Bu sebeple de yanlış bilgi veren kişilerin alacağı tapu rayiç bedeli cezası, faiz işleminden de geçiriliyor. Tapu değerini eksik bildiren kişilerin yaptığı işlem tespit edildiğinde, aradaki fark tahsil ediliyor. Ayrıca bu kişilere ödemeleri gereken gerçek harcın %25'i oranında da ceza kesiliyor.
Tapuda rayiç bedeli düşük göstermek gibi durumlarda uygulanan cezalardan biri vergi ziyaı cezası olarak biliniyor. Eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25'i ceza olarak tahsil ediliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düşük beyan tespiti yapılırsa, tapuda evin değerinin düşük gösterilmesinin cezası hem satıcı hem alıcıdan gecikme faizi ile talep edilir. Aynı zamanda evin değerinin eksik beyanı sebebi ile tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir.
Bilindiği üzere tapudaki işlemlerde gayrimenkulün satış değeri, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında bedel beyan edilememektedir. Ancak emlak vergisinin tespiti için belirlenen bu rayiç bedeller genellikle gerçek değere göre oldukça düşük olmakta ve güncel rakamları yansıtmamaktadır.
Bu noktada size önerimiz evin bedelini en az belediyenin rayiç bedeli üzerinden göstermeniz. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda vergi borcu ödemek zorunda kalabilirsiniz. Zaten konut kredisi alabilmek için de kullandığınız kredi tutarının üzerinde bir rayiç bedeli olmak zorunda.
İlgili 34 soru bulundu
Dolayısıyla tapu harcının daha az çıkması için, tapuda evin bedeli düzenlenen belgelerde düşük gösterilebiliyor. Ancak doğru ve tam ödenmeyen tapu ve harçlar sebebiyle taşınmazı alana da, satana da belli miktarlarda ceza kesiliyor.
RAYİÇ BEDEL GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDİR, NE KADARDIR? Rayiç bedel geçerliliği için bir süre belirtilmemiştir. Fakat yıl geçtikçe piyasa değerleri değiştiğinden dolayı yenilenmesinde fayda var.
Tapu harcı, hem alıcı hem de satıcı farklı bir karar vermediği sürece, ortak olarak eşit miktarlarda ödenmesi gerekmektedir. Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir.
Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, pişmanlık zammı gecikme zammı oranında uygulandığından, 5801 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişiklik pişmanlık zammı oranını da değiştirmiş olup, 21.07.2022 tarihinden itibaren uygulanacak pişmanlık zammı oranı %2,5 olmuştur.
RAYİÇ BEDELE YENİ AYAR!
Tapu dairelerinde harca esas bedelin asgari tutarı taşınmazın belediyede gözüken rayiç değerine bağlıdır. 2023 yılında emlak vergi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 61.46 seviyesinde artırıldı.
Yanıtı CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz'ın haberinde. Gayrimenkulün gerçek bedeli ile satış bedeli arasındaki fark şimdilerde yüzde 350'lere kadar ulaşıyor. Rayiç bedel bir taşınmazın piyasadaki alım satım bedelini ifade ediyor. Yani taşınmazın ne kadar yüksek ise o oranda da bir vergi ödenmesi gerekiyor.
Zaten konut kredisi kullanıyorsanız, kullandığınız konut kredisinin üzerinde rayiç bedel göstermeniz gerekir. Maliye bu konuda sorgulama yapıyor. Kesinlikle kullandığınız krediden daha az rayiç bedel göstermeyin. Hatta en garantisi kredinin biraz daha üzerinde rayiç bedel göstermektir.
Malın değerinin altında satılmasını engellemek ve pazarın dengesini korumak gibi oldukça önemli bir işlevi vardır. Arz-talep dengesinin bir sonucu olan rayiç bedel, sadece alım-satım işlerinde değil sigortalama ve vergilendirme bedellerini belirlemek için de kullanılır.
2019/1 sayılı genelge gereği, değerleme raporu düzenleme tarihinden itibaren üç ay geçerlidir.
Yeni eklenen Emlak Vergisi Bildirim Sureti / Rayiç Bedel Sorgulama hizmeti ile artık e-Devlet Kapısı üzerinden alınabilecek Barkodlu Emlak Rayiç Değeri Belgesi ile belediyeye gelmeye gerek kalmadan tüm resmi kurumlarda işlemler hızlı ve zaman kaybı yaşamadan yapılabilecek.
TAPU HARCINI KİM ÖDER? Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin %2'si oranında tahsil edilir.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Ancak satış bedelinin mülkün rayiç bedelinden düşük olmaması gerekir. İşte konut rayiç bedelinin önemi bu noktada ortaya çıkar. Devir işlemlerinde hem alıcı hem de satıcıdan satış bedelinin binde 20'si oranında tapu harcı alınır.
Tapuya gitmeden önce konutun bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek rayiç bedel alınması gerekir. Bu süreçte alıcının yasal bir yetkisi olmadığı için belediyeye satıcının gitmesi daha uygun olur.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Tapuda beyan edilen düşük rayiç bedelin düzeltilme imkânı mevcut. Hukuki cezalarla karşı karşıya kalmamak için satıcı ve alıcı beyan ettikleri değerin düzeltilmesini talep edebilir. Tabii bu talep için vergi memurları tarafından henüz bir inceleme başlatılmamış olması gerekir.
Tapu harcı pişmanlık dilekçesinin, harcın ödenmiş olduğu vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Tapu harcı pişmanlık beyannamesi, ilgili maliye kurumuna verildikten sonra, belgeyi veren kişinin tapu harcı pişmanlık zammını da ödemesi gerekmektedir.
Her yıl arz-talep dengesine bağlı olarak rayiç bedel yeniden belirlenir. Bu durum eğer alım satım işi tekrar olacaksa aydan aya dahî değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri