Gayrimenkulün büyüklüğü, brüt alan ve net alan olarak ifade edilir. Net metrekare, gayrimenkulün duvarlar arasındaki “süpürülebilir alan” olarak ifade edilen kısmıdır. Brüt metrekare ise gayrimenkulün aktif kullanım alanları dışındaki bölümleri de kapsar.
Arsadan pay verilerek sağlanan kat irtifakı tapularında dış brüt alan hesaplamak oldukça kolaydır. Örneğin; tapuda 100 metrekare alan varsa ve evin kullanılmayan alanlar dâhil ölçümü 90 metrekare ise 10 metrekarelik bir dış brüt alan söz konusudur.
75 M2 Brüt Daire Alanı İçin Örnek Hesaplama
75 m2 brüt alan olsun. 1500/100=15 m2 alan brüt alandan çıkarılacaktır. 75-15=60 m2 alan dairenin net alanıdır.
Brüt metrekare, mülkün dış duvarlarından ölçülen kapalı alanın tamamıdır yani size ait olacak toplam alanı ifade eder. Bu alana duvarlar ve kolonlar yani fiziken kullanamayacağınız alanlar da dahildir. Yapı içindeki balkon, merdiven boşlukları, asansör, oda bölmeleri gibi alanlar brüt metrekareye dahildir.
Net alan: Bağımsız bölümün içerisinde, duvarlar hariç, bunların arasında kalan alandır. Brüt alan: Bağımsız bölümün duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alandır.
İlgili 32 soru bulundu
Brüt kelimesi “kesintisi yapılmamış, kesintisiz” anlamına gelir. Emlak sektöründe ise brüt, gayrimenkulün toplam alanını ifade eder. Gayrimenkulün büyüklüğü, brüt alan ve net alan olarak ifade edilir. Net metrekare, gayrimenkulün duvarlar arasındaki “süpürülebilir alan” olarak ifade edilen kısmıdır.
Dikdörtgen gibi köşeli bir odanın metrekaresini öğrenmek için iki duvarın uzunluklarını ölçüp birbirleri ile çarpmak gerekir. Bu işlem her oda, banyo ve mutfak için gerçekleştirildikten sonra sonuçlar toplanır. İç alanların metrekarelerinin toplamı da evin net metrekare bilgisini verir.
Artık 2020 yılından itibaren projelendirilmiş tüm gayrimenkullerin Net ve Brüt m2leri tapularda yazmaya başladı. İlerleyen zamanlarda bu m2 algılarının değişeceğini umuyorum. Beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilir veya Abone Olabilirsiniz.
Evim kaç metre karedir diyorsanız, bunu ancak tapu dairesinde veya belediye imar müdürlüğünde binanızın birer projesi mevcuttur. Dairenizin kaç metre brüt veya kaç metre net olduğunu ancak oradaki projesine bakarak öğrenebilirsiniz. yani dairenizin arsa payı yaklaşık 51 m2 dir arsa payınız normaldir.
- Brüt metrekare: Evin kat ya da bina içerisindeki çiziminden varolan tüm toplam alanları ifade eder. Bu toplam alanın içerisinde; duvarlar, kolonlar, balkon, taraça, merdiven boşlukları, kat içindeki asansör boşluğu gibi alanlar yer alır. Kısaca fiziken kullanamayacağınız alanlardır.
Toplam inşaat alanı içerisinde tüm alanlar bulunmaktadır. Brüt alanlar üzerinden toplam inşaat alanı hesaplamak gerekir. Net alan içerisinde bazı alanların çıkarılması söz konusudur. Dolayısıyla net alandan gitmek yanlış olacaktır.
Bu bilgiler ışığında, ideal bir 3+1 daire, ortalama olarak 90-121 metrekare arasındaki ölçüleri kapsar.
Bağımsız inşaat alanının duvarlar dahil alanı olduğu için yapı için belediyeye ödenen vergiler brüt alan üzerinden hesaplanır.
DASK primi, “teminat tutarı*tarife fiyatı” formülü ile hesaplanır. Teminat tutarının hesaplanması ise “yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyeti*dairenin brüt metrekaresi” formülü ile yapılır.
Gayrimenkulün değeri, öncelikle daha az tapu harcı ödemek amacıyla piyasa değerinden düşük gösterilmektedir. Tapu harcı alım satımda her bir taraf için %2 olmak üzere toplam %4 uygulanmaktadır.
Tapu harcını hesaplamak için alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış-satış fiyatları üzerinden işlem yapmak gerekir. Hesaplama kapsamında hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2'si kadar toplamda %4 olacak şekilde (her bir taraf %2) harç öder.
Tapuda bedeli 'vergi değeri' kadar göstermek
Yani tapuda gayrimenkulün gerçek satış değeri değil, vergi değeri veya biraz üstü gösteriliyor. Mesela, yukarıda da örnek verdiğimiz 400 bin liralık ev, gerçek değeri olan 400 bin üzerinden satılıp, tapuda vergi değeri kadar yani 100 bin lira olarak gösterilebiliyor.
Evlerin tapusunda 'kat irtifakı' ya da 'kat mülkiyeti' gibi ifadeler yer alıyor. Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor ama bu ifadeler iskanla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Tapuda genellikle brüt metrekare yer alıyor. Yani bu daha fazla alan demek oluyor. Net ve brüt metrekare farkı önüne geçebilmek için çıkan kanun ile birlikte artık tüketici aldığı evin hem net, hem de brüt metrekaresini görebilecek.
Eski tapularda sadece binanın yapıldığı arsa alanı ve bu arsadaki pay gösterilir, evinizin metrekaresi yazmaz. Mesela eviniz 500 m2 arsa üzerine yapılan bir binada ise tapuda yüzölçümü hanesinde sadece 500 m2 yazar. Yeni tapularda ise binanın yapıldığı arsanın alanı, evinizin net alanı ve brüt alanı yazar.
Daire tapusu, inşaat halindeki veya yapımı tamamlanmış olan binada ve arsada daireye ait yer olduğunu tescil eden tapu türü olarak geçiyor. Bu tapuyu alırken tapu üzerindeki daire numarasıyla satın alınacak dairenin numarasının birbirine uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Maalesef tapu kadasronun verdiği tapu senedi üzerinde bir dairenin net metre karesi ve brüt metre karesi yazmıyor. Dairenin, bağımsız bölümün arsa payları da açık bir şekilde belirtilmiyor. Ama yeni çıkacak bir yasa ile tapu senetlerinde bağımsız bölümlerin net metre kareleri ve brüt metre kareleri yazılı olacakmış.
Tapu üzerine ait olduğu kişinin bilgileri ekleniyor. Mülkün metrekaresi, niteliği ve bağımsız bölüm numarası yazılabiliyor. Bir mülkün haklarının tamamına sahip olmak için kat mülkiyeti tapusu önem taşıyor.Uygun şekilde tamamlanmamış inşaatlar ve iskan almamış binalar kat mülkiyeti tapusu alamıyor.
E-Devlet üzerinden tapu nasıl sorgulanır? E-Devlet şifrenizle www.turkiye.gov.tr adresine girdiğinizde arama butonuna tapu yazdığınızda sayfa sizi tapu sorgulama ekranına yönlendiriyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adresine giriyorsunuz, orada kimlik numaranıza ait kayıtlı tapu bilgileri geliyor.
Şimdi formüle edelim:Arsa payının ev metrekaresine oranı hesaplamasında tapuda belirtilen alanın metrekare cinsinden değeri, X olsun. Bölümden arsa sahibine düşen pay, Y olsun ve bölüm değeri de Z.Arsa sahibi olan kimsenin, arsa genelindeki hisse payının metrekare cinsinden değeri; (X/Y)*Z formülü ile elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri