VASİYETİN TENFİZİ; malikin taşınmazını, ölümünden sonra tasarruf etmesini istediği gerçek ya da tüzel kişileri tespit ettiği vasiyetnamesinin, vasiyetname alacaklısı ya da alacaklıları adlarına tescil edilmesi işlemidir.
Bir kişinin ölümünün ardından, mirası üzerinde, isteklerinin yerine getirilmesi gerekir. Vasiyetin düzenlenmesinin ardından, bazı hukuki işlemlerin yapılması gerekir. Bu hukuki işlemler vasiyetnamenin tenfizi olarak adlandırılır.
Vasiyetname ile belirli mal vasiyeti gerçekleştirilmişse, atanmış ve yasal mirasçılar, kendisine belirli mal vasiyet edilen kişiye karşı vasiyet yükümlüsü olurlar. Vasiyetnamenin tenfizi davası, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa vasiyeti yerine getirme görevlisine karşı açılır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi vasiyetnamede mirasçı olması istenilen ve belirtilen kişiler mirasçı sıfatına sahip olduklarından mahkemeden veraset ilamı alırlar. Veraset ilamıyla birlikte açılan vasiyetnamenin mirasçısı oldukları kayıt altına alınır. Dolayısıyla vasiyetnamenin tenfizini talep edemezler.
Vasiyet alacaklısı, kendisine vasiyet edilen şey üzerindeki mülkiyet hakkını ancak bu malın vasiyetin yerine getirilmesi (tenfizi) yoluyla kendisi adına tescili sonucunda kazanır. Vasiyetnamenin tenfizi davası, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa ona, yoksa yasal veya atanmış mirasçılara karşı açılır.
İlgili 19 soru bulundu
İstanbul ilinde görülen tanıma tenfiz davalarında İstanbul Barosu Tavsiye Ücret Tarifesi 2023 gereğince avukatlık tavsiye ücreti tutarı 35.000 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma avukatı ile görüşerek dava ve danışmanlık için en doğru ücret bilgisini alabilirsiniz.
Vasiyetnamenin tenfizi, vasiyet alacaklısı tarafından talep edilebilecektir. Alacaklı, vasiyet alacaklısı olduğunu öğrenmesinden itibaren 10 yıllık hak düşürücü sürede vasiyetnamenin tenfizi davası açabilir. Vasiyet alacaklısı, vasiyetnamenin tenfizi davasını yasal ve atanmış mirasçılara karşı açacaktır.
Vasiyetin iptali davası neticesinde mahkeme vasiyetnamenin iptaline karar verirse vasiyetnamenin tenfizi davası da konusuz kalır. Bu durumda dava açılırken alınan mahkeme harç ve masrafları da vasiyet alacaklısının üzerinde bırakılır.
Vasiyetname düzenlendikten sonra vasiyetçi el yazılı ya da resmi vasiyetname yapma imkanı bulursa ya da 1 ay içerisinde ölmezse sözlü vasiyetnamenin bir hükmü kalmaz. Ancak ölüm gerçekleştiği takdirde vasiyetname halihazırda tanıklar tarafından mahkemeye iletildiği için mirasçıların herhangi bir sorumluluğu olmaz.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman vasiyetnamenin tenfizi davalarının ortalama olarak 4 ila 8 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 1-2 yıla kadar uzaması mümkündür.
Vasiyet Alacaklısının Kendisinin Tescil İstemi:
Lehine belli bir mal vasiyet edilen kişi hakim tarafından tescil için yazılan bu yazı, tenfiz kararı ve vasiyetnamenin onaylı bir örneği ile ilgili tapu sicil müdürlüğüne müracaat etmelidir. Bu müracaat neticesinde tescil işlemi vasiyet alacaklısı adına yapılır.
Vasiyet alacaklısının alacağı taşınır bir mal ise vasiyetnamenin tenfizi davası neticesinde söz konusu taşınırın vasiyet alacaklısına teslim edilmesine karar verilir. Miras hukuku teknik bilgi gerektiren bir alan olması nedeniyle mutlaka alanında uzman bir miras hukuku avukatına danışılmalıdır.
Öncelikle bilmelisiniz ki; vasiyetname kendiliğinden bozulmaz. Mirasçılardan birinin vasiyetnamenin iptali için dava açması gerekir. Hiç bir mirasçı yasal süresi içinde dava açmazsa vasiyetname geçerli olacaktır.
Tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir. Bu kararlar kendisine karşı tenfiz istenen kişinin Türkiye'deki yerleşim yeri, yoksa sakin olduğu yer mahkemesinden, Türkiye'de yerleşim yeri veya sakin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinden istenebilir.
Özellikle boşanma davaları için velayet, nafaka, mal paylaşımı vb. konuların Türkiye'de de geçerli olması için dava açmak şarttır. Tanıma tenfiz davası açma süresi bu yönüyle mahkeme kararının kesinleşmesinden hemen sonra olarak ifade edilebilir.
Malın üçte birinden azının vasiyet edilmesi müstehaptır. Vârisler fakir ise vasiyet etmemek daha faziletlidir. Terekenin üçte birinden daha fazla olan veya vârislerden herhangi biri lehine yapılacak vasiyet ise diğer vârislerin iznine bağlı olarak geçerlidir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 5/63).
Vasiyetname üzerinde yapılan değişikliklere mirasçıların itiraz etme hakkı bulunmamaktadır.
Böylece uygulamanın başladığı günden bu yana yapılan toplam sorgulama 6 milyon 320 bin 260 oldu. Öte yandan Bakanlık, vatandaşların sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnamelerini görüntüleyebilmeleri için 22 Şubat 2018'de e-Devlet üzerinden "vasiyetname sorgulamayı" da hizmete sundu.
Noterde Yapılan Vasiyetname Geçerli Midir? Resmi vasiyetname resmi memur olan noter tarafından da düzenlenebilir. Noter, kanunla kendisine vasiyetname tanzim edebilme yetkisi verilmiş bir görevlidir. Dolayısıyla noterde yapılan vasiyetname geçerlidir.
Bu kapsamda vasiyet alacaklısı, yasal ve atanmış mirasçılar ile birlikte tapu tescil işlemlerini yapabilecektir. Vasiyetnamenin tenfizi davalarında davacı, vasiyetname ile kendisine belirli mal bırakılan kişidir.
Madde 2 - Noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinden 783,82 TL düzenleme ücreti alırlar. Bu işlemlerden vazgeçme veya bunların feshi, iptali ve değiştirilmesi yukarıda belirtilen ücretin üçte biri oranında ücrete tabidir.
Vasiyetnamenin iptali davasının bir yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Ancak her durumda, vasiyetnamenin açıldığı an itibariyle on yıl içinde dava açılmalıdır. Bu on yıllık süre, davanın açılması için azami olarak öngörülen süredir.
Maddi ve şekli anlamda kesin hüküm teşkil eden yabancı mahkeme kararları için tanıma tenfiz yapılabilir. Tenfiz , yabancı bir mahkeme kararının icrai etkilerinin ülkemizde icra edilebilmesi demektir.
Tanıma, bir yabancı mahkeme ilamının, tanındığı ülkede kesin hüküm kuvveti kazanmasıdır. Tenfiz ise tanımanın bir adım ötesinde, yabancı mahkeme ilamının tenfiz edilen ülkede tanınarak icra edilebilir hale gelmesidir. Tenfiz kararı niteliği itibariyle tanımayı da içerir.
Açıklayıcı şekilde konuşmak gerekirse başka ülkedeki mahkemenin vermiş olduğu kararı tanır ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde uygulanmasına karar verir.Tanınan kararın ardından yerel mahkeme tanıma ile ortaya çıkan kararı icra ederek hükmü geçersiz kılabilir ve buna da tenfiz denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri