Ani yüksek tansiyonu daha çok birdenbire yükselen kan basıncı olarak değerlendirmek lazımdır. Özellikle kişilik durumuna bağlı olarak stresli kişilerde kan basıncı aniden çok yükseklere çıkabilir. Bunun en önemli nedeni vücuttan adrenalin dediğimiz hormonun aşırı salgılanmasıdır.
Günlük aktivite ve stres hormonlarının kan basıncı üzerine direkt etkileri vardır; bu nedenle kan basıncı düzeyi sürekli aynı kalmaz. Stres ve heyecanla bir miktar yükselirken, istirahat halinde bir miktar düşer ve belli bir ortalama etrafında dalgalanma gösterir.
Aşırı terleme, dehidrasyon, ishal, yetersiz beslenme, alerjik reaksiyonlar, stres, gebelik, hormonal dengesizlik, bazı kalp damar hastalıkları, anemi, kan kaybı gibi nedenlerin yanı sıra bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak da hipotansiyon oluşabilir.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Obezite, hareketsiz yaşam tarzı, stres, sigara ve diyette aşırı miktarda alkol veya sodyum (tuz), kalıtsal bir eğilime sahip kişilerde yüksek tansiyon gelişiminde rol oynar. Çoğu insanda yüksek tansiyon hiçbir belirtiye neden olmaz. Doktorlar, iki veya daha fazla durumda kan basıncını ölçtükten sonra tanı koyarlar.
İlgili 38 soru bulundu
Vücuttaki aşırı su ve tuz kaybı, hastanın kan basıncında dengesizliğe neden olur. Sıcak havayla birlikte vücutta yaşanan sıvı kaybı, beyin, böbrek ve kalp dokularının çalışması için gerekli olan sodyum, potasyum tuzları gibi vücudumuzda belirli oranlarda bulunmaları yaşamsal önem taşıyan minarallerin dengesini bozar.
Hipertansiyon tedavisinin temelinde yaşam tarzı değişiklikleri yatar. Aynı zamanda yüksek tansiyon tedavisinin önemli bir bölümünü ilaç tedavisi oluşturur. Yüksek tansiyon tedavisi sırasında yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması çok önemlidir.
Vücudun aşırı düzeyde susuz kalması, sağlıksız- dengesiz beslenme, alınan bazı tansiyon, kalp, idrar söktürücü ilaçları, uzun süre hareketsiz kalmak, uzun süre sıcakta kalmak, kalp yetmezliği, damar genişlemeleri de düşük tansiyon neden olur sorusunun yanıtlarından sayılabilir.
En sık görülen semptomlar; kafa bölgesinde dolgunluk-gerginlik hissi, ensede zonklama, sıcak basması hissi, kulaklarda uğultu, boyunda ve göğüste çarpıntı ve denge bozukluğudur.
Özellikle panik atak olan hastalarda ani tansiyon yükselmeleri fazladır. Eğer hastada daha önce belirlenmiş bir hipertansiyon varsa, panik atak sırasında tansiyonları çok fazla yükselir, 200 mmHg, yani 20'nin üzerine kadar çıkabilir.
Ölçüm iki ayrı rakamla ifade ediliyor. Sistolik (büyük) tansiyon; kalbin aktif olarak kasıldığı andaki değeri ifade ediyor. Diastolik (küçük) tansiyon; kalbin dolma safhasında, gevşediği sıradaki değeri gösteriyor.
Yüksek KB için 13 yaş altında 90-95P ya da 120/80-95P arası değerler, 13 yaş üzerinde ise 120-129/<80 mmHg kabul edilmektedir. HT; 13 yaş altı için ≥95P ya da ≥130/80 mmHg iken 13 yaş üstündeki ergenlerde ≥130/80 mmHg ölçümlerdir.
Bir kişide yüksek tansiyon başladığı zaman, belli sınırları geçer ve tahribat yaparsa artık müzminleşmiş demektir. Kişi artık hipertansiyon hastasıdır ve ömür boyu bu hastalığa sahip olacaktır, tedavi altında olması gerekmektedir.
Kan basıncının 90/60 mmHg değerinin altında ölçülmesi, düşük tansiyon olarak isimlendirilir. Hipotansiyon olarak tanımlanan bu durumun tipleri arasında en çok görüleni ortostatik hipotansiyondur. Ortostatik hipotansiyon gelişimi sırasında, gözlerde kararma, sersemlik ve bulantı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Normal seyrinde ölçüldüğünde genellikle herhangi bir tehlike unsuru oluşturmayan küçük tansiyon, 110 mmHg'nin üstüne çıktığında dikkat edilmesi gerekir.
Kanın yüzde 90'ı sudan oluşur. Su içmek, kan hacmi ve kan basıncını doğrudan etkiler. Yeterli su içilmemesi durumunda kan basıncı dengesi ayarlanamaz, tansiyonda yükselişe neden olabilir.
Ortostatik hipotansiyon, susuzluk, uzun süreli yatak istirahati, bacaklarını üst üste atarak uzun süre oturma ya da çömelme durumunda, gebelik, diyabet, kalp problemleri, yanıklar, çok sıcak ortamlarda bulunmak, büyük varisli damarlar ve bazı nörolojik bozukluklar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.
Aşırı egzersiz, sıcaklık, kan kaybı, dehidrasyon veya hormonal değişiklikler gibi kan hacminin (hipovolemi) azalması, Kan damarlarının genişlemesi, anemi, B12 vitamini eksikliği, anafilaksi gibi durumlar, Kalp problemleri, endokrin problemleri, bazı ilaçlar (örneğin, tansiyon düşürücü ilaçlar) gibi tıbbi nedenler.
Bir insanda olması gereken tansiyon oranı yaklaşık 120/80 mm Hg'dır. Ancak ölçümler, 90/60 mm Hg. dolaylarında ise kişinin kan basıncı(tansiyonu) düşük demektir ki bu hipotansiyonu işaret ediyor olabilir!
Bol sıvı tüketin: Dehidratasyon, düşük tansiyonun yaygın bir nedenidir. Bol su içmek tansiyonunuzu dengede tutmaya yardımcı olabilir. Tuz tüketimini artırın: Tuz, kan basıncını yükseltebilir. Ancak fazla tuz, yüksek tansiyon gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle doktorunuzla danışarak tüketin.
Kan basıncının 120 mmHg'nin altında olması ideal
Çalışmada 50 yaş üzerinde 9 binden fazla kişi yer aldı. Çalışmanın sonucunda kan basıncı 120 mmHg altına düşürülmesinin ölüm riskini %27, kalp ve damar hastalığı görülme riskini %43, kalp yetmezliği riskini %38 azalttığı gözlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri