Eski Türkçe tarġak “saç tarama aleti” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tarġa- “taramak” fiilinden Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
soru - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe sorıġ “aranan şey, arama” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sor- fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe saymaktan türetilmiştir.
Eski Türkçe toprak “toz, kuru toprak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe topra- “tozlanmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
İpek kelimesinin kökü olan 'ip'ten türemiş dikişte kullanılan iplik (ögel 1978: 138) kelimesi Türkiye Türkçesinde manası genişlese de benzer manada kullanılmaktadır (Türkçe Sözlük 2005: 977).
İlgili 15 soru bulundu
Eski Türkçe yoġrut “katılaştırılmış süt ürünü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yoġur- “kabartmak, yoğunlaştırmak” fiilinden Eski Türkçe +Ut ekiyle türetilmiştir.
Türkçe bir sözcüğü başka dünya dillerinde de tespit edilebilen *par köküyle ilgilidir. Aynı kök Türkçe de parmak adını oluşturmuştur. “bir şeyin ilki, başı” anlamına gelen *par {+nAK} topluluk ekini alarak parmaklar adını oluşturmuştur.
uydu - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uy- “tabi olma, ardından gitme, takip etme, tapma [eskimiş] ” fiilinden Yeni Türkçe +dI ekiyle türetilmiştir.
Etimoloji. Kestane sözcüğünün Eski Yunan'da Teselya bölgesinde bir şehir olan Kastania'dan geldiği iddia edilmektedir. Türkçede ise özellikle Kıpçak ve Oğuz dillerinde kestane sözcüğü yerine koŋur sözcüğü kullanılır.
Eski Türkçe tarı- “ekin ekmek, saçmak” fiilinden Yeni Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe ulaş- “bitişmek, buluşmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe ula- “bitiştirmek, buluşturmak” fiilinden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ula- maddesine bakınız. ulaşım: Münakale, temas. (...)
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
Türkiye Türkçesi yaşa- fiilinden Yeni Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yaşa- maddesine bakınız.
öğretmen - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öğret- fiilinden Yeni Türkçe +mAn ekiyle türetilmiştir.
ödev - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öde- fiilinden Yeni Türkçe +Av ekiyle türetilmiştir.
Köken bilimi. Zekâ sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Arapçada ذكاء, "parıltı", "zihin parıltısı" gibi anlamlara gelmekte; "ateşin harlanması" gibi bir anlamda da kullanılmaktadır. Anlak ise öz Türkçe bir sözcük olup, anlamak (anla-) eylem kökünden türemiştir ve basit anlamıyla, anlama, algılama yeteneği demektir.
İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir.
üzüm - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe üzüm “üzüm (tanesi)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üz- “koparmak” fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
Türkçede genellikle ad ve eylem kökleri tek heceli olduğuna göre, “ıgaç” ve "ağaç" sözcükleri türemiş sözcüklerdir. ' "ig" ve "ag" kökleri üzerindeki ayrıntılı açıklamadan sonra sözcüklerdeki “-aç” ekinin de birliği bilinmektedir.
Kelimenin kökeni
Sakaca rraha (at arabası) ses evrimi ile Zentçe raθa aynı anlamda ve eşkökenli Sanskritçe rátha (ata koşulan tören arabası) eşkökenli Arapça arrādat (عرّادة ) (iki tekerlekli savaş arabası) eşkökenli Latince raeda (dört tekerlekli at arabası).
Etimoloji. 1985 yılında kullanılmaya başlayan İngilizce internet kelimesi, "kendi aralarında bağlantılı ağlar" anlamına gelen Interconnected Networks teriminin kısaltmasıdır. Ön ek olan inter-, İngilizcede arasında ve karşılıklı anlamlarına gelir. Net kelimesi ise ağ anlamına gelir.
Eski Türkçe odun- “uyanmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *od- biçiminden Eski Türkçe +In- ekiyle türetilmiştir.
yara - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe yara sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca yara “geçmeyen yara, ülser, uyuz” sözcüğü ile eş kökenlidir. Türkçe yar- fiilinden türediği düşünülse de, eski ve yeni Türkçede +A ekinin işlevi açıklanamamıştır.
14- tütme, tütsü, tütün sözcükleri de "tüt" kökünden türemiştir.
eldiven - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi el ve Farsça dastuvān veya dastvān دستوان “eldiven” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Farsça dast دست “el” ve Farsça bān بان “tutan, koruyan” sözcüklerinin bileşiğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri