Dayanıklılığı ve kolay işlenebilmesi sayesinde takılarda sıklıkla tercih edilir. Ayrıca altın, havadan ve sudan etkilenmediği için kararmaz ve paslanmaz. Bu yüzden de 14 ayar altın takılar, doğru şekilde korunduklarında ve gerekli bakımlar yapıldığında ilk günkü görünümünü korurlar.
Altın kararma sebepleri; sabun ve yağ kalıntılarının birikmesi gibi faktörlere dayanır. Kuyumcular, altının ilk günkü gibi parlamasını sağlamak için profesyonel bir ortamda çeşitli altın parlatma teknikleri kullanırlar.
14 Ayar Altın Değeri
14 Ayar Altın takılar diğer 8 ayar takılara göre çok daha iyidir. 8 Ayarda altın miktarı az olduğu için zamanla kararma yaşanmaktadır. 14 Ayar takılarda kesinlikle kararma yaşanmaz.14 Ayar takılar 22 Ayar takılara göre daha serttir.
14 ayar altın, saf altından daha dayanıklı olduğu için daha az solma yapabilir. Diğer metallerin eklenmesiyle altının sertlik ve dayanıklılığı artar. Bu eklenen metaller zamanla tepkimeye girerek altının renginde değişikliklere neden olabilir.
Tercihen havuz ve denize girerken takılarınızı çıkartmak önerilir. Fakat altın ve çelik içeren takılar suyla temasta tepkimeye girmezler.
İlgili 18 soru bulundu
Sudayken, çok geç olana kadar fark etmeyebilirsiniz. Jakuziye veya yüzme havuzuna girmeden önce klor, metallere (altın ve platin gibi) zarar verebilir ve rengini bozabilir ve değerli taşların cilasını ve cilasını yavaşça aşındırabilir. Kumda ve bahçede oynamadan önce kir ve küçük kayalar aşındırıcıdır.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez.
Altın oranının değişmesi aynı zamanda altının ayarını da değiştirir. Bu nedenle 14 ayarda elde ettiğiniz bir rengi 22 ayarda elde etmeniz mümkün olmaz. Örneğin aşağıdaki resimlerde 14 ayar ve 22 ayarın çizgileri çekilmiştir. 14 ayar ve 22 ayar ürünler yalnızca kendi çizgileri üzerindeki renklere sahip olabilirler.
14 ayar altın bozdurmak istenildiğinde elbette ki bir değer kaybı olacaktır. Çünkü 14 gram altının içerisinde bulunan saf altın yüzdesi %58 civarındadır. Alırken daha az işçilikli gram ve külçe gibi altınları bozdururken değer kaybı daha azdır.
Dayanıklılık: 14 ayar altın, saf altına göre daha sert ve dayanıklıdır. Diğer metallerle alaşımlı olduğu için daha sert bir yapıya sahiptir. Bu da takıların günlük kullanıma ve daha uzun süreli kullanıma uygun olmasını sağlar. Özellikle yüzükler gibi daha çok kullanılan takılarda tercih edilebilir.
Altınların çamaşır suyuyla teması, altınların kararmasına neden olacaktır. Altınların kararmasını istemeyen kişiler, çamaşır suyundan uzak tutması gerekir.
Takıyı ıslak ve sabunlu bir bez ile silin. İlk yöntemdeki gibi az miktarda bulaşık deterjanı solüsyonu hazırlayın. Sonrasında ise yumuşak ve narin bir havluyu solüsyona batırın ve takılarınızı nazikçe silin. Takıyı suyla ıslatılmış olan bir bezle durulayın.
Gerçek altını mıknatıs çekmeyecektir. Ancak bu, her zaman kesin sonuç vermez. Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir.
14 ayar altın, daha sert ve dayanıklı olmasının yanı sıra parlaklığını da korur. Mücevherat sektöründe yaygın olarak kullanılır ve daha ekonomik bir seçenek olarak tercih edilebilir. 22 ayar altın daha yüksek bir saflığa sahiptir ve genellikle %91.7 saf altından oluşur.
“Ayar” kelimesi ürün içerisindeki altın oranını ifade eder. 14 ayar içerisinde %58,5 oranında altın bulunmaktadır. 22 ayar içerisinde %91,6 oranında altın bulunmaktadır. Almak istediğiniz takının altın ayarı düştükçe, ürün sertleşir.
14 ayar altın takı alırken 585 rakamını ya da 14k ibaresini görmeniz gerekir çünkü bu değer, takının milyem değerini veya karatını gösterir. Takının üzerinde imalatçı firmanın veya kuyumcunun damgasının olması; bir damga yoksa da takının güvenilen bir firmadan veya kuyumcudan alınması gerekir.
BOZDURMAK İSTEDİĞİNİZ ALTININ TÜRÜ NEDİR? 24 ayar altın, külçe altın ve gram altınlar ile yatırım yapanlar, altınlarını bozdurdukların da zarara uğrama olasılıkları çok düşüktür. Çünkü bu tarz altınlar saf olarak satılır ve üstünden işçilik parası alınmaz.
Nette bakınca 14 ayar için fazladan 5mg gümüş varken 18 ayarda 1mg altınla 4mg bakır kalıyor. Gümüşün ederi fazla olduğundan 14 ayar daha pahalı oluyor.
Bahsi geçen işaretler altının ayarını gösterir. Örneğin, “750” işareti 18 ayar altını ifade eder. Çünkü 750/1000 oranında saftır. “585” işareti ise 14 ayar altını olduğu belirtir.
Çok fazla kararan aksesuarlarınız var ise tuzlu su içinde birkaç dakika altın ve gümüşü kaynatarak yoğun kararmalarda da kurtulabilirsiniz. Karbonat da tuz gibi kararan yüzeyleri temizlemek için kullanılan bir malzemedir.
Saf altın binde 999,9 saflıktadır. 22 ayar altın ise %91,6 oranında altın barındırır anlamına gelir. 18 ayar altında %75 oranında, 14 ayar altında ise %58,3 oranında saf altın vardır.
Bu yüzden ürünleri günlük kullanımlarınız da dikkatli kullanmanız gereklidir. Pırlantalı, altın ve gümüş ürünler temizlik ve spor yaparken, yüzme havuzlarında, denize ve duşa girerken mutlaka çıkartınız.
Altın Kaplama Takıların Bakımı
Makyaj, vücut losyonu, parfüm gibi kimyasal içerikli ürünler altın kaplama takıları olumsuz etkiler. Bu nedenle makyaj, losyon ve parfümünüzü uyguladıktan sonra birkaç dakika bekleyerek takılarınızı takabilirsiniz. Her kullanım sonrası takılarınızı silebilirsiniz.
Çelik takılar ile denize havuza girebilir, duş alabilirsiniz. Yıkanabilirlilik: Ürünlerimiz yıkanabilir özelliktedir. Terleme, parfüm kullanma durumlarından ürünlerimiz etkilenmez. Çelik alyans kararmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri