Dr. Ahmet Şimşirgil (Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü): "Hürrem Sultan'ın ölümüyle ilgili kaynaklara yansıyan bilgiler kulunç hastalığı olarak ifade edilir. Bugün doktorlar kulunç hastalığının öldürmediğini ifade ediyorlar. Hürrem Sultan, oğlu Cihangir'in ölümünden sonra büyük üzüntüler yaşadı.
Hürrem Sultan Oğullarını tahta varis yapmayı başaran Hürrem Sultan, 15 Nisan 1558 yılında İstanbul? da 58 yaşında hayatını kaybetti. Hürrem Sultan'ın zehirlenerek ya da kadın hastalığı sonucu öldüğü düşünülür. Büyük bir cenaze töreninin ardından Süleymaniye Camiisi avlusuna gömüldü.
Seferden dönen Kanuni ise nikahlı karısını kaybeden Şehzade Mustafa'ya iyice hınçlanacak gibi... Tabii ki, tarihte Hürrem Sultan'ın aniden ortadan kaybolduğu ve günlerce izine rastlanmadığı şeklinde bir olay vuku bulmamış.
Tarihçi Prof. Dr.
Oysa sonradan Hürrem Sultan her bakımdan Mahidevran Sultan'ın önüne geçti ve Kanuni'nin güven ve sevgisini kazanarak, padişahın nikâhlı eşi oldu; Kanuni Sultan Süleyman'a bir kız, dört erkek çocuk verdi. Bu çocuklarından en büyük oğlu olan Şehzade Mehmet tahta çıkamadan bir suikast sonucunda öldürüldü.
İlgili 30 soru bulundu
Hürrem Sultan zamanında Topkapı Sarayı'nın bir haremi yoktu. Sultanların haremi günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin binası olan Eski Saray'dı. Hürrem Sultan haremin Topkapı Sarayı'na taşınmasını isteyince Sultan Süleyman da onu kırmamış. Topkapı Sarayı'ndaki haremi Hürrem'e bahşederek Mimar Sinan'a yaptırmış.
Hürrem ve Süleyman'ın aşkı o kadar büyüktü ki, Osmanlı tarihinde onlardan başka bu kadar büyük bir aşk yaşayan bir padişah ve haseki örneği yoktur. Kanuni Sultan Süleyman her defasında karısı Hürrem Sultan'a olan aşkını ve sevgisini verdiği hediyelerle ve ona yazdığı gazellerle gösteriyordu.
Selim, 1574'te 50 yaşındayken hamamda düşme sonucu göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü. Cenaze namazından sonra Ayasofya Camii'deki türbesine defnedildi.
Doğum yapan Hasekilere “Paşmaklık” adıyla büyük gelir kaynakları bağlanırdı. Osmanlının kudretli Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi Şehzade Mustafa'yı doğuran Mahidevran idi. Fakat Kanuni eşine sadık kalmamış, diğer cariyeler ile de birlikte olmaya devam etmiştir.
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
Şehzade Selim: 1524'te Hürrem Sultan'dan dünyaya geldi. Annesi Hürrem Sultan'ın ölümünden sonra, kardeşi Bayezid ile girdiği taht mücadelesinde babası Süleyman'ın da desteğini aldı. Süleyman'ın vefatının ardından, II. Selim (Sarı Selim) olarak Osmanlı Padişahı oldu. 1574'te ölene kadar padişah olarak kaldı.
Tarihe damga vuran Osmanlı sultanlarının sevgi ve özlemlerini en özenli biçimde aktardığı "aşk mektupları", Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nda muhafaza ediliyor.
Hürrem Sultan 18 Nisan 1558 tarihinde eşi Kanuni Sultan Süleyman'dan 8 sene önce 52 yaşındayken öldü.
Hürrem Sultan, Son Nefesine Kadar Bayezid'in Yanında Olacağını Söyledi | Hürrem Sultan, Son Nefesine Kadar Bayezid'in Yanında Olacağını Söyledi | By Muhteşem Yüzyıl | Facebook.
Osmanlının en güzel sultanı olarak bilinen Hürrem Sultan'ın naşı Süleymaniye Camii kapsamında yer alan türbede bulunuyor. Bu türbenin hemen yan kısmında yer alan türbede ise döneme damgasını vurmuş ve Osmanlı denildiği zaman ilk olarak akla gelen padişah olan Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarı bulunmaktadır.
Mahidevran Hürremi Dövüyor - Muhteşem Yüzyıl 4.
Geçtiği her yer ferah ve rahatlatıcı kokusu olan lavanta kokarmış. Hürrem Sultan bel bölgesine de gül yağı sürermiş.
Hürrem Sultan'ın, Mehmed (1521) Selim (1524) Bayezid (1525) ve Cihangir (1531) isimli dört erkek[20], ayrıca Mihrümah isimli bir kız evladı dünyaya gelmiştir.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
Hayatı boyunca zevk ve eğlence içinde yaşadı. Av merakından da vazgeçmedi, içki düşkünlüğünden de… Padişah ilan edildikten sonra ilk işlerinden biri içkiyi serbest bırakmak oldu. Osmanlı tahtının ikini Selim'ini gayrıresmi tarih "Sarı Selim" ve "Sarhoş Selim" olarak kaydetti.
İkinci Selim Han, babası Kanunî Sultan Süleyman Han devrinde birçok savaşa katılmakla beraber, tahta geçtikten sonra ordunun başında hiç sefere çıkmadı. Çünkü devrinde, umumiyetle büyük deniz seferleri yapıldı ve bu seferlere de padişahın kumanda etmesi âdet değildi... O, imarcı bir padişahtı.
Bedehşân'ım ve Kıpçağım ve Bağdad'ım, Horasan'ım. Ölürsem vebali senin boynuna, medet et hey gayrimüslimim. Yüreği gam dolu, gözü yaş dolu Muhibbiyim, hoş halim! *Kanuni bu şiirini, eşi Hürrem Sultan'a yazmıştır.
Mohaç Seferi sırasında Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'a yazdığı mektupta, "Ey saba rüzgarı, sultanıma inlemede ve kederde diyesin. Gül yüzü olmadıkça işi bülbül gibi figan diyesin. Ayrılığında sanma gönül derdine dermanın yeter. Bulmadı kimse onun derdine derman diyesin.
Kendisinin halsizliği, ateşi ve büyük üzüntüler sonucu ortaya çıkmış olması lenf bezi kanserini aklımıza getirmektedir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri