Yüksek tansiyon, yüksek bir kalp atış hızından daha tehlikelidir. Doğru: Yine normal kabul edilenler değişkenlik gösterir. Ama kan basıncı yüksekliğinin felç ve kalp krizi riskini arttırdığına yönelik çok fazla kanıt vardır. Yüksek tansiyonun fiziksel etkileri, kan damarlarınız üzerinde olumsuz etkilere neden olur.
Ani bir tansiyon yükselmesi ile oluşan belirtiler; şiddetli baş ağrısı, denge bozukluğu ve baş dönmesidir. Bu belirtilerin yanı sıra göğüs kafesinde hissedilen sıkışma, çarpıntı, kalpte hissedilen ağrı ve kalp atış hızında yükselme görülebilmektedir.
Hızlı nabız yani kalbin fazla çalışması kalbin daha fazla enerji tüketmesine yol açar. Çok yüksek kalp hızları tansiyon düşüklüğüne ve hatta bayılmaya yol açabilir. Yine uzun dönemde kalbin kasılma fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir.
Nabız basıncı, bu iki değer arasındaki farktan oluşur. Örneğin tansiyonu 120/80 olan birinin nabız basıncı 120-80=40 mm Hg'dir. Yetişkinlerde nabız basıncının 40-60 aralığında olması normal kabul edilir. Özellikle 50 yaştan itibaren nabız basıncı artma eğilimindedir.
Yüksek tansiyon hastalarında eğer kalp duvarlarında kalınlaşma varsa tekleme yani ekstrasistol daha sık görülür. Hipertansiyonlu hastalarda ritim bozukluğu sık görülür. Bu durumun en önemli belirtisi çarpıntı hissi duyulması olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kalp-damar sistemi sağlığını değerlendirmede nabız ölçümü ve kan basıncı ölçümü uzun yıllardır kullanılan basit ve güvenilir yöntemler olup istirahat halinde iken ölçülen yüksek nabız sayısı yüksek tansiyonla ilişkilidir.
Tansiyon, kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin ölçümüdür. Nabız ise kalbinizin dakikadaki atış sayısıdır. Bu noktada nabız ve tansiyonun birbirinden farklı olduğunu ifade edebiliriz. İkisi arasında doğrudan bir ilişki yoktur.
Eğer yetişkin bir bireyin dinlenme halindeki nabız sayısı 60'ın altındaysa nabız düşüklüğü (bradikardi), 100'ün üzerindeyse de nabız yüksekliği (taşikardi) olduğu kabul edilir. Bu durumlar sık sık meydana geliyor veya kalıcılık gösteriyorlarsa bir sağlık sorunundan şüphelenilebilir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Yüksek tansiyon durumunda sol tarafa yatılması önerilir.
Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.
Pek çok nedenden dolayı değişiklik gösterir. Normal nabız değerleri kişiden kişiye farklılık gösterir ancak belirli bir aralık içinde olması gerekir. Yetişkin ve sağlıklı insanlarda kalp atış hızı dakikada 60-100 aralığında olması normaldir. Uzun zamandır sporla ilgilenen kişilerde nabız 45-60 seviyelerine kadar düşer.
Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor. İlaç tedavisinin amacı tansiyonu 140/90 değerlerinden daha aşağıda tutmak.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Tansiyonun 14'e 10 ve daha yüksek olması durumu hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu yükseklik evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon kalp hastalıkları, beyin hasarı ve felç gibi tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir.
Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg'nın üzerinde olması hipertansiyondur. Hastaların % 90-95'inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
Dijital tansiyon aletleri koldan ya da bilekten tansiyon ölçümü yapabilirler. Koldan ve bilekten tansiyon ölçümü yapılırken hareket edilmemeli ve konuşulmamalıdır. İki ölçüm yerinden de doğru sonuçlar alınır ancak koldan ölçüm yapıldığında daha hassas sonuçlar elde edilecektir.
Belirtiler arasında yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma hissi, göğüs ağrısı ve halsizlik yer alabilir. Bradikardi, yaşlanma, kalp hastalığı, bazı ilaç gruplarının yan etkisi olarak, metabolik bozukluk, elektriksel iletim sorunları veya sinüs düğümü sorunlarından kaynaklanabilir.
Bradikardinin olası ve en ciddi komplikasyonları arasında sık bayılma, kalbin yeterince kan pompalayamaması (kalp yetmezliği) ya da ani kalp durması veya ani ölüm yer alır.
Kalp Krizinde Nabız Kaç Olur? Taşikardi yani hızlı kalp atışı, dakikada 200 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalp hızının artması ile birlikte baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste çarpıntı ve çırpınmak hissi olabilmektedir.
Oturma veya uzanma sırasında ve kalp atış hızı normalde 60 (dakikada atış) ile 100 (dakikada atış) arasındadır. Düzensiz bir nabızda dinlenirken bile nabzın çok yavaş veya çok hızlı attığı hissedilebilir.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri