Ay, Dünya'nın gölgesinden geçtiğinde ve güneş ışığının Ay'ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğin böyle bir tutulma yaşanıyor. Güneş ışığının ufak bir kısmı, Dünya'nın atmosferi yoluyla dolaylı olarak Ay yüzeyine hala ulaşıyor ve Ay kırmızı, sarı ve turuncu bir parıltıyla kaplanıyor.
Ender olarak da Ay tutulmaları sırasında, Dünya'nın atmosferinden geçen ışık yine mavi ışığı saçınca, kırmızı bir ışık Ay'ın üzerine düşer. Özetlemek gerekirse, Ay'ın kırmızı olması, her gün olan bir doğa olayıdır ve herhangi bir şeye işaret etmez.
Ayın Kırmızı Olması Depremin Habercisi Mi
Bu tür renklenmeler genellikle Ay'ın alçak bir konumda doğduğu veya battığı zamanlarda gözlemlenebilir. Bu fenomen, tozlu veya partikül yüklü bir atmosferin ışığın saçılma yoluyla farklı renkleri yansıtmasından kaynaklanır.
Tam Ay Tutulması esnasında da Ay'ı kırmızı renkte görebiliriz. Tutulma sırasında, Ay Yer'in gölgesinden geçer. Yine bu olayda da Yer'in atmosferi, içinden geçen Güneş ışığını dağıtarak gölgenin etrafında kırmızı bir renk oluşmasına neden olur. Bu kırmızı parlama da Ay'ın üzerine düşer ve kırmızı görünmesine yol açar.
Kırmızı Ay'ın Anlamı
Dünya'nın atmosferinde bulunan parçacıkların kısa dalga boyundaki mavi ışıkları saçması, uzun dalga boylu kırmızı ışıkların daha yoğun görünmesine neden oluyor. Bu da Güneş ve Ay gibi göksel cisimlerin bazen turuncu veya kırmızı görünmesine yol açıyor.
İlgili 34 soru bulundu
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
Ebû Hanîfe ve İmam Mâlik ise ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla meydana geldiği halde Hz. Peygamber'in bu sebeple namaz kılmadığını ifade ederek husûf namazının sünnet olmadığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte ay tutulması sırasında tek başına iki ya da dört rek'at namaz kılınması müstehaptır.
Ay'dan yansıyan ışık gözümüze ulaşmadan önce atmosferdeki parçacıklar tarafından saçılır. Farklı dalga boylarındaki ışık ışınlarının farklı miktarlarda saçılması Ay'ın farklı renklerde görünmesinin temel nedenidir. Benzer bir durum Güneş için de geçerlidir.
Bir sonraki Süper Ay içinse 18 Eylül 2024 tarihine kadar beklememiz gerekiyor. 2024 yılında toplam iki Süper Ay gerçekleşirken, diğer Süper Ay 17 Ekim 2024 tarihinde gözlemlenecek.
Araştırma ekibinden uzmanların belirttiğine göre deprem ışıkları yere yakın mavimsi alevler, ışık küreleri ve yerden 200 metre yüksekliğe kadar çıkabilen yıldırımlar şeklinde görülebiliyor ve kısa sürede kayboluyor. Kimi zaman depremin merkez üssünden yaklaşık 160 kilometre uzaktan dahi görülebiliyorlar.
Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
Parçalı Ay (Kanlı ay) tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.02'de başlayacak olan tutulma, saat 01.26'da sona erecek.
Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor. Mavi ay aynı zamanda bir süper ay olarak gerçekleşiyor.
30 Ağustos'ta gözlemlenen dolunaya Mavi Ay ismi veriliyor. Mavi, Ay'a renginden dolayı verilen bir isim değil ve Mavi Ay her iki ya da üç yılda bir, aynı ay içinde iki kez dolunay evresi oluştuğunda gözlemlenebiliyor.
Yeni Ay'a 14 Ekim'de eşlik eden güneş tutulmasının ardından, 28 Ekim 2023'teki Dolunay'a 22:14'te parçalı ay tutulması eşlik edecek. Saat 20:02'de başlayıp 00:26'da sona erecek olan bu tutulma Avrupa, Afrika ve Avustralya'da görülebilecek.
Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.
Kanlı Ay tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.00'de başlayacak bu tutulma, saat 01.26'da sona erecek.
2022 yılının ikinci ve son ay tutulması olan kanlı ay tutulması, bu sene içerisinde yaşanacak son gök olayı olması sebebiyle merak ediliyor. Kanlı ay tutulması adı verilen ve bir sonraki 2025 yılında yaşanacak olan gök olayı, 8 Kasım tarihinde görülecek.
İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur. Yani, “herhangi bir günün ardından” gerçekleşen depremlerle, Güneş tutulmaları dönemlerinde gerçekleşenler arasında oransal olarak hiç bir fark bulunmuyor.
Ay, Dünya etrafındaki yörüngesini yaklaşık bir ayda tamamlar. Ancak Ay tutulması her ay düzenli olarak gözlenmez. Bu durumun nedeni Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzleminin tam olarak çakışmamasıdır.
Ay tutulması sırasında Dünya'nın manyetik alanı, Güneş'in manyetik alanıyla etkileşime girer. Bu etkileşim, Dünya'nın manyetik alanındaki dalgalanmalara neden olabilir. Bu dalgalanmalar, baş ağrısı, uykusuzluk, huzursuzluk ve ruh hali değişiklikleri gibi bazı fiziksel ve duygusal sorunlara yol açabilir.
Benzer şekilde, "mavi ay", "kızıl ay", "dev ay", vb. olaylarla da depremler arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır.
Tam Güneş tutulmaları, belirli bir coğrafi noktada çok seyrek, yaklaşık 370 yılda bir gerçekleşir. Eğer bir coğ- rafi noktada ısrar edilmez ve birkaç yüz kilometrelik bir esneklik tanınırsa, tam Güneş tutulmalarının yaşamda bir kez görülebilecek bir olay olduğu söylene- bilir.
NASA'ya göre parçalı Ay Tutulması yılda iki kez gerçekleşiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri