Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Dijital ürünler oldukları için oda termostatlarında bu tarz durumlarla sıklıkla karşılaşılabilir. Termostat pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunmaması halinde ya da kombinin devreye girmemesi durumunda tespit edebilirsiniz. Bu arızanın giderilmesi için pillerin değiştirilmesi yeterlidir.
Termostat pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunmaması halinde ya da kombinin devreye girmemesi durumunda tespit edebilirsiniz. Bu arızanın giderilmesi için pillerin değiştirilmesi yeterlidir.
Oda sıcaklığı ayarlanan dereceye geldiğinde yani 23° olduğunda kombi çalışmayı durduracaktır. Bu değerin altına düştüğü zamansa kombi yeniden çalışmaya başlayacaktır. Oda termostatının çalışma prensibi işte bu şekildedir.
Bütün sistem termostat tarafından otomatik olarak çalışır. Dijital kumanda sayesinde uzaktan kontrol sağlanır. Bütün ısı seviyesi radyatör (petek) sıcaklığına göre değil ortam sıcaklığına göre ayarlanır. Çünkü, bu sistemde ana fikir ortam sıcaklığıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Oda termostatı 1˚C sıcaklık hassasiyetli ise ortam sıcaklığı 24˚C ye geldiğinde kombi kapanır, 23˚C ye geldiğinde tekrar çalışır. Unutulmaması gereken diğer bir husus ise oda termostatı hassasiyeti markadan markaya farklılık gösterebilmektedir.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Termostatın Kapalı Kalması:
Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir.
Oda Termostatı Kalibrasyonu Nasıl Yapılır? Genel olarak, sıcaklık kalibrasyon ayarı -8 ile +8 °C arasında yapılabilir. Sıcaklık kalibrasyonu için önerilen ayar 0.0 °C dir. Sıcaklık kalibrasyon ayarının yapılması termostat marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Elektrikli kombinizi de doğalgazlı kombinizi de oda termostatları ile kullanmazsanız gereğinden fazla doğalgaz ya da elektrik tüketmiş olursunuz. Çünkü oda termostatı ile çalışmayan ısıtıcılar peteklerden dönen suyun sıcaklığına göre çalışıp çalışmama kararı verirler. Yani evimizin sıcaklığı kaç derece bilmezler.
Örneğin oturma odası gibi. Tercihen camlara ve kapıya yakın olmayan şekilde konumlandırılmalıdır. Kapıya yakın konması gerekiyorsa arada en az 50 cm bulunmalıdır.
Oda termostatı kullanılmayan kombiler, cihaz üzerindeki ayar düğmesi ile ayarlanan tesisat gidiş-dönüş suyu sıcaklığını referans alarak çalışır. Ortamdaki ısı ihtiyacı ancak tesisat suyunun soğuması ile anlaşılabildiği için pompa, ısıtma devresi açık olduğu sürece çalışmaya ve dolayısıyla elektrik tüketmeye devam eder.
Oda termostatı kullanmak kesinlikle bir tasarruf sağlamanızı sağlayacaktır. Bu konuda detaylı bilgiye sahip olmanız hangi termostata gerçekten ihtiyacınız olduğunu öğrenmenizi ve daha kolay karar vermenizi sağlayacaktır.
Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır.
Oda Termostatı Faturanızı Nasıl Etkiler? Oda termostatı çalışma prensibi bakımından gereksiz enerji tüketimini ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple de doğalgaz faturası üzerinden büyük bir etki sağlar. Kontrollü bir ısıtma sistemi için oda termostatı kullanımı önerilmektedir.
“Kablosuz oda termostatı kaç metreden çeker?” sorusu, ortalama 30 metreye kadar olarak yanıtlanabilir.
Doğalgaz ve elektrik faturalarında tasarruf sağlayan akıllı oda termostatları enerji tüketimini kontrol altında tutarak faturadaki tutarı düşürüyor. Akıllı ev teknolojileri son yıllarda önemli bir gelişim gösterdi. Bunlardan biri de oda termostatları.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 16-18°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 22°C, banyo için 24°C'dir.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Oda termostatının sıcaklığı doğru hissedebileceği iç duvar ve oda içi gibi bir yere monte edilmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra en ideal kullanım için oda termostatı, kış şartlarındaki en ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır.
Dijital termostatların temel çalışma prensibi, mekanın sıcaklığını sürekli olarak ölçmek ve belirlenen hedef sıcaklığa ulaşmak için ısıtma veya soğutma sistemini kontrol etmektir. Sensörler, mekanın anlık sıcaklığını algılar ve bu veriyi işlemek için mikro işlemcilere iletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri