Tarih kelimesi Türkçede çok sık kullanılmaktadır. Durum böyle olunca tarih kelimesini sık tekrar etmemiz gereken anlatımlarda bozukluk yaşamamak adına tarihin eş anlamlısı olan sözcükleri kullanmak daha mantıklı olacaktır. Tarih kelimesinin eş anlamı olan sözcük bir tanedir. Tarihin eş anlamlısı "gün" kelimesidir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
[das] yazgı, kader, kısmet, talih, mukadderat.
Sözlükte “unutmak, yanılmak; dalgınlık, gaflet; kolaylık, yumuşaklık, sükûnet” gibi anlamlara gelen sehv kelimesinin terim anlamı için “bilinenin dalgınlıkla unutulması” (Zekeriyyâ el-Ensârî, s. 68), “bilinenin zihne intikal etmemesi / hatırlanmaması, dalgınlık sebebiyle hataya düşme, kasıt ve niyet anlamındaki amdin/ ...
önce, öncelikle, ilk iş olarak, her şeyden önce.
İlgili 31 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler. Eş Anlamlı Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
İLK KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Kendisi gibi eş anlamlısı da sıklıkla kullanılan bir kelime olan ilk kelimesinin eş anlamlısı birincidir.
Yalan söyleyen insanlara ''yalancı'', ''riyakar'' ve ''palavracı'' olarak adlandırılır. Yalan ile eş anlamlı olan kelimeleri örnek cümlelerle derledik.
salak, aptal, budala s. gerizekalı s.
Eksik kelimesinin eş anlamlısı 'az' ve 'noksan' olarak iki farklı sözcük üzerinden ele alınabilmektedir. Türkçede en çok kullanılan eksik kelimesinin eş anlamlıları olarak öne çıktığını söylemek mümkün. Türk Dil Kurumu'na bakıldığında eksik eş anlamlısı 'noksan' ve 'az' kelimeleri karşımıza çıkıyor.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
Kıymet kelimesinin eş anlamı olarak kabul edilen sözcükler, değer, bedel, paha, önem ve eder olarak ifade ediliyor.
Hayat kelimesi için TDK'ya bakıldığında Türkçe eş anlamlısı olarak 'yaşam' karşımıza çıkmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre fakir kelimesinin eş anlamlısı 'fukara' ve 'yoksul' şeklinde yer almaktadır.
Edebiyat sözcüğünün sahip olduğu eş anlamlar arasında, yazın sözcüğü bulunuyor. Literatür sözcüğü de edebiyat sözcüğü yerine tercih edilen sözcüklerden biridir.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
Kibar kelimesinin eş anlamlıları, efendi, centilmen, nazik, narin ve görgülü kelimeleridir.
Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir.
ahmak, salak, dangalak, geri zekalı
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman eş anlamlı sözcük olarak yanılgı ve yanılma ile beraber kusur kelimeleri çok daha fazla kullanılmaktadır.
Genelde tıbbi alanda kullanılan ilaç kelimesiyle eş anlamlı olan kelimeler deva, derman, çare, önlem ve güç kelimeleridir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında düşman kelimesinin Türkçedeki eş anlamlısı 'hasım' olarak karşımıza çıkıyor.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
His kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler duygu ve sezgi kelimeleri olarak belirtiliyor. His sözcüğü her alanda ve herkes tarafından kullanılan bir terimdir. Bu kelimenin eş anlamlısı olan sözcükler ise sezgi ve duygu sözcükleri olarak ifade ediliyor.
Bu kapsamda hızlı ile eş anlamlı kullanılabilecek sözcükler çabuk, süratli ve çapkın olarak sıralanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri