Sabah uyandığınızda kahve içmek, tarihsel olarak çok tercih edilen bir şey olsa da, vücudu buna alıştırmak iyi değildir. Kafein sadece çok yorgun hissedildiğinde tercih edilmelidir. Sabahları meyve ve çay gibi şeyler, kahveden daha iyi gelecektir.
Her akşam aynı saatte yatmak ve sabah aynı saatte kalkmaya çalışmak uyku düzeninizi ayarlamanın ve biyolojik saatinizi çalıştırmanızın en pratik yolu. Odanızın ses ve ışıktan uzak olmasına ve uyku saati düzenine dikkat ederek kaliteli bir uyku uyumanız ve güne enerjik başlamanız kolaylaşır.
Peki, gün boyu enerjik olmak için ne yapmalı? Yeterli uyku, fiziksel aktivite, stres kontrolü ve dengeli beslenme gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak beslenme programınıza ekleyebileceğiniz bazı besinler enerji seviyesinin korunmasına ve daha iyi hissetmenize katkı sağlayabilir.
2) Uyku için kendinize yeterli süre ayarlamaya çalışın. İhtiyaç duyulan uyku süresi kişiler arası farklılıklar gösterse de, ertesi gün dinlenmiş uyanmak için ihtiyacınız olan ortalama uyku süresi 7-8 saattir.
İlgili 29 soru bulundu
Kansızlık, karaciğer ve kalp yetmezlikleri, enfeksiyonlar, vitamin eksiklikleri, uzun saatler süren iş temposu, duygu durum değişiklileri, uyku bozuklukları, stres ve depresyon hallerinin sonucunda ortaya çıkabilir.
Yani gece 03:00'te yatan bir kişi gündüz 15:00 te uyansa 12 saat uyur fakat kendini 6 saat uyumuş gibi hisseder. Peygamber efendimiz yatsı namazını kıldıktan sonra evine giderek erkenden yatardı.
b1, b2, b3, b5, b6, b12 ile birlikte folik asit, biotin, kolin, ve inositol vitaminlerinden oluşan karışım üründür. Tiamin (b1 vitamini) normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur. Riboflavin (b2 vitamini) yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.
Bu da yorgunluk ve halsizlik yaratır. Bu yüzden daha fazla demir içeren yeşil sebze, kurutulmuş meyve ve tahıl gevreklerinden bolca tüketmelisiniz. 4 Daha bol balık, tavuk, peynir, fasulye ve yumurta yemelisiniz... Çünkü vücut için gerekli Omega 3 bu besinlerde bulunuyor.
Enerjinizi artırmada yardımcı olan en önemli besinlerden biri olan proteinlerde özellikle gerekli olanlardandır. Yumurta, az yağlı et, tavuk, balık, fasulye, soya fındık ve az yağlı süt enerji veren protein kaynaklarından bazılarıdır. Su tüketimi en büyük ihtiyaçlardan birisi ve en önemlisidir.
Sabah uyandığınız zaman tıpkı yüzünüzü yıkamak gibi vücudunuzu da yıkamanız lazım. Bu yüzden uyanır uyanmaz bir bardak su veya bitki çayı içmek bu saatler için en uygunu.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Her gün düzenli bir şekilde spor yapmak, yaklaşık 1 saat kadar yürümek, dışarıda vakit geçirmek, hafta sonları eve kapanıp yatmak yerine çeşitli aktivitelere katılmak, psikolojik halsizlik ile başa çıkmak yolları olarak gösterilebilmektedir.
Yorgunluktan şikâyet eden kişide, önceden tanı koyulmamış bir kalp sorunu, aritmi, düşük tansiyon, böbrek üstü bezlerinde düzensizlik, tiroidin az çalışması hatta herhangi bir organda kanser gibi bir rahatsızlık bulunuyor olabilir. Kısacası sabah yorgunluğu hafife alınacak bir durum değildir.
Sabahları yorgun uyanmanın pek çok hastalığın belirtisi olabileceğini söyleyen Yağbasan, şu bilgileri verdi: “Vitamin eksiklikleri, tiroid hastalıkları, kanser hastalıkları, kalp hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, akciğer problemleri, kas iskelet sistemi hastalıkları, mide barsak hastalıkları, uyku ...
Kırmızı et: Balık gibi kırmızı et de yüksek protein içeriği sayesinde toklukta etkilidir. Protein yönünden zengin besinler arasında, balık etinden sonra en çok tok tutan besindir. Yoğurt: Yoğurt; süt proteinleri, kalsiyum içeriği ve probiyotik özelliği sayesinde hem sağlıklı hem de uzun süre tok tutan bir besindir.
Güne daha mutlu ve daha sağlıklı başlamak istiyorsanız mutlaka 7 – 8 saat uyuyun. Bilimsel Not: Araştırmalar günde 7 saatten az uyuyanların beden kitle indekslerinin 7 saatten fazla uyuyanlara göre daha yüksek olduğunu söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri