Vekalet süreleri, tarihi, yetkiler, kişi ve gayrimenkul bilgileri, alım- satımı yapılacak taşınmazın arsa-lokasyon bilgilerinin tam ve doğru şekilde belirtilmesi önemlidir. Sonraki edinimler için alınan vekaletler için noterden alınan vekaletnamelerin içerik ve yetkileri önem taşır.
3. Tapu Vekaleti İçin Nereye Başvurulur? Vekaletnamenin kanuni açıdan geçerli olabilmesi için T.C. kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı ya da pasaport ve 2 adet vesikalık fotoğrafla birlikte notere başvuruluyor. Böylece tapu için vekil atama işlemi tamamlanmış oluyor.
Gerçek Kişilerde: Tapu vekaleti verecek şahsın T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı ya da pasaport, Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğrafı gerekir. Tüzel kişilerde: Nüfus cüzdanı, Yetkili kişinin imza sirküleri, Yetkili kişinin talimatlarını içeren imzalı belge gereklidir.
Birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesini sağlayan vekaletname isimli bu belge ile gayrimenkul alım-satımı ya da kiralaması da yapılabilmektedir. Tapu işlemlerinin bir başkası tarafından gerçekleştirilmesi için verilen vekalete tapu vekaleti denir.
Vekalet verilecek kişinin adı-soyadı, TC kimlik numarası, açık adresinin mutlaka notere bildirilmesi gerekmektedir. Vekâletname bir tüzel kişi için örneğin bir şirket için çıkacaksa, imza sirkülerinin notere ibrazı gerekmektedir. Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin vergi numaralarını bildirmeleri zorunludur.
İlgili 36 soru bulundu
Vekalet verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ile vekalet verilip işlemler halledilebilir. Notere gitmek zorunludur ancak vekalet veren kişinin notere gitmesi zorunlu değildir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Çeşitli sebepler nedeniyle tapuya gidemediğiniz durumlarda kendinize almak istediğiniz herhangi bir taşınmazı, vekalet vererek de satın alabilirsiniz. Ev, iş yeri, arsa, tarla gibi tüm taşınmazlar için alış vekaletnamesi vererek kolayca işlem yaptırabilirsiniz.
Noter Tapu Vekalet Ücreti 2023
Noterde vekalet vermek için vekalet verecek olan kişinin son 6 ayda çekilmiş olan 2 adet fotoğrafı ve kimliği, vekalet verilecek olan kişinin ise kimliği gereklidir. Noterde verilecek olan tapu vekalet ücreti 304 TL'dir.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
Bu noktada satıcı, kendi adına düzenlenmiş olan bloke çeki bankadan sorgulattıktan sonra imza anında bloke çek teslim edilir ve aynı anda işlemler gerçekleşmiş olur. Alıcı nakit olarak ödeme yapacaksa, para sayıldıktan sonra memur huzurunda imza sırasında ödeme yapılır ve imzalar atılır.
NOTER EV/ARSA/TARLA TAPU VEKALETNAME ÜCRETİ 2023
Noter 2023 ev, arsa, tarla tapu ücreti 500 TL'den başlıyor. Devir için vekalet gerekiyorsa bu ücret 240 TL'den başlayan bir hizmet bedeli bulunuyor.
Boşanma Davaları, Tanıma ve Tenfiz Davaları gibi Dava Vekaletnameleri Özel Vekaletname olup bu vekaletnamenin düzenlenmesi için Notere gidilirken vesikalık fotoğraf götürülmesi gerekir.
Vekilin, vekalet görevini kötüye kullanması sonucu taşınmazı bir üçüncü kişiye devretmesi halinde gerçek hak sahibi kişi vekilin sorumluluğu nedeniyle vekilden tazminat isteyebileceği gibi taşınmazı devralan kişiye karşı açacağı tapu iptal ve tescil davası ile de taşınmazı geri alabilir.
Vekaletin türüne göre değişir. Doğrudan vekalet varsa vekil vekalet verenin ad ve hesabına işlem yapar vekalet verene parayı ödersiniz. Dolaylı vekalet varsa kendi adına vekalet veren hesabına yapar parayı vekile ödersiniz.
Satış için de aynı şekilde süreli ya da süresiz vekalet verilebilir fakat adres belirtmek gereklidir. Tapuya gidemeyeceğiniz durumlarda vekalet verdiğiniz kişi, sizin adınıza alım işlemlerini yaparak tapu işlemlerini tamamlayabilir.
Vekâlet veren kişi adına bir başkasının vekâlet düzenlettirmesi mümkün değildir. Vekil tayin edilecek kişinin ayrıntılı nüfus bilgilerinin (Baba adı, doğum tarihi, T.C. Kimlik numarası) getirilmesi yeterli olup, şahsen gelmesi zorunlu değildir.
Bilindiği üzere normal şartlarda gayrimenkul üzerinde (satış, ipotek tesis etme, bağışlama vb) işlemler yapabilmek için şahsen başvuru gerekmektedir. Ancak noterde / konsoloslukta düzenlenen vekâletname ile bir başkası vekil kılınabilecek ve yapılmak istenen işlemlere ilişkin o kişiye yetki verilebilecektir.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Eğer 65 yaş üstü olduğunuz halde mülkünüzü satmaya mecbur iseniz tek çareniz tanıdığınız birine noter aracılığı ile vekâlet vermeniz ve bu vekâlet verdiğiniz kişi üzerinden satışı gerçekleştirmeniz.
Başka İlde Yaşayan Birine Vekalet Verme
Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir. Fotokopiyi çıktı alıp notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
»BAŞKA İLDEKİ BİRİNE VEKALET VERME«
Elinizdeki bu nüfüs cüzdanı fotokopisi ve sizin kimliğiniz ile beraber notere giderseniz vekalet verecek olduğunuz kişi olmadan da vekalet çıkartabilirsiniz. Daha sonra çıkardığınız vekaleti posta yolu ile vekalet verdiğiniz kişiye gönderirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri