Ölenin eşine miras 1/4 oranında geçmektedir. Eğer üvey nineniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey nineye geçer, üvey nine ölmüş ise (dedenizden sonra ölmüş ise), o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçer.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Bir gayrimenkulün birden fazla kişi adına kayıtlı olmasına ortak tapu denir. Örneğin bir daireyi 2 ortak satın almak isterlerse tapu hisseleri 1/2 + 1/2 olarak yarı yarıya ortak olarak tescil edilir.
Hisse bir gayrimenkulün, birden fazla kişiye ait olduğunu bildirmektedir. Bu durumdaki tapular, hisseli tapu olarak bilinir. Pay, yapının bulunduğu arsa üzerinde o bağımsız bölüme ait olan arsa oranıdır. Payda ise pay edilen ana gayrimenkulü ifade etmektedir.
Bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kişilerin yanıt aradıkları soruların en başında ise “Tapuda hisse pay payda ne demek ?” sorusu bulunmaktadır. Yapının yer aldığı arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak adlandırılmaktadır. Payda ise pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade etmektedir.
Özellikle de kesir üzerinden gösterilmekte olan pay ve paydayı anlatmak mümkün olmaktadır. Bilindiği üzere kesirler üzerinden pay üst kısma yazılmakta olup payda ise alt bölüme yazılmaktadır. Böylelikle bir bütünün kaç eşit parçaya ayrılmış durumda olduğu ve bu parçalardan kaçının alındığı anlaşılır bir hal almaktadır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile birlikte hisse senedinin yasal adı pay senedi olmuştur. Bu nedenle, yazımız içerisinde, pay senedi ifadesini de kullanacağız, her ikisi de aynı kavramdır.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare, 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu varsayalım. 12 no'lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor. Bu örnekten hareketle arsa payı hesaplanırken şu formül ile ilerleniyor: 1000 metrekare / 169 x 20 = 118,343 metrekare.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
Arsa payı, bir kişinin kat mülkiyetine sahip olduğu bir yapıda, toplam arazi üzerindeki sahip olduğu payı ifade eder. Örneğin, bir apartman dairesine sahip olan bir kişi, toplam araziye göre belirlenen arsa payına sahiptir ve bu pay, tapu kayıtlarında belirtilir.
Tapu bölünmesi işleminin gerçekleşebilmesi için bazı şartlara uyması gerekiyor. Bu şartlar arasında; * Tarımsal alanlarda her bir parselin en az 5000 metrekare olması gerekiyor. Dolayısıyla 10.000 metrekareden daha küçük bir parselin bölünmesi müracaatı onaylanmıyor.
Normal bir dairenin arsa payı en az 50 m2 olmalı.
Hisseli tapu ayırma işlemi ifraz olarak bilinirken tapuları birleştirme işlemi de tevhid olarak biliniyor. Eğer bir taşınmaz üzerinde birden fazla paydaşın hakkın söz konusu ise dilerseniz hisseli tapuyu ayırma yöntemine başvurabilirsiniz.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Hisseli tapunun bölünmesini yapan kişi serbest harita mühendisidir. Bölme işlemi yapılacak olan alana ait çap ve aplikasyon krokisi ilgili müdürlük tarafından düzenlenerek verilir. Söz konusu arsanın yer aldığı alana göre yetkili kurumlardan karar alınmasının akabinde ayırma işlemi başlatılır.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Anonim şirketlerde hisse (pay) sahibi olmak, şirketin kârına ve yönetimine ortak olmak anlamına gelir. Ayrıca hissedarlar, şirketin yönetsel işlemlerine de katılma hakkına sahiptirler. Paylar, şirketin hisse senedi piyasalarında alınıp satılabilir ve yatırımcılar tarafından yatırım aracı olarak kullanılabilir.
Kesirlerde pay üst kısma yazılırken payda kesrin altına yazılmaktadır. Bu işlem sayesinde bütün bir parçanın kaç eşit parçaya bölündüğünü ve bölünen parçalardan kaçının alındığını hesaplamak kolay olmaktadır. Bir bütünün eşit parçalara bölünmesi ile pay ve payda elde edilmektedir.
Payda: Herhangi bir bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını gösterir. Pay: Parçalar arasında kaç tanesinin alındığını ifade etmektedir. Görüldüğü gibi kesirler üzerinden pay üst kısmı yazılır ve payda ise alt bölüme yazılır. Bu sayede bir bütünün kaç eşit parçaya ayrıldığı ve bu parçalardan kaçının alındığı anlaşılır.
Paydalar paylardan büyük olduğu için paydaları paylara kalanlı da olsa bölebiliriz. Basit kesirlerde paylar eşit ise paydası küçük olan kesir daha büyüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri