Resmi sicil niteliğine haiz tapu sicilinin resmi makamlar tarafından tutularak hakkı güvence altına alır. Bu kayıtlarla birlikte kanun koyucu tarafından tapu siciline bağlanan hukuki sonuçlar söz konusu hukuki duruma güvenilerek gerçekleştirilir[7].
Devletin Sorumlu Olduğu Tapu Sicil Kayıtları
Hatta, 15.3.1944 tarih ve 13/8 sayılı İBK göre devlet Medenî Kanunun kabulünden önceki eski tapu sicil kayıtlarındaki yanlışlıklardan da sorumludur. aynı şekilde kat mülkiyeti kütüğünün tutulmasından da devlet, MK. 917 m. göre sorumludur (KMK m.11).
Yevmiye Defteri ve Belgeler
Yevmiye defterine her yıl birden başlayarak numara verilir. Tapu kütüğüne ilişkin tüm talepler (tescil, düzeltme veya terkin) tapu dairesinde öncelikle kayıt sıra numarasına göre yevmiye defterine kaydedilir. Günlük tutulan bu deftere, talebin yapıldığı saat ve dakika da yazılır.
“Tapu sicili herkese açıktır.” “İlgisini inanılır kılan herkes, tapu kütüğündeki ilgili sayfanın ve belgelerin tapu memuru önünde kendisine gösterilmesini veya bunların örneklerinin veril- mesini isteyebilir.”
Her gayrimenkul bulunduğu bölgedeki tapu siciline kaydedilir. Eğer sınırları birden çok bölgede bulunan bir gayrimenkul varsa söz konusu gayrimenkul her iki bölgedeki tapu sicilinde de gözükecektir. Ancak (satış vb) tescil işlemleri, gayrimenkulün büyük kısmının bulunduğu tapu dairesinde yapılacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Evlerin tapu kaydına bakmak için iki yöntem mevcuttur: İlgili kurumlara başvuru yapmak ya da işlemi internet üzerinden gerçekleştirmek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün çalışmaları doğrultusunda geliştirilen uygulamalar ile tapu bilgileri internetten kolayca öğrenilebilmektedir.
Tapu sicili ilgilisinin sahip olduğu hakların, işlem ve hukuki güvenliklerinin, taşınmaza ilişkin unsurların tespitin de önem taşımaktadır. Aynı zaman da tapu sicilleri kayıt altına alınmış bilgilerin doğruluğuna karine oluşturmaktadır. Tapu sicili taşınmaz üzerindeki ayni hakları aleni hale getirmektedir.
Eski Türk Medenî Yasasının 928., Yeni Yasanın ise 1020. maddelerine göre tapu kayıtları herkese açıktır. İlgililer her zaman tapu kayıtlarını ve bu kayıtların dayanağı olan belgeleri inceleyebilirler. Dayanak belgelerden olan yönetim plânı da her ilgili tarafından istendiğinde incelenebilir.
Türk Medeni Kanunu'nun 120.maddesi gereğince; Tapu sicili herkese açıktır.
MADDE 7 – (1) Tapu sicili, aşağıda belirtilen ana ve yardımcı sicillerden oluşur: (2) Ana siciller: a) Tapu kütüğü, b) Kat mülkiyeti kütüğü, c) Yevmiye defteri, ç) Resmî belgeler (resmî senet, mahkeme kararı ve diğerleri), d) Plân. (3) Yardımcı siciller: a) Aziller sicili, b) Düzeltmeler sicili, c) Kamu orta malları ...
Tapu sicili, taşınmazlar üzerindeki ayni hak ve sınırlı ayni hak durumunu göstermek üzere, Devlet tarafından tutulan resmi bir sicildir.
Tapu kayıt örneği için tapu müdürlüklerine gitmenize gerek yok! Taşınmaza ait detaylı bilgilerin yer aldığı resmi işlemlerinizde kullanabileceğiniz tapu kayıt örneğini e-Devlet Kapısı üzerinden web tapu sistemine giriş yaparak alabilirsiniz.
Tapu Sicil Müdürlüğünce Düzeltmenin Yapılması
“Tapu sicilinde değişiklik, hak sahibinin istemine ya da yetkili makam veya mahkeme kararına istinaden yapılır. Tapu sicilindeki değişiklikler, üzerinin kırmızı mürekkepli kalemle çizilip, değişiklik tarih ve yevmiye numarasıyla yeni kaydın yazılması suretiyle yapılır.
Tapu Envanter Defteri, Tapu Sicili Tüzüğü ile yeni getirilmiş bir Defterdir. Tapu Envanter Defteri, Tapu Müdürlüklerindeki Kütük, Zabıt Defteri, Yevmiye Defteri ve Resmi Senet Ciltleri ile Yardımcı Sicillerin kaydedildiği Defterdir (TST m. 80).
Tapuya şerh koymak; taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulamadır. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenir. Bu uygulama, taşınmazı satın almak isteyen kişilere sınırlı kullanım hakkının bulunduğunu gösterir.
Tapu sorgulama işlemi, tapu dairelerine gidilerek yapılabileceği gibi tapuya gitmeden de online olarak da yapılabilir. Tapu bilgileri ise, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile internet üzerinden kolayca şekilde öğrenilebiliyor.
Son dönemlerde en merak edilen ve İnternetten araştırılan konulardan biri, başkasına ait tapu sorgulama işlemlerini yapılmasıdır. Ancak başkasına ait olan tapu işlemlerinin yapılması mümkün değildir. Bu işlem sadece kişinin kendi üzerine olan ve kayıtlı bulunan tapular üzerinden gerçekleşebilir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Tapu sicili devlet tarafından gayrimenkullerin gıyabında bulunan hakların durumunu gösteren resmi belgedir. Bu kayıt üzerinde tapu unsurlarındaki bütün hareketler görülebilir. Tapu sicili içerisinde taşınmaz malın bütün bilgileri yer alır.
Kamu görevi ifa eden avukatların vekâletname ibraz etmeden yazılı olarak talepte bulunması koşuluyla (idaremizce istem belgesi düzenlenecektir) bir memur huzurunda tapu sicilini inceleyebilmeleri ve görevleri sırasında kendilerine kolaylık sağlanması gerekir.
Tapu: Bir taşınmaz malın yüzölçümünü, numarasını (pafta, ada ve parsel olarak), mahallesini ve sahibini gösterir belgedir.
Tapu kayıtlarına güvenerek taşınmazı satın alan iyiniyetli kişiler için olağan zamanaşımı süresi işler ve 10 yılık sürenin sonunda tapu geçerli hale gelir. Ayrıca 6098 sayılı TBK 39.maddesi bir yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür, maddeye göre bir yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli olur.
Tapu, bir kişi üzerine olabileceği gibi birden fazla kişi üzerine de düzenlenmiş olabilir. Bu durumda tapu, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişi ya da ortağın mülkiyet hakkına sahip olduğunu belirtir. Bu şekilde birden fazla maliğin düzenlendiği tapuya hisseli tapu denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri