Tereyağı-margarin, çay-kahve, elma-portakal gibi. Belirli bir ihtiyacın karşılanmasında birlikte kullanılan, biri olmadan diğerinin bir işe yaramadığı mallara tamamlayıcı mal denir.
Biri olmadan diğerinin/diğerlerinin kullanımının bir kullanım değerinin olmadığı zorunlu tamamlayıcı mallara otomobil ile yakıtı, birlikte kullanımının isteğe bağlı olduğu tamamlayıcı mallara da çay ve şeker örnek gösterilebilir.
(Complementary goods) Talep ve tüketimi birbirine bağlı olan mallardır. Otomobil fiyatları düşerken, otomobil talebiyle birlikte talep edilen benzin miktarı da artıyorsa otomobil ve benzin tamamlayıcı mallardır.
Eğer iki mal şu ya da bu şekilde bir birinin yerine kullanılabiliyorsa bu mallara ikame mallar denilir. Örneğin ayran ile kefir; çay ile kahve. İkame malın fiyatı ile diğer malın talebi arasında aynı yönlü bir ilişki vardır. İkame malın fiyatı artarsa, diğer malın talebi artar.
Tamamlayıcı mallar: Birbirleriyle birlikte kullanılan mallardır. Araba ve benzin; çay ve şeker tamamlayıcı mallardır. Ceteris paribus, tamamlayıcı malların fiyatı artarsa incelediğimiz malın talebi azalır.
İlgili 44 soru bulundu
Aynı ihtiyaca yönelik ve birbirlerinin yerini alabilen ürünler ikame mallardır. Tamamlayıcı malların aralarında herhangi bir benzerlik söz konusu değildir. İkame mal ve tamamlayıcı mal arasındaki fark, ilk gruptaki ürünlerin birbirinin yerini alabilmesidir.
Tüketim malı, tüketicilere satılan ve tüketiciler tarafından kullanılan tamamlanmış mallara denir. Giyim, gıda ve elektronik gibi insan ihtiyaçlarına ve tüketimine yönelik mallar tüketim malıdır. Kısacası insan ihtiyaçlarını doğrudan doğruya tatmin eden mallardır.
ekonomide birbirini tamamlayan malları anlatmak için kullanılır. lastik ve otomobil gibi. ingilizcesi ise "complementary good" olarak geçer.
Ekonomide malın pek çok türü vardır: kamu malı (telefon kulübesi, toplu taşıma araçları, parklar...), özel mal/mülk (ev, araba, ziynet eşyaları...), vakıf malı (herhangi bir bina, ticarethane...), kurum malı (şirket otomobili, ürün otomatları...) gibi. Mal Türkçede büyükbaş hayvan, sığır anlamına da gelmektedir.
Tüketicinin geliri arttığında talebi artan mallara normal mal denir. Otomobil, televizyon gibi. Tüketicinin geliri arttığında talebi azalan mallar ise fakir mal olarak adlandırılır.
Tam Senlik Tamamlayıcı Sağlık Sigortası bütçenize uygun bir sağlık sigortası türüdür. Tam Senlik Tamamlayıcı Sağlık Sigortası özel hastanede tedavi ve muayene olmak istediğinizde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında SGK'nın ödediği tutarın üzerindeki ilave masrafları karşılar.
Bir ihtiyacı karşılayarak bir fayda yaratmak için iki veya daha çok malın/hizmetin birlikte kullanılması durumu "tamamlayıcılık" (complementarity) kavramı ile nitelendirilmektedir.
Tüketim (nihai) malı: Tüketici ihtiyacını karşılayan mal. Gıda, elbise… Dayanıksız tüketim malları: fayda sağladığı andan itibaren yok olan, bir kere kullanılan mal. Ekmek, peynir.
(Substitute products) Aynı ihtiyacın karşılanmasına yönelik olarak üretilmiş ve birbirlerinin yerine kullanılabilen mallardır.
sonuç olarak ikame mal; tüketicinin aynı ihtiyacı karşılamak için satın aldığı diğer maldır. piyasada, daha çok üretim içinde, birbirinin yerine kullanılabilen mallar demektir. örneğin, bir pasta yapımında süt değil de daha ucuz olan süt tozunun kullanılması gibi. bu durumda süt tozu, sütün yerine ikame edilmiştir.
İkame Etkisi: Her mal benzersiz olmasına rağmen, yerine kullanılabilecek yani ikame edilebilecek mallar mevcuttur. Bir malın fiyatı yükseldiğinde, insanlar o maldan daha az satın alırlar ve ikame maldan ise daha fazla tüketirler.
Ekonomiyi ilgilendiren yalnızca ekonomik mallardır. Kıt olan ekonomik mallar, emek ve masraf karşılığı elde edilir. Bir malın serbest veya ekonomik mal olması duruma göre değişebilir. Soluduğumuz hava serbest mal iken su altındaki dalgıçlar ve uzayda araştırma yapan astronotlar için ekonomik maldır.
Mütekavvim mallar, kendisinden yararlanmanın mümkün olduğu ve bu yararlanmanın dinen mubah görüldüğü mallardır. Mecelle'nin 127. maddesi mütekavvim malları şu şekilde tarif etmektedir: “Mal-i mütekavvim: İki manaya istimâl olunur. Biri intifa'ı mubah olan şeydir. Diğeri, mal-i muhrez demektir.
Soyut mallar (Intangible Goods) fiziki malların aksine dokunulamayan mallardır.
Yapılan analizde, tamamlayıcı mallar olarak çay ve şeker, ikame edilebilen mallar olarak çay ve kahve örnek alınmıştır.
Ekonomi terimi olarak “ikâme”nin kullanımı, birbirleri yerine geçebilen mallara ve faktörlere ilişkindir ve aynı amaç ile kullanılabilen yani başka bir malın yerini alabilen mal ya da mallar için “ikâme mal” tanımlaması yapılmaktadır.
İsteklerle onların karşılanmasında kullanılan kaynaklar-mallar arasında var olan dengesizliğe kıtlık denir. Ekonomide mal ve hizmet üretiminin sınırlı kalmasına neden olan kaynaklara kıt kaynaklar denir. Kıt kaynaklarla üretilen mallar da kıt mallardır. Kıtlık nedeniyle bireyler ve toplumlar seçim yapmak zorundadır.
Aranmayan mallar, tüketicilerin varlığından haberdar olmadıkları veya varlığından haberdar olmalarına rağmen ihtiyaçlarını gidermek için harekete geçmedikleri ürünlerdir.
Lüks mal, ekonomide yüksek gelir seviyesine sahip tüketicileri hedefleyen yüksek fiyatlı mallardır. Ürün serisinin en üst noktası ve lüksü çağrıştırır. Patek Philippe Sky Moon Tourbillon kol saati, her bir saatin fiyatı 1.2 milyon ABD dolarının üzerindedir. Lüks araçlar, lüks malların ortak örneğidir.
Yapılış amacı önemli olmaksızın, herhangi bir bozulma meydana gelmeden taşınabilen tüm yapılar taşınır mal olarak ifade edilir. Ayrıca, başka bir yerde imal edilse bile farklı bir taşınmaz mala monte edilen yapılar da taşınır mal tanımına uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri