İFRAZ (ayırma); Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın, düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemidir.
İfraz işlemi; parselasyonu yapılmış ve imar mevzuatındaki koşulları karşılayan büyük ölçekli arsaların, daha küçük parsellere ayrılması amacıyla talep edilen bir süreçtir. İfraz işlemlerinden önce arsanın parselasyonda tamamlanmış olması gereklidir.
Bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için parsel ayrılma yani ifraz işleminin yapılması gerekmektedir.
Buna göre; ifraz işlemi, haritası ilgilisi tarafından serbest harita mühendisine yaptırılıp, kadastro müdürlüğünce kontrol edilmesi gereken işlemlerdendir.
İfraz işlemi, genellikle arsa veya tarla gibi büyük bir taşınmazın bölünerek, daha küçük parçalara ayrılması için yapılır. Bu sayede, taşınmazın değeri artar ve daha küçük birimler halinde satılabilir veya kullanılabilir hale gelir.
İlgili 39 soru bulundu
4) İfraz-Tevhit Harcı Tarifesi, İfraz-Tevhit Harcı Hesaplama
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 84. maddesine göre ifraz ve tevhit harcı metrekare başına en az 0,05; en çok 0,15 TL olarak tahsil edilir.
Bu düzenleme ile de küçük alanların ifrazına engel olunmaktadır. Yani 5 bin metrekareden küçük araziler ifraz edilemez. Ayrıca yola cephesi olmayan araziler üzerinde ifraz yapılamaz. Söz konusu parseller ifraz edilerek yol oluşturulamaz.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
İfrazlı bir arsa, ifraz şartları başlığı altında belirtilen tüm koşulları sağlamış bir arsa niteliği taşıdığından ötürü alınmasında hiçbir sakınca olmayan arsalardır. Ancak; üzerine bir yapı yapmak konusu ya da arsa değeri hesaplanırken imar durumu netleştirilmelidir.
Peki, hisseli ifraz nedir ? Hisseli ifraz, bir taşınmaz üzerinde hak sahibi paydaşların ayrı ayrı adlarını ve oransal hisse sahipliklerini gösteren belgeye denmektedir. Hisseli tapularda hisse sahiplerinin arsa ya da tarlanın hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmaz.
İfraz Nedir? İfraz; tapu sicilinde tek bir parselden meydana gelen bir taşınmazın, imar planına uygun biçimde hazırlanmış haritalar üzerinde birden fazla parsele ayrılmasına verilen isimdir. İfraz işlemi sonucunda ayrılan parseller tapuya tescil edilir.
İFRAZEN TAKSİM, tapuda hisseli olarak tescilli taşınmazdaki ortaklığın, taşınmazın ifraz edilerek hissedarlara paylaştırılması işlemidir.
Kanunun, ifraz koşulları ile ilgili olan 8'inci madde 3'üncü fıkrasındaki düzenleme; “Belirlenen parsel büyüklüğü; mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektar ve marjinal tarım arazilerinde 2 hektardan küçük olamaz.
6292 sayılı Kanun'un 8. maddesine bu Kanun'a göre proje alanı olarak belirlenen bölgelerdeki her ölçekteki imar planları ve değişiklikleri ile bu planlara dayalı olarak yapılacak imar uygulamaları, parselasyon planları, ifraz ve tevhit işlemleri proje alanı sahibi idare tarafından yapılır ve Çevre ve Şehircilik ...
İfraz Harcı Nasıl Hesaplanır? Parselin ifraz işlemi öncesi değeri üzerinde ödenecek harç tutarı hesaplanır. Bu tutarın emlak beyan değerinden (bağlı bulunduğu belediye belirler) düşük olmaması gereklidir. Tapu ifraz harcı belirlenen değer üzerinden binde 9.9 oranında tahsil edilir.
Bir arsanın imar durum belgesi bulunur. Böylece imar durum belgesi içerisinde; arsanın ne kadar büyüklükte bir inşaata hakkınız olduğunu, inşa edilecek binaların kaç katlı olacağı ya da ne kadar büyüklükte olacağı, ifraz şartları ve arsa üzerinde bulunan nasıl bir yapılaşma olacağını görebilirsiniz.
Öncelikle, imarlı, ifrazlı, parsellere ayrılmış bir arsa almış olmanızı diliyoruz. Zira yasalara göre her arazi arsa değildir ve imarsız arazilere ev inşa etmek yasaktır... İmar izni bulunan bir araziye sahipseniz hayalinizdeki evi gerçeğe dönüştürmek için öncelikle bir yapı ruhsatı almanız lazım.
1-İMAR DURUMU
Arsanızın üzerine ev yapmadan önce dikkat etmeniz gereken ilk madde “arsanızın imar durumudur”. Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir. Fakat alıcı ve satıcı, kendi aralarında anlaştıkları takdirde satış değerinin yüzde 4'ü tek bir taraf tarafından da ödenebilmektedir. Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 45. maddesinde ifraz şartları belirtilmiş ve ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamaz denmektedir.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
İfraz suretiyle en fazla beş adet parsel elde edilir, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamaz." kuralı yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri