Satış-Kanuni ipotek işleminde kanuni ipotekten kaynaklanan tapu harcı ve damga vergisini alıcı mı öder satıcı mı? Lütfen sohbete katılmak için Giriş . kanuni ipotek tesisi için Tarifenin 7. Pozisyonu uyarınca, malik yani satıcı öder.
İpotek harcı binde 4,55, damga vergisi binde 9,48 ve döner sermaye ücreti olmak üzere ipotek bedeli üzerinden ipotek masrafı hesaplayabilirsiniz. 100.000 TL'lik bir ipotek için kabaca 455 TL ipotek harcı, 948 TL damga vergisi, 1.299 TL döner sermaye bedeli ortalama 2.800 TL gibi bir hesaplama yapmak doğrudur.
2023 Yılı Tapu Harcı Döner Sermaye Bedeli
Tapu işlemlerinde 2023 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 519 TL ve ilave hizmet bedeli 71 TL olmak üzere toplam 590 TL'dir.
İpotek işlemlerinde ipotek meblağının binde 4,55'i oranında tapu harcı binde 9,48'i oranında da damga vergisi alınmaktadır. Ayrıca döner sermaye ücreti alınacağı da bilinmelidir.
İpotek, mevcut veya doğacak herhangi bir alacak için taşınmaz malın güvence altına alınması, bir alacağın teminatı olarak taşınmazın teminat gösterilmesidir. Bir taşınmaz üzerinde, rehin tesisi için taşınmazın tapuya kayıtlı olması zorunludur. Kanundaki istisnalar dışında ipotek ancak tescille doğar.
İlgili 36 soru bulundu
Fek belgesinin alınıp ilgili birime başvuru yapılmasıyla, gayrimenkul üzerindeki ipotek 1 veya 2 hafta içerisinde kaldırılır. İpotek fekki harcı ise farklı tutarlar sunar. Yıllara göre belirlenen fek harcı, ödenmesi ile ipotek kaldırılma işlemi yapılır.
İpotek ve ipoteğe bağlı alacaklar için Türk hukukunda bir zamanaşımı uygulanmamaktadır. Aynı koşullar ipoteğin kaldırılması (terkine zorlama) davası için de geçerlidir. İpoteğin kaldırılması (fekki) davası için kanunda hak düşürücü süreler ön görülmemiştir.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Tapu Harcı Ödenebilen Bankalar. Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası
İnteraktif vergi dairesi üzerinden tapu harçlarınızı kredi karti ile de yatırabilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi Tapu Harcı Ödeme: https://intvrg.gib.gov.tr/tapuborcsor… Üçüncü Yol İse İnternet Bankacılığı Ziraat bankası ve garanti bankasından tapu harçları yatırılabiliyor.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir. Tapu harcı dışında döner sermaye ve ilave hizmet ücreti ödenerek tapu devir masrafı tamamlanır.
İpoteğin Kurulması ve Kaldırılması Yolları
Buna göre ipotek hakkının kurulabilmesi için taşınmazın sahibinin tapuda tescil talebinde bulunması ve tapu memurunun da tescil işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilen tescil sonrasında taşınmaz üzerinde ipotek hakkı kurulmuş olacaktır.
Bankadan fek yazısının istenebilmesi için ev kredisi borcunun tamamının ödenmiş olması gerekir. Gayrimenkul sahibi, konut kredisi aldığı bankaya başvurarak fek yazısı hazırlanmasını ister. Bankalar, ipotek fekki yazısı ücreti talep edebilmektedir.
4. İpotek Tahsis Ücreti. Konut kredisinde banka teminat olarak alacağı evin üzerine koyulan ipoteğin işlemleri için 200-350 TL arasında değişen ipotek ücreti tahsil edebilir.
Taşınmaz malların alım satımında tapu idaresi tarafından tahsil edilen tapu harcı, ülkemizde tamamı alıcı tarafından ödenene fakat resmiyette her iki tarafın eşit olarak ödemesi gereken bir bedeldir.
e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için taşınmaz sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi bilgileri ile giriş yaparak tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Alıcı satıcının kusuru dışında kefiyen alımdan vazgeçerse bu durumda satıcıya ekspertiz masrafını ödemesi gerekir. Yine alıcı farklı bir servisten ekspertiz raporu almak isterse bu durumda da masrafları kendisinin karşılaması gerekir. Bu durumlar haricinde sorumluluk tamamen yetkili bayiye aittir.
İpotek konusu borç ödenmezse alacaklı, icra müdürlüğü kanalı ile ipotekli taşınmazın paraya çevrilmesini talep edebilir. İpotekli taşınmazın satışı, haczedilmiş ve satışa çıkarılmış taşınmazların satışı gibi icra müdürlükleri kanalı ile yapılır. Rehnin paraya çevrilmesi takip yolu, kural olarak ilamsız icra yoludur.
Emsal teşkil edecek kararla ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bankalardan ev kredisi kullananlarda alınan ekspertiz ve ipotek bedellerinin tüketicilere geri ödenmesi gerektiğini bildirdi.
İpotek senedinde yıllık fazi oranı da bulunur ve ipotek bedeli her sene bu faiz oranında yenilenir. İpotek harcı ipotek ile sağlanan borç miktarı üzerinden binde 4,55 olarak hesaplanır (bankalar bu masraftan muaftır).
İpotek kesin borç ipoteği olup faizsiz olduğu kararlaştırılmış olsa bile borçlu temerrüde düşürülmüşse alacaklı faiz isteyebilir. MK'nun 766-a maddesine uygun olarak kurulmuş bir ipotek olmadığından davacının ya- bancı para alacağının tamamından ipotekli taşınmazın sorumlu tutulması mümkün değil- dir.
İİK 148. Maddesinde “Taşınmaz ipotek alacaklısı, yetkili veya taşınmazın bulunduğu yer icra dairesine elindeki ipotek belgesinin akit tablosunun tapu idaresince verilmiş resmi bir örneğini ibrazla alacağın miktarını bildirir ve 58 inci maddeye göre takip talebinde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri