6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince tapu işlemleri, elektrik ve su aboneliği işlemleri için Zorunlu Deprem Sigortası şartı aranır.
Deprem sigortası olan DASK olmadan tapu dairelerinde taşınmaz malların alım satım işlemlerini gerçekleştirmek mümkün değildir. Hatta sadece alım satım değil, ipotek ve kiralama işlemlerinin de DASK olmadan gerçekleşmesinin imkanı yoktur.
DASK'ı tapuda hak sahibi olan kişi yaptırmaktadır. Dolayısıyla kiracı kendi adına yaptıramamaktadır.
Eğer kiralamak istediğiniz ev ya da iş yeri için benzer durum söz konusuysa sigorta ettiren konumunda olmak şartıyla DASK poliçesi yaptırabilirsiniz. Bu duruma ek olarak ev satışında da DASK zorunluluğu bulunur. Benzer koşul apartmanların içerisinde yer alan iş yerleri için de geçerlidir.
WEBTAPU başvurusunda; mirasçılık belgesi, veraset ve intikal vergisinin ödendiği gösteren belgenin fotoğrafını sistemde anlatıldığı şekilde yüklemeniz gerekiyor. (Bu noktada taşınmaz bir mesken ise Tapu Müdürlüğü sizden taşınmaz için güncel deprem sigortası poliçesi (DASK) de talep edecektir.)
İlgili 28 soru bulundu
Konut sigortaları isteğe bağlı olarak yaptırılabilirken DASK ise herkes için zorunlu. “DASK zorunlu mu, cezası var mı?” sorusunun yanıtı ise hem evet hem hayır. DASK yaptırmayanlara maddi bir yaptırım uygulanmıyor ancak geçerli bir DASK poliçesi bulunmayan evlere elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetler verilmiyor.
Ev satarken tapu tescil belgeleri arasında DASK olması gerekli ve zorunludur. Yine konut kredisi kullanımlarında da DASK, Zorunlu Deprem sigortası gereklidir. Ev alım satım işlemlerinde yasaların belirlediği şekilde zorunlu deprem sigortasının mutlaka olması gerekiyor.
Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Poliçelerinizi her yıl farklı sigorta şirketinden yenileyebilirsiniz. DASK başvurusunda bulunmak için 0212 368 0 800 numaralı DASK Çağrı Merkezi'ni arayarak ya da DASK web sitesini ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.
DASK'ı Alıcı mı Satıcı mı Öder? Satışın ardından hak sahibi alıcı olacağından, zorunlu deprem sigortası alıcı tarafından yaptırmalıdır. Satış gerçekleştikten sonra deprem sonrası olası zararlar, alıcıya ödenir. Ayrıca, satın alma sürecinde, alıcının kredi kullanabilmesi için zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekir.
e-Devletten DASK Yapılır mı? Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?” yer almaktadır. DASK poliçesi e-devlet üzerinden satın alınamamaktadır. Sigorta şirketleri ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla düzenlenen sigorta poliçeleri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
Kendi eviniz ya da kiralık daire olması fark etmeksizin konutlar için deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir. Doğalgaz, elektrik ve su abonelikleri sırasında DASK talep edilmektedir. Bu nedenle DASK olmadan söz konusu abonelik işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir.
DASK yaptırma masrafı, kişinin ev sahibi olma durumunda ev sahibinindir.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Güncel tapu, Tapu Dairesi veya web tapu uygulaması üzerinden alınabilir. • Tapu sahibi ya da sahiplerine ait kimlik bilgileri iletilmelidir. Sigortalılarımızın tapu ve poliçelerinde rehin kaydı olması durumunda, ilgili kredi veren kurumdan muvafakat istenerek işlem sonlandırılır.
DASK, evi deprem döneminde DASK poliçesi ile teminat altına alınan konut ve işyerleri için ödemeler yapmaktadır. DASK ödeme yaparken, konutun Bakanlık tarafından az hasarlı mı yoksa hasarsız mı olduğu ile ilgilenmez.
Kat mülkiyeti ve kat irtifakı bulunan, tapuda mesken şeklinde geçen bütün konutlara DASK sigortası yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmayan, arsa tapulu olan ruhsatsız olan, tapuda mesken olarak geçen konutlara da DASK sigortası düzenlenebilmektedir.
DASK yenileme işlemi yapılmazsa altyapı hizmetlerine yönelik yeni abonelik işlemleri gerçekleştirilemez. Yani meskene elektrik, su ve doğalgaz bağlantısı yapılmaz. Bu durum, yalnızca yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp meskenin kullanımını olanaksız hale getirebilir.
Tazminatlarda DASK'ın açıkladığı metrekare birim maliyeti kullanılıyor. 100 metrekare evi olan bir depremzedenin alacağı maksimum tazminat 301 bin 600 TL. Konutları 120 metrekare olan bir depremzede ise DASK'tan 361 bin 920 TL alabilir. Konutlar 150 metrekare ise tazminat miktarı 452 bin 400 liraya yükseliyor.
Konut Kredisi Çektim, Dask ve Konut Sigortası Zorunlu mu? Evet konut kredisi kullandığınızda konut sigortası ve Deprem sigortası zorunlu. Çünkü; Kredi çektiğinizde kredi parasına karşılık banka konutunuzu rehin almaktadır.
Kanuna göre zorunlu deprem sigortasını (DASK) yaptırmamış olan depremzedeler yıkılan, ağır veya orta hasarlı konutları için hak sahibi olamıyor. Yani DASK'ı olmayan depremzedenin, devletin yapacağı konutları 20 yıla varan taksitle alma hakları bile yok.
üzerinde “mesken” olarak inşa edilmiş olması koşulu aranır. Buna göre, Tapu Müdürlükleri tarafından düzenlenmiş, tapu kaydını içeren ve özel mülkiyete tâbi olan (başka bir deyişle hazine ve kamu arazisi üzerinde bulunmayan) binalar Zorunlu Deprem Sigortası kapsamındadır.
DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri