a) Tarifeli sefer: Kalkış saatleri ve ücretleri önceden ilan edilen, halkın kullanımına açık belirli bir düzende yapılan seferlerdir. b) Tarifesiz sefer: Belirli bir düzene bağlı kalmadan tarifeli seferler dışında yapılan seferlerdir.
TARİFELİ KARGO TAŞIMA
İşletmecinin kargo kabul veya dağıtım yaptığı merkezi, şubesi veya acentesinin bulunduğu yerleşim yerleri arasında önceden belirlenen bir ücret tarifesine göre yapılan düzenli kargo taşımalarını, ifade eder.
Tarifeli Taşımacılık: Bir güzergah, zaman ve ücret tarifesine göre yapılan düzenli taşımadır. Tarifesiz Taşımacılık: Bir güzergâh, zaman ve ücret tarifesine göre yapılan arızi ve mekik seferli düzensiz taşımacılıktır.
TARİFESİZ YOLCU TAŞIMA
Önceden bir taşıma hattı ve taşıma güzergahı ile bir zaman ve ücret tarifesi belirlenmeksizin; grup yolcu durumuna göre arızi veya mekik sefer düzenlenerek yapılan düzensiz yolcu taşımalarını ifade eder.
Tarifeli uçuşlar; belirli bir program dâhilinde, ülkeler arasında yapılan sivil havacılık anlaşma kapsamında, tayin olunan havayolları tarafından belirlenen noktalar ve frekans doğrultusunda yapılan uçuşlardır.
İlgili 26 soru bulundu
Low cost hava yolu, gider kalemlerini en düşük seviyeye çekerek ucuz uçak biletini mümkün kılan düşük maliyetli hava yolu firmaları için kullanılan bir tabirdir.
a) Tarifeli sefer: Kalkış saatleri ve ücretleri önceden ilan edilen, halkın kullanımına açık belirli bir düzende yapılan seferlerdir. b) Tarifesiz sefer: Belirli bir düzene bağlı kalmadan tarifeli seferler dışında yapılan seferlerdir.
Dünya ticaretinin büyük bir kısmı denizyolu taşımacılığı ile yapılır. Denizyolu taşımacılığını seçilme nedeni daha ucuz ve daha güvenli olmasıdır.
D2 yetki belgesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından yurt içi tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacak olan gerçek veya tüzel kişilere verilen belge türüdür.
D1 Yetki belgesi: D1 belgesi, tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir. D2 Yetki belgesi: D2 belgesi, tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
Şöyle ki; Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 38.maddesinde “Yolcunun 30 kilograma kadar olan bagajı ücretsiz taşınır.” hükmü yer almaktadır. Bu hükme paralel olarak karayolu yolcu taşımacılığı sektöründeki kural da bilet alan her yolcunun 30 kg'a kadar olan bagajının ücretsiz taşınmasıdır.
Yolcu, kargo ve yük taşıyan araçların kayıt altına alınarak elektronik olarak takip ve denetlenmesini sağlayan bir sistemdir.
ç) D4 yetki belgesi: Ticari olarak, taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak yapacaklara, verilir. (5) F türü yetki belgesi: Ticari amaçla yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
(2) B türü yetki belgesi: Otobüsle uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
C1 yetki belgesi: Hususi eşya taşımacılığı yapacaklara verilir. C1 Yetki belgesi almak veya yenilemek isteyenlerin gerçek kişiler hariç faal vergi mükellefi olmaları, şarttır. C1 yetki belgesi için başvuranların en az, 1 adet özmal birim taşıta sahip olmaları şarttır.
En pahalı olan ise Denizyoludur. -450 km ye olan uzaklıklarda Karayolu Taşımacılığı tercih edilmelidir.
Taşımanın ülke içinde ya da dışında yapılmasına göre uluslararası ve yurtiçi taşımacılık olarak iki sınıfa ayrılabileceği gibi, seçilen taşıma türüne göre de karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu vb. şeklinde farklı gruplara ayrılabilmektedir.
Lojistik de 5 temel taşıma süreci bulunmaktadır. Bu taşımacılık türleri şunlardır; karayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığıdır.
SRC 1, uluslararası taşımacılık yapmak isteyen sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. “SRC 1 ne işe yarar?” sorusunun kısaca cevabı “yurt dışı taşımacılık yapmaya yarayan belgedir” şeklinde verilebilir. Bu belgeyi almak için sürücülerin 32 saatlik bir eğitime katılması gerekir.
Taşıt Kartı: Bir taşıtın yalnız bir yetki belgesinin eki taşıt listesinde kayıtlı olduğunu ve bu belge altında çalıştırılabileceğini gösteren belge. Özmal Taşıt: Yetki Belgesi sahibi adına motorlu araç tescil ve motorlu araç trafik belgelerinde kayıtlı taşıtlar.
Yolcu Listesinin Tanımı: Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan işletmeler, yaptıkları her sefer için yolcu isimleri ve ödedikleri ücretleri gösteren listeyi düzenlemek zorundadır. Bu belgeye yolcu listesi denir.
2 yaşını doldurmuş tüm yolcularımız sadece kendi koltuklarında seyahat edebilirler. 2-12 yaş arası çocuğunuzun bileti için indirimden faydalanabilirsiniz.
İç hat uçuşlarında geçerli olan 65 yaş üstü sınırı, dış hatlarda 60 yaştır. 59 yaşını tamamlamış ve 60 yaşında girmiş bütün yolcular indirim hakkı kazanır. Seyahatin başladığı gün itibari ile 60 yaşında olmalısınız. Yani tam 59 yaşını bitirmiş olmanız şartı koşulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri