İmam Hüseyin, 10 Muharrem 61/10 Ekim 680 Âşura Günü, düşman askerleriyle çarpışmak için savaş meydanına doğru hareket etmişken Hz. Zeyneb (as) kucağında Ali Asgar'la çadırından dışarı çıktı. İmam Hüseyin'e bebeğin üç gündür su içmediğini hatırlatıp, bir damla olsun su talep etmesini istedi.
DINMEYEN AĞITLAR. İmam Hüseyin'in ve yanındakilerin Kerbela'da katledilmeleri ve Peygamber sülalesinin akla gelmedik işkencelere maruz kalmaları, on gün susuz bırakılarak katledilmeleri, geniş kitleleri derinden etkiler. Bu olay üzerine Emevilere, karşı büyük bir kin ve nefret duygusu baş gösterir.
Kufe Valisi Ubeydullah, Ömer'e Hazreti Hüseyin'den Yezid adına biat almasını, aksi halde suyla bağlantısının kesilmesini emretti. Biat teklifini kabul etmeyen Hazreti Hüseyin ve ailesinin, susuz bırakılması için tedbir alındı.
Caferi mezhebine mensup vatandaşlar, her yıl muharrem ayının ilk gününden başlayıp 40 gün boyunca Kerbela'da Yezid tarafından katledilen Hazreti Hüseyin ile 72 yarenin yasını tutuyor. Kars'ta yaşayan Caferiler, camilerde bir araya gelerek "Sinezen" adı verilen ilahileri seslendirip sinelerine vuruyor.
Kısacası Hz. Hüseyin ve Ashabı evet bir susuzluk çekmişlerdir fakat sonradan suya erişmek suretiyle bu ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Daha sonra da zaten hadise hepimizin bildiği üzere maatteessüf acı bir şekilde neticelenmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Hüseyin'in (a.s.) başı getirildiği zaman İbn-i Ziyad yemek yiyordu. (İbn-i Sa'd, Tabakat, c.5, s.100). Hz. Hüseyin (a.s.)'ın başı büyük bir tas, leğen içinde getirilip İbn-i Ziyad'ın önüne konuldu.
Birebir savaşta çok fazla kayıp veren Ömer bin Sa'd'ın ordusu Şimr bin Zi'l Cevşen'in emriyle toplu hücuma geçti ve her taraftan ok ve mızraklar Hüseyin'in üzerine yağmaya başladı. Sinan bin Enes en-Nehai veya Şimr bin Zi'l Cevşen kafasını kılıçla keserek Hüseyin'i öldürdü.
Şia'ya göre Oniki İmam'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti'nin bir Emevi saltanatına dönüşmemesi için mücadele vermiş ve Emeviler tarafından öldürülmüştür.
Kerbela (Arapça: كربلاء; Karbalā'), Irak'ın bir şehri. Bağdat'ın 100 km güneybatısındadır. Hüseyin bin Ali'nin döneminde El-Kadiriye ve Şat-ül Fırat olarak da bilinirdi. 2003 sayımına göre nüfusu 572,300'dür. Kerbela ilinin başkentidir.
Hüseyin'in çocuklarından Ali el-Ekber Kerbelâ'da kendisiyle birlikte şehid olmuş, Ca'fer ve Abdullah adlı oğullarından devam etmeyen soyu diğer oğlu Ali Zeynelâbidîn'den devam ederek seyyid unvanıyla tanınmıştır. Ayrıca Fâtıma ve Sükeyne (Sekîne) adlı iki de kızı vardı.
Vasiyet eyledim ki, kim içerse bir yudum soğuk su beni hatırlasın da şefaat istesin benden. Zira ben bütün susuzların susamışlığının benzersiz bir nişanesi olsun diye dilim, damağım ve yüreğimle kavrula kavrula ve ateşler içinde yana yana verdim son nefesimi… Ben Hüseyin'im!
Kerbela'da bütün itiraz ve uyarılara rağmen Hüseyin'in katledilmesi emrini veren Ubeydullah, Ali'nin valisi Ziyad'ın oğludur.
Hz.Hüseyin'in son sözü şuydu:"Kim bir bardak soğuk su içerse beni hatırlasın." “Kim bir bardak soğuk su içerse beni hatırlasın. Kerbela'yı ansın.” demişti Hz. Hüseyin.
Kaynaklarda adları verilen çocukları şunlardır: Zeyd, Hasan, Kāsım, Ebû Bekir, Abdullah, Amr, Abdurrahman, Hüseyin, Muhammed, Ya'kūb, İsmâil ve Talha. Tarihçiler, soyunun Hasan el-Müsennâ ve Zeyd adlı çocuklarıyla devam ettiğinde birleşirler. Hz. Hasan'ın soyundan gelenlere “şerif” unvanı verilmiştir.
Kerbela'da 10 Ekim 680 tarihinde, Yezid bin Muaviye ve adamları tarafından şehit edilen Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakını tüm dünyada anılıyor.
İmam Hüseyin Türbesi (Arapça: مقام الامام الحسين) veya diğer kullanımıyla İmam Hüseyin Camii, Irak'ın Kerbela şehrinde yer alan ve Şiilik inancına göre On İki İmam'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali'nin mezarının bulunduğu türbe ve cami.
Hazreti Hüseyin ile beraberindeki 32 atlı ve 40 piyade, bölgede kurulan çadırda savaş hazırlıklarını tamamladı. Daha sonra Hazreti Hüseyin ve beraberindekiler ile Yezid taraftarları, Kerbela'da karşı karşıya geldi. Ordusunun isyanından çekinen Ömer bin Sa'd, bizzat ilk oku atınca savaş başladı.
KERBELA KELİMESİNİN ANLAMI
Birçok kimse tarih öncesi Asur lisanında (Akadca) karb (yakın) ve ala (Aramice: Allah) kelimelerinden türediğine inanır. Bununla birlikte aralarında coğrafyacı Yakut el-Hamavi'nin de bulunduğu bir grup Arapça karbalat (yumuşak toprak) kökeninden geldiğine inanmaktadır.
Hüseyin'in şehit edildiği anı hatırlayarak ağıtlar yaktı, çektiği acıyı çekmek için kendilerini zincire vurdu.
Hz. Hasan'ın soyu Hasan'ul-Müsenna ve Zeyd'den devam etmiştir.
Zayıf bünyeli ve hastalıklı olması sebebiyle Kerbelâ Vak'ası'na fiilen katılmadığı halde Şemir b. Zülcevşen kendisini öldürmek istediyse de Emevî ordusu kumandanı Ömer b. Sa'd tarafından kurtarıldı. Böylece Kerbelâ faciasından sağ kurtulan tek Hüseyin evlâdıdır.
Said'e gönderilmiştir. Ve Medine'de Baki Mezarlığı'nda annesinin yanına defnedilmiştir. 2- Hz. Hüseyin (a.s.)'ın başı, Yezid'in ölümüne kadar sarayda muhafaza edilmiş, Yezid'in ölümünden sonra kefenlenip, Şam'da "Babü'l-Feradis"te toprağa verilmiştir.
Kerbelâ'da başı kesilen sadece Hz. Hüseyin değildi. Onunla beraber yetmiş iki şehidin daha başı kesilmişti. Çok geçmeden Kerbelâ'da şehit olan diğer Müslümanların da başları İbn Ziyad'ın önüne getirildi.
Hüseyin'e mektup yazmışlar ve kendisine olan bağlılıklarını bildirmişlerdir. Küfe'den gelen bu mektup üzerine beraberindeki bir ordu ile Küfe'ye gelen Hz. Hüseyin ile Yezid'in ordularının karşılaşması tarihte Kerbela Olayı olarak isimlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri