Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir.
TETT, bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiyedir. O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yani son kullanma tarihi geçmiş şekeri yemenin güvenli olup olmadığını merak ediyorsanız hızlı cevap evet olacaktır. Genel olarak konuşursak, son kullanma tarihi geçmiş şekeri tüketmek bir güvenlik sorunu değildir. Şeker stabil bir maddedir ve diğer gıdalar gibi bakteri veya küf barındırmaz.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Konserve gıdaların raf ömrü genellikle üç yıldır, ancak serin ve kuru bir yerde sakladığınız sürece 3,5 -4 yıl sonrasına kadar tüketebilirsiniz. Sızıntı veya pas belirtileri görürseniz, onları asla yemeyin ve çöpe atın.
İlgili 24 soru bulundu
Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir. Kapağı açılmış konservenin uzun süre bekletilip tüketilmesi, bakteri oluşumunu hızlandırır ve gıda zehirlenmelerine yol açar.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir.
Açılmamış olsa bile tarihi geçmiş kremlerin kullanılması önerilmez.
Ürün ambalajların üzerinde zorunlu olarak bulundurulması gereken "Son kullanma tarihi" bir gıdanın sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son ne zaman kullanılabileceğini açıklar. Bazen satın alınan ürün ile üzerinde gösterilen "Son kullanma tarihi" besinin içeriğinden dolayı aynı tarihle uyuşmaya bilir.
Aldığımız besinlerin son kullanma tarihine bakmanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gıda Uzmanı Hatice Elif Önal, raf ömrü dolan ve SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmemesi gerektiğini, ağır gıda zehirlenmeleri ile sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Esmer ya da beyaz şeker veya pudra şekeri... Şekerin tüm türleri bozulmadan yıllarca muhafaza edilmeye müsaittir. Hava almayan plastik poşetlerde muhafaza edebilirsiniz şekeri.
Şeker Kaç Yıl Saklanır? Şekerin tüm türleri, doğru bir şekilde saklandığında 2 yıla kadar dayanıklılık gösterir. Sahte vanilya aromalı toz şekerler 2 yıl içinde ömrünü tamamlarken, gerçek vanilya özünden yapılan şekerler daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Çay yaprakları zamanla havaya maruz kalmaları durumunda oksidasyon sürecine devam eder. Çaylar hava almayan bir kutunun içinde saklansa dahi, kutunun içinde kalan az miktardaki hava ile dahi oksidasyon devam eder, ancak göz ardı edilebilecek bir orandadır. Çay ısıdan uzak tutulmalıdır.
Tarihi geçmiş olan çaylar tüketilmemelidir.
Bal ve sirke gibi net bir tüketim tarihi olmayan zeytinyağları, uzun süreli tüketime uygundur. Ancak zeytinyağı beklerse ve bu bekleme süresi uzarsa, içeriğindeki zengin vitamin değerlerinde azalma görülür. Bu da tüketimi esnasında herhangi bir fayda almamanıza sebep olur.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
Sütün raf ömrü uzun olmadığından dolayı özellikle açıkta bırakılan krem şantiler bozulma gösterecektir. Krem şanti hazırlandıktan sonra birkaç gün içerisinde tüketilmelidir. Şayet hemen tüketmeyecekseniz buzluğa atmanızı tavsiye ederiz. Buzlukta bekleme süresi 2 aya kadar çıkmaktadır.
Son kullanma tarihi, ürünün aslında tam olarak ne zaman kötüleşmeye başlayacağını göstermiş oluyor. Dolayısıyla son kullanma tarihi geçen herhangi bir ürünü doğrudan çöpe atmak gerekiyor.
Çikolata, uygun saklama koşullarında muhafaza edilse bile her ürün gibi bir son kullanma tarihi vardır. “Tarihi geçmiş çikolata yenir mi?” diye düşünebilirsiniz. Uygun koşullarda saklandığı takdirde son kullanma tarihi geçse bile tüketilebilir. Yine de tarihi geçmiş çikolataların tüketilmesi asla önerilmez.
Tarihi geçmiş çikolata tüketmek diğer tüm bozulmuş gıdaları tüketmek kadar zararlıdır. Bu nedenle, çikolatanın bozulduğunu düşünüyorsanız tüketmemeniz önerilir.
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin.
Rafine sofra tuzları, lezzet ve sağlık özelliklerini geliştirmek için iyot ve onu topaklanmaya karşı koruyan topaklanma önleyici maddeler içerir. Bu katkı maddeleri zamanla bozulur, bu nedenle sofra tuzlarının yaklaşık beş yıllık raf ömrü vardır.
Peynirin ömrü çeşidine göre değişir. Olgun sert peynirler 1 seneye kadar dayanabilirken, 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gereken taze peynirler de var. Tereyağı: Buzdolabında hava almayacak şekilde saklanırsa 1-3 ay. Sade yağ halinde ise 3-6 ay dayanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri