Kat İrtifakı Nedir, Nasıl Kurulur? Kat irtifakı meselesi özet olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Biçimsel anlamda bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir inşaatta hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Kat irtifaklı daire alma mümkündür ancak daire alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz.
Kat İrtifakı Tapu Yerine Geçer Mi? Kat irtifakı tapu belgesi yerine geçmesi söz konusu değildir. Çünkü tapu belgesi doğrudan taşınmazın kalıcı olduğu bir belgedir. Bu nedenle tapu belgesi yapıda tüm alt yapı ve inşaat aşamaları tamamlandıktan sonrasında yasal merci üzerinden alınır.
Kat irtifakı, arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkını ifade eder ve henüz tamamlanmamış inşaatlarda hak sahiplerinin paylarını gösterir. İnşaat sırasında alınan kat irtifakının inşaat tamamlandığında kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir.
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kat İrtifaklı Daire Alınır mı? - Emlaksitem. Kat irtifaklı bir daire her şeyi kapsanmış bir şekilde risk analizi yapılmış ise gönül rahatlığıyla alınabilir ve orada eksiksiz, sorunsuz şekilde yaşanabilir.
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
Arsa tapusunda, üzerinde yapılacak binaya dair hiçbir düzenleme bulunmadığından; inşaat tamamlanıp kat mülkiyeti tapusu çıkartılana kadar olan süreçte tüm devir ve satış işlemleri kat irtifakı tapusu ile sağlanır.
KAT İRTİFAK TAPUSU İLE DAİRE ALINIR MI? Kat irtifak tapusu ile hukuken daire alınabilir, buna engel yoktur.
Kat irtifakı, bir projenin tamamlanmadığı fakat inşaat onayının alındığı durumlarda verilen tapu cinsidir. Kat mülkiyeti ise sahip olduğunuz taşınmazın proje bitiminde, ancak iskân temin edildikten sonra alınabilen tapu cinsidir.
Kat İrtifakı Depremde Yıkılırsa Ne Olur? Kat irtifakı üzerine DASK yaptırılabilir. DASK yapılan tüm kat irtifakı tapularının hakları doğal afetler doğrultusunda korunur. Hak sahipleri de hak talep edebilir.
Kat irtifakı, bir projenin onaylandığı anlamına gelir; kat mülkiyeti ise sahip olduğunuz daire ya da dükkânın projeye uygun bir şekilde inşa edildiğini belirtilir. Dolayısıyla kat mülkiyetinin olmaması, güvenlik konusunda sorun teşkil edebilecek durumlarla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir.
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
Kat irtifaklı daire almanın dezavantajları
Projeye aykırı biçimde yapılmasından dolayı kredi kullanılamaması, Otopark ve depo gibi ortak alanların dairelere dâhil edilememesi sebebiyle diğer hak sahiplerinin ilgili konut hakkında yıkım kararı aldırması gibi neticelerle karşılaşılmasına sebebiyet verebilir.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Kat İrtifaklı Arsa Tapusu
Kat irtifaklı arsa tapusunu elinde bulunduran alıcı, tapuyu aldığı yılın sonuna kadar belediyeye emlak vergisi bildiriminde bulunacak. Kendi arsa payına düşen vergiyi izleyen yıldan itibaren "arsa vergisi" ödeyecek.
Kabaca açıklamak gerekirse kat irtifakı, arsa ile kat mülkiyeti arasında geçiştir. Kat irtifakı, kişinin arsa payına bağlı olarak kurulur. Bu nedenle, arsa payından ayrı olarak devredilemez. Bunun sonucu olarak, kat mülkiyetine geçilmemiş bağımsız bölümün devri durumunda arsa payı ile kat irtifakı birlikte devredilir.
Ev sahibi, bu tapu eşliğinde Tapu Müdürlüğü'ne giderek kat mülkiyetli tapu alabilir. Kat irtifaklı tapular da konut kredisi için uygundur; fakat bankalar, kat mülkiyeti tapusunu daha çok tercih eder.
Üzerinde kat irtifakı kurulmuş ve yapı kullanma izin belgesi alınmış olan yapılarda; Kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine zorunlu deprem sigortası poliçesi dâhil hiçbir belge aranmaksızın kat mülkiyetine resen ...
Kat irtifakı tapu örneği, yalnızca binanın yapım süreci tamamlanıncaya kadar geçerli oluyor ve bina tamamlandıktan sonra irtifak tapusunun mülkiyet tapusuna dönüştürülmesi gerekiyor. Kat irtifakı tapusu mülkiyet tapusuna çevrilirken ortaklar arasında anlaşma şartı aranmıyor.
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılmayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
Kat irtifakı, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olarak ifade edilmektedir. Kısaca kat irtifakı, paylı mülkiyete tabi bir arazide paya bağlı bir sınırlı ayni haktır.
Arsa payına bağlı şekilde düzenlenen kat irtifakı tapusu ile ise ilgili kişi inşaatına başlanmamış bir projede hak sahibi olduğunu kanıtlayabilir. Öte yandan kat mülkiyeti tapusu ise ya da arsa payını değil, söz konusu ana gayrimenkuldeki bağımsız alanları da tanımlayan özel bir mülkiyeti temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri