Bu noktada, zemin kat olarak görülen bölüm altında kalan yerler, bodrum kat olarak adlandırılırken, zemin kat denilen bölge; imar planına göre binanın kat adedinin en altında bulunan katı ifade ediyor.
Zemin kat iskan edilebilir ve emsale dahildir.
Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir. Zemin katın ticari faaliyetlerde kullanılması halinde ise kat yüksekliği 4 metreye kadar çıkarılabilir.
Kaba inşaatlarda kullanılan +1,00 kotundan farklı olarak döşeme betonları döküldükten sonra, inşaatın ince imalatların düzgün olması için +1 kotu verilir. Bu artı bir kotu ince imalatlar için kullanılacak referans kottur. Bu kotun kaba imalatlar ile hiç bir alakası yoktur.
c) Kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiçbir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
İlgili 44 soru bulundu
Bu noktada, zemin kat olarak görülen bölüm altında kalan yerler, bodrum kat olarak adlandırılırken, zemin kat denilen bölge; imar planına göre binanın kat adedinin en altında bulunan katı ifade ediyor.
Yönetmeliğe göre bağlantılı olduğu bağımsız bölümün veya bulunduğu katın brüt alanının %10'unu aşmayan zemin terasları, taban alanına dahil edilmez. Dolayısıyla bunlar emsal hesabına da dahil edilmez.
Yatırım amaçlı bir mülk satın alıyorsanız, zemin kat sizin için yüksek binada en iyi kattır. Özellikle orta ölçekli şehirlerdeki insanlar üst katları tercih ederken, daha büyük şehirlerdeki alıcılar zemin katlarını tercih etmektedir.
Emlak alım ya da satımı sırasında da daha yüksek kar elde edilebilecek bir alan olması dolayısıyla ev alırken bu risksiz katlardan yani ara katlardan ev almak avantajlıdır.
Ancak kat sayısını hesaplarken, tüm betonarme döşemeleri saymak gerekir. Örneğin; bodrum + zemin + 7 kat + çatı katı olan bir proje toplamda 10 katlıdır ve ortalama 100 cm kalınlığında radye temeli olmalıdır.
c) Konut bölgelerinde zemin ve normal katlarda 3.60 metre, ç) Zemin katında ticaret yapılabilen konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 5.5 metre, diğer katlarda 3.60 metre, kabul edilerek uygulama yapılabilir.
Bitişik ve blok nizam yapıların dışında kalan parseller için zemin katlar için kat yüksekliği azami 4 metre, diğer katlar için 3 metredir. Ayrık nizam yapılarda, tamamı konut için kullanılması şartıyla, zemin katlar için azami 4 metre, diğer katlar için 3.80 metre olarak yönetmelikle belirlenmiştir.
Evin en değerli katı son Kattır. Zemin kat hariç dairenin diğer tüm kartlarının fiyatı aynıdır. Fiyat zemin katda ucuz olur, dairenin ön cephesi arka cephesine göre pahalı olur.
Buna göre kat adetleri binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanacak. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiçbir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamayacak.
Arazi eğimi nedeniyle tabii veya tesviye edilmiş zeminin üzerinde kalan tüm bodrum katlar ile zemin kat izdüşümüdür. *Kapalı çıkmalar, TAKS hesabına dahil edilmez. tamamen toprağın altında kalan kısım bina izdüşümü dışına taşan kısım TAKS'a dahil değildir.
Madde 13 - Yapıların bodrum katında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Aslında bu sorunun cevabı da binanın yapısına ve dairenin konumuna göre değişiyor. Kuzey cepheye bakan bir giriş kat daire şüphesiz ki daha soğuk olacaktır ve ara katlara göre daha zor ısınacaktır. Altında ve üstünde başka daireler olan katlar her zaman daha iyi ısınır.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar. Kolonların çatlamasıyla birlikte, kolonların taşımış olduğu tabliyeler kırılmaya başlar.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır.
Yüzde 30 İmarlı Ne Demek? “yüzde 30 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %30, yani 0,30'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %30'u kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 300 m2'yi geçmemelidir.
(3) Zemin katta kendi parsel hududu dışına taşmayan, hangi katta yapılırsa yapılsın 0.20 metreyi geçmeyen, kullanım alanına dâhil edilmeyen motif çıkmalar yapılabilir.
Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekânlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekânlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri