Açının sinüs değerinin kosinüs değerine bölümü ile de tanjant değeri bulunabilir. Yani 1 tan=1 sin/1 cos'tür. Tanjant formülleri matematik ve geometrinin birçok dalında işinize yarayacaktır. Bir 1 tan ya da tan 1 şeklinde ifade edilen değer 1 derecelik açının tanjant değeri demektir.
TAN (Total Acid Number - Toplam Asit Sayısı) değeri, yağın bir mililitresindeki asidi nötralize edecek alkalen madde potasyum hidroksit (KOH) miktarının gram olarak ifadesidir. TBN değeri, rezerv alkaleni gösterdiği için kullanımda sürekli düşer. Laboratuvarımızda bu analizler ototmatik titratörle yapılmaktadır.
Bir üçgenin A açısının komşu kenarının hipotenüse uzunluğuna oranlanması şeklinde bulunabilir. Tanjant kısaca tan olarak ifade edilir. Formül tan(A)? karşı kenar/komsu kenar = a/b = sinA/cosA şeklindedir.
Tanjant. α ölçülü açının karşısındaki dik kenarın uzunluğunun komşusundaki dik kenarın uzunluğuna oranına, α ölçüsünün tanjantı denir. tan α ile gösterilir.
İlgili 45 soru bulundu
Trigonometride önem taşıyan üç temel işlevin ne olduğu yukarıda yazılmaktadır. Tanjant sözü edilen işlevlerden birini teşkil etmektedir. Tan2x'in açılımı şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: Tan2x = 2.tanx/1-tan2x olmaktadır.
Bu doğrultuda x açısının karşısındaki dik kenarın, komşusuna dik kenarı olan orana tanjant denmektedir. Yani 90 derecenin yanındaki iki dik kenar birbirlerine bölünmek suretiyle tanjant değerini ortaya çıkarmaktadır. Değer olarak tanjant hem 'tanx' hem de 'tgx' şeklinde ifade edilmekte ve kullanılmaktadır.
TanX=sinX/cosX şeklinde bulunur.
Tanjant fonksiyonunun mucidi olarak kabul edilen Habeş el-Hâsib de bu yüzyılda yaşamıştır. Yine aynı yüzyılda yaşayan El-Battani ile trigonometri büyük bir gelişme kaydetmiştir. El- Battani Batı'ya sinüs fonksiyonunu tanıtmış, tanjant, cotanjant ve küresel üçgenlerdeki cosinüs teoremini bulmuştur.
- Cos90: 0 sayısına eşittir.
Matematikte üçgenler önemli bir yere sahiptir. Üçgenlerin açı-kenar bağlantıları, iç açılarını bulma, komşu açılarla ilişkileri gibi konularda Trigonometriden yararlanılmaktadır. Fonksiyonlar yardımıyla bu konuların çözülmesini sağlayan matematiğin alt dalına trigonometrik değerler denilmektedir.
Tanjant ve Kotanjant işlevleri
Tanım aralığı (-∞,+∞) dır.
Sin2x = 2.sinx.cosx denklemine eşittir. Bu açılım da her bir açının yarısını alacak biçimde kullanıldığı anlatılmaktadır. En basit olarak Sin40 = 2.sin20.cos20 olarak karşımıza çıkar. Bu formül bazı sorularda bir açı verilip onun yarısının ya da iki katının sinüs değeri arandığı durumlarda rahatlıkla kullanılmaktadır.
Bir üçgende bulunan x açısının tam karşısındaki kenarın komşu kenara olan oranı tan değeri olarak ifade edilir. Tan 90 = tanımsızdır.
Bu formdaki ifadelerin değer aralığı aşağıdaki gibidir. Tanjant ve kotanjant fonksiyonları pozitif sonsuza kadar değer alabildikleri için bu ifadelerin üst sınırı yoktur.
Bir açının tanjantı 1'e eşitse, bu açıyı bulmak için, açının tanjantının ters tanjantını yani ark tanjantını alabiliriz. Eğer bunu yaparsak, evet, iki tarafında ark tanjantını alalım, tetanın tanjantının ark tanjantı, 1'in ark tanjantına eşit olur.
Tanjant, trigonometrik bir fonksiyondur. " tan " ile ifade edilir.
Kosinüs işlevi (cos), komşu kenarın hipotenüse oranıdır.
cos(120) = -cos(60)
Bu değer üzerinden gedildiği vakit cos 120 değeri = - 3/5 olarak ifade edilir. Aynı zamanda bunu - 0,6 şekilde de anlatmak ve yazmak mümkün.
tanjant kırkbes 1'e esittir. tanjant 45 bire eşit değildir. tanjant 45 derece bire eşittir. 45 ile 45 derece farklı şeylerdir. inanmıyorsanız bilimsel hesap makinelerinde bir deneyin.
Cos 60 = 1/2 şeklinde ifade edilmektedir. Verilmiş olan 30 ve 60 ile 90 derece üzerinde özel üçgen kapsamında bu değer ortaya çıkar. Yani işlem olan temel olarak 30/60/90 üçgeni şeklinde ifade edilmektedir. Bu ifade üzerinden üçgen üzerindeki kenar uzunlukları verildiği vakit, cos60 değeri kolaylıkla bulunabilir.
Sinüs, Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın y eksenine göre koordinatıdır. Örneğin sinüs 90 derece tam olarak 1'e karşılık geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri