Yiv merminin dönmesini sağlayarak hız kazanmasını böylelikle öldürücü bir güce ve isabetliliğe ulaşmasını sağlar. Yivsiz silahlar genellikle öldürücü değildir.
Tank ilk defa Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesi'nde ortaya çıkan siper harbi çıkmazını aşabilmek için geliştirilmiştir. İlk tank prototipi İngiliz Ordusu tarafından 6 Eylül 1915 tarafından test edilmiştir.
Yivsiz av tüfeği, namlusunda oluklar olmaması nedeniyle mermi yerine saçma ile çalışır. Yivsiz av tüfekleri, genellikle yakın mesafelerde avlanmak veya atıcılık sporları için kullanılmaktadır. Çünkü saçma, mermilere göre daha geniş bir dağılım gösterir ve daha kısa menzile sahiptir.
Günümüz piyade tüfeklerinin tamamına yakını ve tabancaların tamamı yivli silah kategorisinde yer alırlar.
Konuya şöyle açıklık getireyim.Silahınızın etkili menzili namlunun uzunluğuna ve kaliteli baruttan geçer.Av tüfeğinin en etkili mesafesi 200-250 m.dir.
İlgili 31 soru bulundu
Rus imparatorluğu. Çar Tank - 1914 - Topçulara karşı savunmasız olduğu için terk edilen dev tekerlekli bir silah platformu. Mendeleev Tankı - 1911-1915'te tasarlanan devasa bir süper ağır tank, yaklaşık 173,2 ton ağırlığındaydı.
Topun toplam namlu uzunluğu 6,6 m ve ağırlığı 1324 kilogramdır.
M1 tankı gücünü 1500 beygirlik (1119 kW) Honeywell AGT1500 (orijinali Lycoming) gaz türbin motorundan almaktadır. Tankta 4 ileri, 2 geri Allison X-1100-3B Hydro-Kinetic otomatik vites kutusu bulunmaktadır. Tank yolda 72 km/h, arazide ise 48 km/s hıza ulaşabilmektedir.
Haberdeki bilgilere göre TSK'nın elinde ortalama 2 bin 229 civarında tank bulunuyor. Modellerine bakıldığında ise ortalama sayılar şu şekilde: 171 adet Leopard 1T tankı, 184 adet Leopard 1A3 tankı, 750 adet M48 A5T2 tankı, 339 adet Leopard 2A4 tankı, 619 adet M60 TTS tankı, 166 adet M60T.
Tanklarda ton başına benimsenen gücün 20-25 beygir olması beklenir. Bu hesapla 65 ton ağırlığındaki bir ana muharebe tankı 1400 beygirlik bir motor gücüne ihtiyaç duymaktadır.
Tank Kapasitesi : 3000 lt. – 20.000 lt. Tank Kesiti : Ekiptik veya D kesit şeklinde isteğe bağlı olarak üretilir.
Almanya'nın motor alanında uyguladığı ambargo sebebiyle seri üretim aşamasına geçemeyen ALTAY Tankı için yeni seri üretim hedefi belirlendi.
Yapılan bu açıklama doğrultusunda 250 adet tankın fiyatı 3.5 milyar Euro olacak. Birim maliyet olarak değerlendirmek gerekirse bir adet Altay tankının maliyeti 14 milyon Euro olarak karşımıza çıkıyor.
Yol üzerindeki hızı 70 km/saat'e kadar çıkabilir.
Altay tankı dört kişilik mürettebat görev alacak(Tank komutanı, nişancı, doldurucu, sürücü). Tankın muharebe ağırlığı 65 ton olarak tahmin ediliyor. Değişken süspansiyon sistemi sayesinde keskin manevra yapabilme ve üstün arazi yeteneğine sahip.
Altay tankının motor transmisyonu Güney Kore ile ortak yapılıyor. Altay Tankı'nın seri üretimi için yapılan ihaleyi BMC kazanmış ancak şirketin çok-uluslu bir niteliğe sahip olması muhalefet tarafından eleştiriliyor. BMC'nin yüzde 49,9'u Katarlılara, yüzde 25,1'i Talip Öztürk'e, yüzde 25'i Ethem Sancak'a aitti.
Tank ve Yeni Nesil Araçlar
Program kapsamındaki ana yüklenici rolünü üstlenen BMC, sözleşme kapsamında 250 adet ALTAY Ana Muharebe Tankı'nı üreterek Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edecektir. Proje kapsamında çok büyük çoğunluğu yerli olan 200'ye yakın alt yüklenici görev alacaktır.
Peki, ALTAY neden bu kadar pahalı? Öncelikle ilk üretim partisinin fiyatı daha yüksek olmaktadır. Bunun sebebi, seri üretim için gerekli makine ve parça teslimatının yapılması ve seri üretim öncesi son testlerin yapılması için gereken maddiyattır.
Yasal sınırın 550 litre olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri birçok TIR ve kamyonun boş depo ile 25-30 kilometrelik mesafedeki yerlere mal götürüp getirdiğini ifade ediyor. Kısa mesafeler için bazı TIR ve kamyoncuların işletmelerden nakliye bedeli dahi almadığını kaydediyor.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Tank, muhtelif zırhlı araç ve makinalar için BMC Power tarafından geliştirilen 1500 beygir gücündeki ilk motorumuz BATU'nun ateşlemesi başarılı şekilde gerçekleşti. Bizim Mühendisler yapıyor" dedi. BATU 12 silindirli olarak tamamen yerli ve Türk mühendisler tarafından üretildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri