tarihine bakiyolar, 4 yılı geçmiş ise hafif kusur yazıyorlar, sorun olmuyor. Hafif kusur olarak geçtiği için muayeneden geçmeye engel değil, sorun olmuyor. Yine de araçta güvenliğiniz için çalışır bir tüp bulundurmanızı tavsiye ederim.
Hafif kusurlu olarak geciyor.
Yangın tüplerinin son kullanma tarihi geçmesi halinde tüpler atılmaz. Bunun yerine içerisindeki soğutucu madde her ne ise değiştirilir.
Yangın söndürme tüplerini iki yılda bir tamamıyla boşaltılıp doldurulması gerekir. Köpüklü yangın söndürme tüplerinde periyodik bakım ile dolum süresi iki yılda bir yapılır. Halokarbon yangın tüplerinin kontrolü yılda iki kez gerçekleştirilmesi gerekir.
Hafif kusurlu işlemler arasında yer alan araç yangın söndürme tüpleri muayeneden geçişi engellememektedir. Buna göre özellikle de kişilerin akıllarında yer alan yangın tüpü muayenede hafif kusurlu mu sorusu da ortadan kalkmış olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
Yangın tüpü olmadan da araç muayeneden geçebilir. Araçların muayeneden geçmesi için ağır kusurlara sahip olmaması gerekmektedir. Araç yangın tüpü bulundurulmaması da araçların hafif kusurlu olmasını sağlar.
En sağlıklısı iki yılda bir de tamamen boşaltılıp doldurulmasıdır. Köpüklü yangın söndürme tüplerinde ise periyodik bakım ve dolum süresi yıllık bir kezdir. Halokarbon yangın tüplerinin kontrolü ise kuru kimyevi yangın tüpleri gibi yıllık iki kez bakım, iki yılda bir yeniden doldurma şeklindedir.
Ömrü kısa olan tüp içindeki basınçlı gazdır. Dış kısmı dayanıklı maddelerden imal edildiği için uzun süre kullanılabilir ancak içindeki söndürme ajanının kesinlikle düzenli olarak basınç kontrolünden geçirilmesi ve yenilenmesi gerekir.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği, taşınabilir yangın söndürme cihazlarının periyodik kontrolleri yalnızca makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerleri tarafından yapılabilir.
Etiketin üzerinde dolum tarihi ve son kullanma tarihi belirtilmektedir. İlk dolum tarihi ile bitim tarihi arasında 6(altı) ayda bir yapılan kontrol bandrolü yine burada bulunur. Not:Tarihi biten yangın söndürme cihazlarını tutanakla birlikte, bağlı olduğu kurum veya kuruluşa bilgi vermek zorundadır.
“-Otomobil,minibus,kamyonet, otobüs, kamyon, çekici ve tehlikeli madde taşıyan bütün araçlar, yangın söndürme cihazı bulundurmak zorundadır.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Bu nedenle süresi dolan yangın tüplerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Yangın riskinin artması durumunda, süresi dolan veya kullanılmış yangın tüpleri yerine yeni ve güncel tüpler kullanılmalıdır.
Araçlardaki yangın tüpü boyutuna göre dolum fiyatı farklılık göstermektedir. Ortalama araçlarda kullanılan tüplerin dolum fiyatı 35 TL ile 160 TL arasında değişmektedir.
tüplerde manometre bulunmaz. Bu nedenle tüp tartılarak ilk ağırlığından %25'den fazla ağırlık kaybı olup olmadığına bakılır. Yangın tüpünün basıncı normal seviyede ise yangın tüpünün pimi veya emniyet mandalı kontrol edilir. Daha sonra tüp üzerinde darbe, ezik vb hasarlar kontrol edilir.
(2) Düşük tehlike sınıfında her 500 m2, orta tehlike ve yüksek tehlike sınıfında her 250 m² yapı inşaat alanı için 1 adet olmak üzere, uygun tipte 6 kg'lık kuru kimyevî tozlu veya eşdeğeri gazlı yangın söndürme cihazları bulundurulması gerekir.
Araç muayenelerine yeni kusurlar eklendi. Buna göre araçta yangın söndürme cihazı yoksa, aracınız muayeneden geçemeyecektir. Bu sebeple yangın tüpünün aracınızın özelliklerine göre, aracınızda olması gerekmektedir.
Üçüncü kontrol edilecek bölüm anlaşmalı firma tarafından yangın söndürme cihazının alt tarafı veya yan tarafına yapıştırılan kontrol etiketidir. Etiketin üzerinde dolum tarihi ve son kullanma tarihi belirtilmektedir.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
İster motor, ister şanzıman yağı olsun, her türlü yağ kaçağı, muayene sırasında sorun yaratabilir. Araçta normalden daha fazla gürültü varsa veya herhangi bir gözle görülür kaçak varsa, araç muayeneden geçemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri