İbrahimî dinlerin kutsal metinlerinde tanrı veya efendi anlamında kullanılır. Hristiyanlıkta İsa için "Rab İsa" şeklinde kullanılmaktadır. Türkçeye Arapçadan geçen sözcük tanrı anlamında kullanılır.
Öz: Kur'ân'ın ilk muhataplarının edebiyatında, sahip, ıslah/terbiye eden, efendi/hükümdar, tanrı vb. manaları taşıyan Rab kelimesi, aynı anlamlara paralel surette Kur'ân'da da kullanılmıştır.
Rab ismi İbn Mâce'nin rivayet ettiği esmâ-i hüsnâ listesinde yer aldığı gibi (“Duʿâʾ”, 10), İbn Hacer el-Askalânî'nin Kur'an-ı Kerîm'den derlediği esmâ-i hüsnâ listesinde de mevcuttur (bk. ESMÂ-i HÜSNÂ). Çeşitli hadislerde rab “sahip” anlamıyla, ayrıca Allah'ın ismi olarak geçer (Wensinck, el-Muʿcem, “rbb” md.).
RAB İNSANA YAPTIĞINI YAPTIRAN YAPMADIĞINIDA YAPTIRMAYAN ONUN RABBİDİR. | By Ali KÜÇÜK | Facebook.
Sözlükte "Rabb" kelimesi mâlik, yaratıcı, sâhip, bir şeyi ıslâh eden, terbiye eden, efendi anlamlarını ifade etmektedir. Bu isim, birbirini destekleyip kuvvetlendiren en az beş ayrı mânâya işaret etmektedir. İLÂH: Kendisine ibadet edilen, her şeyden çok sevilen, tazim ve tesbih edilen mutlak varlık.
İlgili 17 soru bulundu
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş
“'Tanrı' kelimesi, Arapça 'ilâh' kelimesinin karşılığıdır. 'İlah' daha çok, Allah'tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. 'Allah' kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir.
İlāh (Arapça: إله; çoğul: آلهة ʾālihat), "tanrı" ile aynı anlama gelen bir Arapça terimdir. Dişil hâli "ilaha"dır ve bu tanrıça ile eşanlamlıdır. Dinsel inanışlarca kutsal görülen ve tapınılan doğaötesi bir varlıktır. İlah kelimesi İslami ritüellerde sıkça kullanılır: ezan, kelime-i şehadet.
Rab: Varlık âlemini yaratan, terbiye eden, maddi ve manevi kemâle götüren biricik varlık demektir. Dolayısıyla Rab, çok terbiye eden, çok eğiten anlamlarına da gelir. Kur'an'da Rab kelimesi terbiye edici olarak kullanılmıştır. Yani mutlak mânâda eğitici, öğretici.
Öz. Kur'ân'da Allah Teâlâ'nın rubûbiyetini ifade eden rab kavramı, Allah lafzından sonra ulûhiyeti belirtmek için en çok kullanılan ikinci isimdir.
Yahudilik ve Hristiyanlıkta
İbrahimî dinlerin kutsal metinlerinde tanrı veya efendi anlamında kullanılır. Hristiyanlıkta İsa için "Rab İsa" şeklinde kullanılmaktadır. Türkçeye Arapçadan geçen sözcük tanrı anlamında kullanılır.
a) Özel İsim Olarak: Birçok yerde Rab kavramı, Allah'ın özel ismi olarak geçmektedir (26/Şuarâ, 77-80; 73/Müzemmil, 9; 6/En'âm, 164).
يَا سَلاَم ! ya Rab ! Arzun ne ise olsun!
1. Yetiştiren, besleyen, büyüten, olgunlaştıran. “(O) göklerin, yerin ve ikisinin arasında bulunan her şeyin Rabb'idir.
Rabia işareti (Arapça: شارة رابعة, R4BIA olarak da yazılır), 2013 Mısır askerî darbesini protesto etmek amacıyla Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir el işareti.
“İlâh” kelimesi “kendisine tapınılan varlık” anlamına geldiğinden zaman zaman Allah Teâlâ (c.c.) için kullanıldığı gibi insanların Allah'tan başka taptıkları varlıklar için de kullanılır. “Allah” lafza-i celâli ise bizzat Allah Teâlâ'nın kendisini ifade eden özel ismidir.
Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah'tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir” şeklinde Türkçe'ye çevrilir. Kelime-i tevhid, inanç esaslarının ve dolayısıyla dinin özünü oluşturan iki temel üzerine kurulmuştur.
Tevhit ve Cihat Cemaati (Arapça: جماعة التوحيد والجهاد - Cemaat el-Tehvid vel-Cihad), Irak ve Ürdün'de faaliyet gösteren silahlı cihatçı Selefi örgüttür. 1999'da, Ürdün'den Afganistan'a hareket eden Ebu Musab ez-Zerkavi'nin, el-Kaide'ye bağlı olarak burada askerî eğitim vermeye başlamasıyla kuruldu.
Genelde tapınılan herhangi bir şeye ilâh denilir. İlah, hak olan mabud için de, batıl mabutlar içinde kullanılır. Nitekim Kelime-i Tevhid'de bu anlam açıkça göze çarpmaktadır. Kelime-i Tevhid'in anlamı: “Allah'tan başka tapılacak bir ilâh yoktur” demektir.
Yüce Allah'ın sıfatlarından biri olup; bir topluluğu yönetmek, onların üstünde olmak, bir şeye sahip olmak anlamlarını taşır. Kur'ân-ı Kerim'de en çok tekrarlanan Allah'ın sıfatlarından biridir.
KIYMETLİ dostlar! “Terbiye” denildiğinde dini manada anlatılmak istenen; Rabb'in rızasına uygun gidişatta bulunmak ve Rabb'e doğru yönelmektir. Terbiye “Rab” kökünden gelir ve Rabb'e doğru, Rabb'in rızasına uygun şekle doğru, bir insana bir şeyin tatbik edilmesidir.
Terbiye, Arapça bir kelime olup ıslah etmek, düzene koymak, idare etmek, eğitmek ve gözetmek anlamlarına gelir. Yüce Allah'ın isimlerinden olan “Rab” ile ilgilidir.
Selene, (Grekçe: Σελήνη, "ay") veya Mene (Grekçe: Μήνη), Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır. Zeus'tan Pandia isminde kızı olmuştur. Geleneksel ilahi soyağacına göre Helios, yani güneş, Selene'nin erkek kardeşiydi.
Mekkeli müşriklerin taptığı birçok put bulunmaktaydı. Bunların en büyükleri ise Uzza, Menat, Hübel ve Lât idi. [1] Günümüz İslam düşmanlarının iddiası ise “Allah” lafz-i celalinin, müşriklerin taptığı “Lât” putundan geldiği yönündedir.
Arapça Tanrı anlamına gelen İlah'ın Aramice kökeni Elah, İbranice Eloah'tır. El'den türemiş birbirine benzer sayısız isim vardır.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. İslam inancına aykırı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri