Tapu Devri Tapusunu daha önce devraldığınız bir konut için konut kredisi kullandırımı mümkün değildir.
İster yeni bir evde ister eski yapılı bir evde konut kredisi kullanılabilmesi için dairenin tapu durumunda mesken olarak geçmiş olması ve dairenin kat mülkiyeti ya da kat irtifakı ile tapulanmış olması gerekiyor.
Alacağınız konut kat irtifakı veya kat mülkiyetine sahipse bankaya gelir belgeniz ve evin tapusuyla giderek konut kredisine başvurmak istediğinizi belirttiğinizde banka görevlisi sizi sıradaki adımlara yönlendirir. Geliriniz ve kredi notunuz gerekli koşulları sağlıyorsa ekspertiz süreci başlar.
Eğer inşaat halinde bir daireyi konut kredisi kullanarak almak istiyorsanız, konut kredisi kullanırken kat irtifakı tapusunu almak zorundasınız çünkü bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı tapusu, tapu dairesinden alınıyor.
Bankalar, çeşitli mal veya taşınmazlara ipotek koymak şartıyla kredi verebilir. Bu taşınmazlar arasında tapu senetleri olduğu gibi hisseli tapular da yer alır. Hisseli tapuya kredi çıkması mümkündür.
İlgili 26 soru bulundu
Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz. Alınacak evin belediye tarafından onaylanmış olan plan ve projeye uygun şartlarda olması gerekir.
Ev sahibi, bu tapu eşliğinde Tapu Müdürlüğü'ne giderek kat mülkiyetli tapu alabilir. Kat irtifaklı tapular da konut kredisi için uygundur; fakat bankalar, kat mülkiyeti tapusunu daha çok tercih eder.
Kat irtifakı; bir arsa üzerinde başlanacak bir inşaata yönelik mülkiyet hakkını ifade eder. Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre de kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanır. Bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir yapıdaki hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
İlgili mevzuat gereğince konut kredisi ev alımını desteklemek amacıyla verilen kredilerden alınan KKDF ve BSMV vergilerinden muaf tutulmuş ve vadesi 360 aya kadar uzatılmıştır. Bundan dolayı kendi evinizin üzerine konut kredisi çekmeniz yasal olarak mümkün değildir.
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL arası krediler için 24 aya kadar ve 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
Satın alınacak evin tapusu üzerinde hali hazırda başka bir ipotek, şerh veya haciz durumu varsa banka konut kredisi kullandırmayacaktır.
Bankaların ekspertiz birimleri ile yapılan görüşmelerinde, yapı kayıt belgesi ile yasal hale gelen aykırı alanlar için ekspertiz raporunun olumlu sonuçlanması ve satılabilir kabiliyette olması durumunda kredi kullandırılmasında bir sakınca olmadığını da ekledi.
İmarsız arsalar için ipotek gösterilebilecek bir gayrimenkulün bulunması gerekir. Arsa tapusunun hisseli olması hâlinde bir ya da birkaç hisse için kredi verilmez. Hisseli tapusu bulunan arsalar, ancak hisselerin tamamı alınacaksa krediye uygun olarak değerlendirilir.
Tapusu bulunmayan, hasarlı veya çok eski binalardaki evler için kredi verilmez. Bankalar, konut kredisi verirken evin üzerine ipotek koyma yöntemiyle teminat talebinde bulunur. Evin ipotek altına alınabilmesi için konutun kat irtifaklı olması şarttır. Kat irtifakı bulunmayan evler için bankalar kredi vermez.
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz. İskan verilmeyen evlerin teknik arızaları sebebi ile maddi zarara uğrayabilirsiniz.
Kat İrtifaklı Daire Alınır mı? - Emlaksitem. Kat irtifaklı bir daire her şeyi kapsanmış bir şekilde risk analizi yapılmış ise gönül rahatlığıyla alınabilir ve orada eksiksiz, sorunsuz şekilde yaşanabilir.
İpotek karşılığı kredi çekmek için öncelikle bankaya gelir beyanı sunmanız gerekiyor. Eğer çalışmıyorsanız ancak kira geliriniz varsa bunu da belirtmelisiniz. Daha sonra gelir beyanınız, gayrimenkulünüzün tapusu ya da taşıtınızın sahiplik belgesiyle bankaya giderek başvuru yapabilirsiniz.
Tüm koşulların sağlanması durumunda bütçenize en uygun ödeme seçenekleriyle dilediğiniz bankaya konut kredisi için başvuruda bulunabilirsiniz. Konutun kat mülkiyeti veya inşaat ve proje halinde alınıyorsa kat irtifakı bulunması gerekir. Ekspertiz değerine göre evin %90'ınına kadar kredi çekebilirsiniz.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
Konut kredisi için bankalar tarafından verilen en yüksek kredi oranı ekspertiz değerinin %90'ı tutarındadır. Burada eksper tarafından belirlenen değerin evin piyasa değerinin altında olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Kredi başvurusu yapılan evin iskanının olması. İnşası tamamlanmamış ev için konut kredisine başvuruluyorsa kat irtifakı sunulmalı. Pek çok banka, en az yüzde 80'i tamamlanmış projeler için kredi veriyor. Konut projesinin anlaşmalı olduğu banka varsa konutun yüzde 80'i tamamlanmadan kredi çekme imkanı sağlanıyor.
Konut kredisi kullandırım oranı olan bu kredi türünde alınacak evin ekspertiz değerinin maksimum %90'ına kadar kredi kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri