileri geliyor. İstifa eden çalışanın tazminat alıp almayacağı hakkında son durum şu şekilde; yeni kıdem tazminatı sisteminin 1 Ocak 2022'de devreye girmesi planlanıyor. Çalışan işten çıkarıldığında 19 gün kıdem tazminatını alıyor, 11 gün ise fon hesabında tutuluyor.
Düzenli ya da toplu olarak yatırdığınız tüm katkı payları için alacağınız devlet katkısıyla, birikimleriniz sürekli artmaya devam eder. Daha fazla katkı payı ödeyerek maksimum devlet katkısı elde edebilir, 2023 yılı için belirlenen 42.160,50 TL* üst limite ulaşan miktarda destek alabilirsiniz.
Emekliliğe Hak Kazanma Durumu. Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır.
10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ını, Emekliliğe hak kazandığınız zaman ise devlet katkısının tamamı alabilirsiniz.
Katılımcının vefatı halinde bu şekildeki birikim, hak kazanma süresinin tamamlanmasını beklemeksizin 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlara veya kanunî mirasçılarına ödenir.
Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de farklı veya aynı şirketten birden fazla BES sözleşmesi yapılıp yapılamayacağı ve emeklilik anında hangisinin dikkate alınacağıyla ilgili. Evet birden fazla BES sözleşmesi yapılabiliyor.
Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır. Sigorta şirketleri bireysel emeklilik sistemine girişte giriş aidatı alabilir.
1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği'yle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri