Karadeniz dünyanın en kirli denizidir. 200 metre altında hayat yoktur. Karadeniz'deki atıkların bir bölümü de Boğaz'dan geçerek Marmara'ya geliyor. Karadeniz' deki atıkların daha yüksek miktarda Marmara' ya ulaşacak olmasını engellemek gerekir.
"Dünyanın en kirli plajı" ünvanını kazanan Çin'deki Dameisha Plajı'nda, geleneksel Dragon Boat Festivali nedeniyle toplam 362 ton atık bulunuyor. "Dünyanın en kirli plajı" ünvanını kazanan Çin'deki Dameisha Plajı'nda, geleneksel Dragon Boat Festivali nedeniyle toplam 362 ton atık bulunuyor.
Dr. Coşkun Erüz, "Karadeniz; Avrupa Birliği tarafından Avrupa'nın en kirli denizi olarak kabul ediliyor. Deniz çöpü olarak, Akdeniz'de birim alandaki atık miktarın 4 katı çöpümüz var" dedi.
Türkiye'nin En Temiz Denizi 2021
Ayvalık Sarımsaklı plajı, Bozcaada Ayazma Plajı, Antalya Lara Plajı, Gökçeada Kefalos plajı, Antalya Çıralı Plajı, Çeşme Ilıca, Datça Ovabüklü, Marmaris Amos gibi isimler de en temiz denize sahip olan plajlar arasında yer alıyor.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Dünyanın en tehlikeli denizleri: Güney Çin Denizi, Kuzey Denizi ile Doğu Akdeniz ve Karadeniz. Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın son araştırmasına göre, bu denizlerde, çok yoğun gemi trafiği var. Aslında dünya sularındaki gemi sayısı son yıllarda 85 binden 105 bine yükseldi.
Türkiye 63 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Araştırma sonuçları, Balkanlar ve Türkiye'de el yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa'da tuvaletten sonra elini sabunla en çok yıkayan ülkeler sıralamasında Bosna Hersek yüzde 96 ile listenin başında yer alıyor.
Türkiye ise Dünyanın En Kirli 135 Ülkesi arasında kirlilik oranı 76 ile 90 arasında yer alıyor. Yani durum pek de iç açıcı değil. Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Çin ve hatta Rusya gibi ülkelerin önünde, 66. ülke olarak yer alıyor. Bununla birlikte sıralama itibariyle Hindistan ve İngiltere'den daha kötü durumda.
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden İsviçre merkezli IQ Air'in yayımladığı raporda da Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında gösterildi.
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden IQ Air Kuruluşu'nun verilerine göre Nepal'in başkenti Katmandu, dünyanın en kirli havasına sahip şehri oldu.
Temiz Hava Hakkı Platformu'nun yayımladığı "Kara Rapor 2022", Türkiye'de 2021'de hava kirliliği nedeniyle en az 42 bin 67 kişinin hayatını kaybettiğini, en kirli havayı soluyan ilk beş ilin ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya olduğunu ortaya koydu.
Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) yeni raporuna göre, Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.
Hava kirliliği Türkiye'de trafik canavarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
Rapora göre Türkiye'nin birçok ili hava temizliği konusunda sınıfta kaldı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu'nun açıklamasına göre Türkiye'de 81 ilden sadece 6'sının havası temiz. Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale.
Afganistan. Güvenlik risklerinin yüksek seviyede olduğu Afganistan da dünyanın en tehlikeli ülkesi olarak adlandırılıyor.
Kadıoğlu, "Türkiye ısındıkça biraz daha tropiklere benzer hastalıklarda, zoonatik hastalıklar yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda artış oluyor. Bunun başında dünyanın en tehlikeli hayvanı sivrisineklerde bir artış var. Yılda 1 milyon insan öldüren sivrisinekler sıtma ve benzeri hastalıklara neden oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre ise Türkiye'nin en temiz illeri; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak şehirleridir.
Kirlilik durumu, 12 aylık bir süre boyunca ölçülen ortalama PM2.5 seviyeleri temelinde belirlenir. Ve bu İsviçre şehri yıllık 0,51 µg/m3 değer elde etti ki bu da onu dünyadaki en düşük değer yapıyor. Reykjavík, İzlanda'nın en büyük şehri ve başkenti olmasına rağmen, ülkedeki en temiz şehir unvanını gururla taşıyor.
Dünyanın havası en kirli ülkeleri arasında ilk beşi Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş oluşturdu. Havası en temiz ülkeler ise Guam, Fransız Polinezyası ve Bermudalar oldu.
Türkiye'nin tek temiz havalı şehri belli oldu! Türkiye'deki hava kirliliğine dikkat çekmek için “İstanbul'da Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı Sempozyumu” düzenleyen Türk Toraks Derneği'nin açıklamasına göre, Türkiye'de temiz hava açısından yaşanabilecek tek kent Rize.
Verilere göre, İstanbul'un 8 ilçesinde, diğerlerine göre çok daha fazla kirlilik mevcut. Bunda en büyük etken motorlu taşıtlar. Havası en kirli ilçelerin başında Kağıthane geliyor. Onu, Esenler, Kadıköy, Ümraniye, Başakşehir, Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Avcılar izliyor.
Kentte, sanayi kuruluşlarının ısınmak için yaktığı kömür, trafik ve sanayi sitelerindeki atölyelerde yakılan motor yağı lastikleri kirliliğe neden oluyor. Düzce'de geçen günlerde yapılan hava kalitesi izleme sonuçlarına göre hava kalitesi en kötü seviyeye ulaştı.
4)Antalya, ülke genelinde ölçüm yapılan 200 hava kirliliği ölçüm istasyonunun bulunduğu 69 il ve 7 ilçedeki arasında: yıllık ortalama olarak havası PM kirliliği açısından da en kirli 22'inci, SO2 bakımından en kirli ilk 50'inci yerleşim yeridir. Kış aylarında bu kirlilik daha da artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri