Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
Birçok kişi evlerini inşa ederken önce arsa satın alır ve ardından bina inşaatına başlar. Bu nedenle, tapu kayıtları ilk olarak arsa olarak kaydedilir. Ancak inşaat tamamlandığında, binanın varlığına dair bilgiler, resmi evraklara dahil edilmelidir.
İskanı alınmamış ve kat irtifakı bulunmayan yapılardan daire aldığınızda hisseli tapu çeşitleri almış oluyorsunuz. Halk arasında “arsa tapulu” olarak da bilinen bu binalar tapu kayıtlarında gözükmezler. Eğer, arsa tapulu bir binadan daire alıyorsanız, binanın yapıldığı arsadan pay almış oluyorsunuz.
Arsa tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir? Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Bu nedenle arsa tapulu bir evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırmıyor.
1-İMAR DURUMU
Arsanızın üzerine ev yapmadan önce dikkat etmeniz gereken ilk madde “arsanızın imar durumudur”. Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Arsa tapulu ev satın aldığınızda bu, kat mülkiyetli tapuya geçemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Kat irtifakı ve iskan alımı gibi gerekli işlemler tamamlandıktan sonra arsa tapulu daireleri kat mülkiyetli tapuya dönüştürmek mümkün.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Arsa/arazi tapulu yapı denilince aklımıza gelmesi gereken durum (imar planı olan yerde dahi olsa), bu tür tapu olarak ifade edilen yapıların çok büyük bir ihtimalle ruhsat alınmadan kaçak şekilde inşa edilmiş ve birçok kurumla başı belada olan yapılar olduğudur.
İskan ruhsatı alınır alınmaz, ilgili kısım “arsa” yerine “bina” olarak değiştirilerek kat mülkiyeti tapusu elde edilmiş oluyor. Bunun için belediyelerin iskan ruhsatı vermeye karar verdiğinde, bunu bildiren yazıyı tapu kadastroya göndermesi ve tapu müdürlüğünün gerekli düzeltmeyi yapması yeterli oluyor.
Bir başka ifadeyle, müstakil tapu, tek kişinin mülkiyetindeki tapudur. Müstakil tapulu taşınmaz sahibi iseniz, hiç kimseye bağımlı olmadan ya da herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmadan taşınmazınız üzerinde özgürce tasarrufta bulunabilirsiniz.
Bir kişinin tapu kaydında arsa veya tarla vasfıyla kayıtlı mesken olarak kurulmuş binalar kanun hükmünde kararname gereği zorunlu deprem sigortasına dahil edilmiştir.
Kat mülkiyet tapunuzu aldığınızda, kredi çekmek, evi satışa çıkarmak ve kiralamak adına kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle ev satın alırken, kat mülkiyeti için tapuya bakmalı ve mülkiyeti olan tapu tercih edilmelidir. Kat Mülkiyeti Almak Zorunlu Mu? Kat mülkiyeti alınması zorunlu değildir.
Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar
Arsa tapusunda bir inşaat bulunmaz. Kat irtifakı tapusu için inşaatın başlaması ancak tamamlanmaması gerekir. Kat mülkiyeti tapusunda da tamamlanmış bir inşaat söz konusudur. Kısaca; inşaat boyunca geçerli olan kat irtifakı, geçici bir süreliğine alınacak belgedir.
Arsa alırken tapu üzerinde haciz ve ipotek gibi herhangi bir şerhin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca arsanın tek kişiye ait mi yoksa hisseli mi olduğunun bilgisinin alınması gerekmektedir.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır.
Alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı satış bedelinin %2'si olarak hesaplanır ve vergi dairesine yatırılır. Arsa tapu harcı hesaplama işlemi için, satış bedelinin %4'lük oranı kullanılır. Arsa tapulu daire satın alma, birçok açıdan risk içerebildiğinden uzmanlar tarafından tavsiye edilmez.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Normal bir dairenin arsa payı en az 50 m2 olmalı.
Arsa tapusu hazine arazisi kapsamında ise ve gecekonduda oturanlar “işgalci” konumunda ise devletten arsa satın alınıp, kentsel dönüşüm kapsamında bina inşa edilebilir. Kaçak arsa tapulu binalar da dâhil olmak üzere kat mülkiyetli ve kat ittifaklı binalar da kentsel dönüşümden yararlanabilir.
Arsa tapusunun hisseli olması hâlinde bir ya da birkaç hisse için kredi verilmez. Hisseli tapusu bulunan arsalar, ancak hisselerin tamamı alınacaksa krediye uygun olarak değerlendirilir.
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için tapu sicil müdürlükleri ve kadastro müdürlüklerinde ödenecek toplam ücret, yöresine ve binanın metrekaresine göre 100 ile 550 lira arasında değişecek.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri