Satılamaz/Devredilemez Şerhi Satılamaz şerhi için ihtiyati tedbir kararı yerine, tapu memurunun önünde üst sınır ipotek sözleşmesi yapılıp bunun tescili ile de satılamaz şerhinden menfaat elde edecek kişi bakımından hakkın korunmasında etkin bir yöntem tercih edilebilir.
Peki tapuda şerh kimler koyabilir ? Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler hiçbir şekilde sınırlandırılmamıştır, yani şerh koyma hakkına sahip olan herkes tapuya şerh koydurabilir. Fakat kanunlar eşlerin birbirlerine karşı olan haklarını korumak amacıyla özel bir durumda eşlere tapuya şerh hakkı tanımıştır.
Tapuya Şerh Koymak için İstenen Belgeler
Uygulanması talep edilen şerh işlemi için gerekli evraklar bir araya getirilerek tapu ve kadastro müdürlüğüne başvurulabilir. Başvuru işlemi eksiksiz bir şekilde gerçekleştirildikten sonra, harç ve vergiler ödenerek şerh koyma işlemi tamamlanabilir.
2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6.83 olarak belirlenmiştir. Tapu ve kadastroya yapılacak ödemeler, Resmi Gazete'de belirlenen oranlar üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir.
Web tapu sistemine girmenin bir diğer yöntemi ile e-devlet sistemidir. E-devlete giriş yaptıktan sonra “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” seçeneğine giderek “Web Tapu İşlemleri” seçeneği sayesinde online olarak tapu ve şerhlerinize ulaşabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Taraflar evli kaldığı ve taşınmaz aile konutu niteliğini kaybetmediği sürece bu koruma devam edecektir. Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
Tapuya kişisel haklar ya da tasarruf hakkını kısıtlayan haklar gibi çeşitli nitelikle haklar şerh edilebilir. Farklı tip şerhler için farklı belgeler aranabilir. Koyulacak olan şerh için gerekli belgeler ile beraber Tapu Müdürlüğü'ne başvurarak tapuya şerh koydurmak mümkündür.
Tapu Şerhi Nasıl Konulur? Tapuya şerh koymak, tapunun sahibi, davalı ve alacaklı olan kişiler tarafından yetkili mercilere başvuruda bulunularak yapılabilir. Bu işlemler borçlu ile alacaklı arasında meydana gelen anlaşmazlıklarda kullanıldığı gibi genel olarak da uygulanabilir.
ŞERH KONULMUŞ GAYRİMENKUL SATILABİLİR Mİ? Bu sorunun yanıtı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır.
Tapu kütüğüne işlenebilen şerhler arasında Aile Konutu Şerhi de yer almaktadır. Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerinde, mülkiyet hakkı bulunmayan eşin tapuya şerh koydurma şansı vardır. Bunun için resmi evraklar yolu ile müracaatların yapılması zorunludur.
Bunlar genellikle; “tasarruf (egenim) yetkisine ilişkin kısıtlama şerhleri”, “kişisel haklara ilişkin şerhler” ve “geçici tescil (yazım) şerhleri” olmak üzere üç türlüdür.
Söz konusu kanunun sağladığı hak ve menfaatler doğrultusunda tapuya konulan şerh yalnızca sözleşmenin taraflarına değil herkese karşı ileri sürülebilecektir. Satış vaadi, önalım hakkı, ipotek, geri alım hakkı, ihtiyati haciz, aile konutu ve buna benzer birçok tipte tapuya şerh konulabilecektir.
Tapuda şerh olması en net haliyle tapu sahibinin mal üzerindeki haklarının kısıtlanması anlamına gelir. Mal sahibinin tüm haklarıyla birlikte tapuda işlem yapabilmesi için şerhin kaldırılması gerekir.
a) Kanuni Mirasçıların Tescil Talebi
Dolayısıyla vasiyet alacaklısı olan kanuni mirasçı aldığı veraset ilamı ile Tapu Sicil Müdürlüğünden intikal işlemi yapılmasını isteyebilir. Bu intikal işlemi ile taşınmaz mülkiyeti verasette iştirak şekilde gerçekleşir.
Türk Medeni Kanununa göre malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak şekilde tapuya şerh düşülmemektedir. Bu şekilde şerh konulduğunda da şerhin kaldırılması mümkündür. Ancak şerhi kaldırabilmek için böyle durumlarda taraflardan birinin dava açması gereklidir.
Kira sözleşmesi taraflar arasında adi yazılı şekilde yapılmışsa kira sözleşmesinin tapu siciline şerhi için tarafların birlikte başvuru yapması gerekmektedir. Kira sözleşmesi noterde düzenlenmiş veya noter tarafından onaylanmışsa taraflardan biri tek başına da sicile şerh yapabilir.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
sorusunun cevabı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması durumunda borcun ödendiğinde ya da devredilmesi ile birlikte tapu satışı yapılır. Aile şerhi olduğunda veya satılamaz açıklaması bulunduğunda devri ya da satışı kesinlikle gerçekleştirilemez.
Yani oturma hakkı sahibi; ev satılsa dahi bu durumdan etkilenmeyecek olup eğer aradaki ilişki kira sözleşmesi olsaydı kiracı evi terk etmek zorunda kalabilecektir. Bu hak tapu kayıtlarına işlenmekte, dolayısıyla tapu siciline şerh edilebilmektedir.
MADDE 199. Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hakim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.
Aile konutu şerhini tescil ettirmek için eşlerden biri için diğer eşin rızası almaksızın mahalle muhtarından alınacak aile konutu belgesi ve evlilik cüzdanı ile söz konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu dairesine giderek yapılacak başvuru ile Aile Konutu şerhi tescil ettirebilir.
Tapuda aile konutu şerhi koyulması için aile şerhi koydurma ücreti alınmaz. Aile şerhi koyulması harç ve masraftan muaftır.
Konut tapuları üzerine yapılabildiği gibi arsa tapuları üzerine de şerh işlemi uygulanabilmektedir.
e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için taşınmaz sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi bilgileri ile giriş yaparak tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri