Tansiyon, kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin ölçümüdür. Nabız ise kalbinizin dakikadaki atış sayısıdır. Bu noktada nabız ve tansiyonun birbirinden farklı olduğunu ifade edebiliriz. İkisi arasında doğrudan bir ilişki yoktur.
Yanlış: Tansiyon ve kalp atış hızınız sıklıkla yükselip düşebilir; yani değişkendir. Örneğin, tehlikeyle karşı karşıya kaldığınızda kan basıncınız ve nabzınız aynı anda yukarı çıkabilir. Ancak kalp atış hızınız artarsa bu otomatik olarak kan basıncınızın yükseleceği anlamına gelmez; ya da tam tersi...
Yapılan çok sayıda araştırmaya göre yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin kalbin normalden hızlı atmasının yüksek tansiyonla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bunun yanında istirahat halinde iken ölçülen yüksek nabız sayısının yüksek tansiyon gelişimi için risk faktörü olarak görülmektedir.
Dijital tansiyon aletinde kalp atışı ölçümü yapıldığında bu ölçümün ortak şekilde 60 ile 100 arasında çıkması önemlidir. Dijital tansiyon aletleri bünyesinde sağlık açısından kalp atış hızını belli kriterler doğrultusunda ele almak mümkün.
Örneğin değişik sebeplerden dolayı tansiyon düştüğünde yukarıda açıkladığım gibi dakikada gönderilen kan miktarını dengelemek için nabız yükselir.
İlgili 30 soru bulundu
Tansiyon, kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin ölçümüdür. Nabız ise kalbinizin dakikadaki atış sayısıdır. Bu noktada nabız ve tansiyonun birbirinden farklı olduğunu ifade edebiliriz. İkisi arasında doğrudan bir ilişki yoktur.
Tansiyon düşüklüğünü karşılamak için vücudun verdiği reaksiyon nabzı hızlandırmaktır yani çarpıntıdır. O nedenle tansiyon düşmesi sırasında çarpıntı hissedilebilir. Ancak tansiyonla birlikte nabız da düşükse bu kalp krizi gibi ciddi bir probleme işaret edebilir.
Kalp Krizinde Nabız Kaç Olur? Taşikardi yani hızlı kalp atışı, dakikada 200 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalp hızının artması ile birlikte baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste çarpıntı ve çırpınmak hissi olabilmektedir.
Dijital tansiyon aletleri ile yapılan ölçümlerde kullanılan cihazların kaliteli olması hata payını en düşük orana indirmektedir. Genel olarak tansiyon aletleri nabız ve kalp atışlarını yanlış ölçmez.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
Hızlı nabız yani kalbin fazla çalışması kalbin daha fazla enerji tüketmesine yol açar. Çok yüksek kalp hızları tansiyon düşüklüğüne ve hatta bayılmaya yol açabilir. Yine uzun dönemde kalbin kasılma fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir.
Tüm yetişkinleri ele almak suretiyle normal 60 ile 100 arasında olduğunu söylemek gerekir. Fakat onu daraltmak gerekirse 50 ile 70 arasındaki nabzın sağlıklı bir süreci gösterdiğini söylemek mümkün. Diğer yandan 45'in altında ve 85'in üzerindeki nabız ciddi bir risk faktörü taşımaktadır.
Saniyede 2mm hızla basıncı düşürünüz. Basınç düşerken nabız atışlarını ilk duyduğunuz basınç değerini aklınızda tutunuz. İşte bu basınç "sistolik basınç" ya da "büyük tansiyon" denilen basınçtır. Artık damar içinde kan akışı başlamış demektir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Elektrokardiyogram (EKG)
Elektrokardiyogram kalbin elektriksel hareketlerini gösterir ve anormal ritimleri tespit edebilir. EKG'de rastlanabilecek sağ kalp yüklenmesi gibi bulgular pulmoner hipertansiyon tanısında önemlidir.
Bazen tipik göğüs ağrısı olmamakla birlikte başka belirtilerle de teşhis konulabilmektedir. Örneğin daha önce olamayan bir tansiyon yükselmesi başka bir deyişle kalbin zora girdiği anda tansiyonu yükselterek cevap vermesi krizin en önemli gösterebilir.
Aslında her iki koldan da eşit ölçülür. Yarıya yakın kişi de her iki kol arasındaki ölçümde küçük bir fark olabilir. Bu nedenle başlangıçta her iki koldan da ölçüm alınması gerekir. Daha sonra yüksek ölçülen koldan tansiyon ölçümü yapılmalıdır.
Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir. Şikâyetiniz olmasa bile dinlenme esnasına ara sıra nabzınızı ölçmeniz, olası farklılıkları anlayabilmeniz ve gerekli durumlarda hekime başvurmanız için önemlidir.
İdeal nabız yetişkinlerde istirahat halindeyken 60-100 atıştır. Bu kalp atışı, boyunda ve bileklerde hissedilir. Örneğin; kalbiniz 70 defa kasılırsa yani atarsa, nabzınız 70 demektir.
Normal şartlarda bir insanın nabzı dakikada 60 ile 100 arasında değişmektedir. Panik atak krizi geçiren bir insanın nabzı dakikada 200 civarında atmaktadır.
Kalp hastalarında görülen en sık şikayetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, öncesine göre daha çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrıları bulunmaktadır.
Panik atak aniden başlar ve genellikle 10-20 dakika kadar sürer. Kalp krizi semptomları arasında da göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme, bulantı, çene ağrısı, sırt ağrısı, kollar veya omuzlarda ağrı gibi belirtiler bulunur. Ancak, kalp krizi semptomları daha uzun sürer ve şiddetli olabilir.
Tüm etkenler göz önüne alındığında yetişkin kişilerde ortalama nabız, 10 dakikalık bir dinlenmeden sonra 60 ila 100 arasında olmalıdır. Bu değer çocuklarda 70-100 arasındadır.
Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.
Düşük tansiyon bazı kişilerde çarpıntıya neden olabilir. Çarpıntı, kalbin hızlı veya düzensiz atması olarak tanımlanır ve bazı insanlarda düşük tansiyon durumunda meydana gelebilir. Ancak, her çarpıntı durumu düşük tansiyona bağlı değildir ve ciddiye alınması gereken bir semptom olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri